«Από τα χέρια των “ελευθερωτών”, στα νύχια της Αλβανικής Αστυνομίας», το σπάνιο βιβλίο του Κ. Βαλκάνου

«Από τα χέρια των “ελευθερωτών”,
στα νύχια
της Αλβανικής Αστυνομίας»,
το σπάνιο βιβλίο του Κ. Βαλκάνου

Από τον ΠΡΟΛΟΓΟ του παραπάνω σπανίου βιβλίου, εκδοθέντος στην Θεσσαλονίκη, το 1961, αντιγράφω:

«Αυτά που γράφουμε, είναι λίγα από τα πολλά, που υπέφεραν Έλληνες Στρατιωτικοί αιχμάλωτοι, όμηροι και απαχθέντες από τους συμμορίτες, που βρέθηκαν στα στρατόπεδα εξοντώσεως της Αλβανίας από την εποχή του συμμοριτοπολέμου.

Είναι μια μικρή εικόνα ενός δράματος, που το έζησαν πάνω από πεντακόσιοι Έλληνες, θύματα του συμμοριτισμού.

Ολόκληρη η ανθρώπινη Κοινωνία, κατέκρινε τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Χίτλερ, όλα τα κοινωνικά συστήματα πολέμησαν με φανατισμό τα βάρβαρα μέσα εξοντώσεως του ανθρώπου από το ναζισμό, πολλές κινηματογραφικές ταινίες γυρίστηκαν παρουσιάζοντας τη μεταχείριση των αιχμαλώτων από τους νικημένους του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν από τους πολιτισμένους λαούς, που προκάλεσαν στ' αλήθεια φρίκη, μέσα στην όλη φρίκη του πολέμου, κάμνοντας τους πολιτισμένους ανθρώπους ν' αμφιβάλλουν για τον πολιτισμό της εποχής μας.

Για το όραμα όμως των Ελλήνων, που η δίνη μιάς κομμουνιστικής επιθέσεως εναντίον της Ελληνικής Πατρίδος τους έριξε σε μια γειτονική “ειρηνική” χώρα, που κυβερνάται μ' ένα σύστημα που κόβεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κανείς δεν έγραψε, έτσι ώστε, να μείνει κρυφή η τραγωδία, μια τραγωδία που παίχτηκε με κλειστές τις αυλαίες και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.

Είναι φαίνεται φυσικό, τον πόνο των μικρών και λίγων, να μη τον νιώθουν οι μεγάλοι και οι πολλοί. Όμως και οι λίγοι και μικροί έχουν το δικαίωμα να πούνε την αλήθεια, έστω και μόνο για να μάθει ο κόσμος, ότι από τους βαρβάρους υπάρχουν και πιο βάρβαροι.

Όσα γράφουμε-κομμάτια μονάχα από τη ζωή μας στα στρατόπεδα της Αλβανίας -είναι απολύτως αυθεντικά και για την αλήθεια του μπορεί ο αναγνώστης ν' απευθυνθεί σ' έναν οποιονδήποτε από τους επαναπατρισθέντας, που σχετικό κατάλογο παραθέτουμε στο τέλος - από αυτούς που θυμόμαστε, φυσικά-προκαλώντας τον σε δημόσια ή ιδιωτική συζήτηση.

Η μικρή αυτή αφήγηση, που παρουσιάζει την ωμή πραγματικότητα, έχει βεβαίως πολλές ατέλειες από συγγραφική και λογοτεχνική πλευρά, όμως πρέπει ο αναγνώστης να μας συγχωρήσει, μια που δεν είμαστε ούτε συγγραφείς ούτε και λογοτέχνες.

  Θεσσαλονίκη,

Μάιος 1961».

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.10.2021.

ελευθερωτες Αλβανικη Αστυνομια Βαλκανος, σπανιο βιβλιο, Θεσσαλονικη, 1961, Ελληνες Στρατιωτικοι αιχμαλωτοι, ομηροι απαχθεντες συμμοριτες, στρατοπεδο εξοντωσεως Αλβανιας συμμοριτοπολεμος, δραμα Ελληνας, θυματα συμμοριτισμος, ανθρωπινη Κοινωνια, στρατοπεδα Χιτλερ, κοινωνικα συστηματα βαρβαροι μεσον εξοντωσεως ανθρωπος ναζισμος, κινηματογραφικη ταινια αιχμαλωτος νικημενος Β παγκοσμιος πολεμος, πολιτισμενος λαος, φρικη, πολιτισμος οραμα κομμουνισμος Πατριδα γειτονικη ειρηνικη χωρα, κυβερνηση συστημα ανθρωπινα δικαιωματα, τραγωδια, αληθεια, βαρβαρος Αλβανια επαναπατρισθεντες, καταλογος συγγραφεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ