Η προσάρτηση του Βόλου στο ελληνικό κράτος, 2 Νοεμβρίου 1881 - της Α. Πρασσά

2 Νοεμβρίου 1881:
Η προσάρτηση του Βόλου
στο ελληνικό κράτος

Της Αννίτας Πρασσά, προϊσταμένης Γ.Α.Κ. Μαγνησίας

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η πανδημία μας εμποδίζει να τιμήσουμε δια ζώσης τις εθνικές και τοπικές εορτές. Ελπίζοντας ότι φέτος θα είναι η τελευταία και ότι σύντομα θα ξαναβρούμε την κανονικότητά μας, αναρτούμε σήμερα το ψηφιακό αφιέρωμα που έχουμε ετοιμάσει με τις συναδέλφους Αγγελική Νικολάου και Άλκηστη Σανιδά για την επέτειο της ενσωμάτωσης της Θεσσαλίας και Άρτας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1881.

Σαν σήμερα πριν από 140 χρόνια, 2 Νοεμβρίου 1881, ο ελληνικός στρατός υπό τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο εισερχόταν στο Βόλο και στη μνήμη αυτού του γεγονότος έλαβε αργότερα το όνομά της η κεντρική οδός, «το Φαρδύ», που ενώνει τους δύο μεγάλους δήμους, Βόλου και Νέας Ιωνίας. Κι άλλα οδόσημα όμως είναι αφιερωμένα στη μακρά διαδικασία της απελευθέρωσης: Κασσαβέτη, Μπασδέκη, Ογλ, Γαμβέτα, Γλάδστωνος, κ.λπ., τα οποία προσπερνάμε χωρίς να τα συνδέουμε με τη μνήμη της πόλης.

Ιδιαίτερα για το Βόλο η προσάρτηση πολλαπλασίασε τις προοπτικές ανάπτυξης που ήδη είχε αρχίσει να σημειώνεται και σταδιακά διαμορφώθηκε το αστικό θαύμα της πόλης, αναδεικνύοντάς την σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα του μεσοπολέμου.

Στο αφιέρωμα αυτό αξιοποιούμε αρχειακές μας συλλογές, αλλά και σπάνια κομμάτια από τη μοναδική συλλογή του Βολιώτη Καθηγητή κ. Δημήτρη Τσούμα, τα οποία για πρώτη φορά εκτέθηκαν στην έκθεση που είχαμε συνδιοργανώσει το 2011 - 2012 με το Δήμο Βόλου (επί δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη) και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Επιστέγασμα της έκθεσης και ημερίδας τότε ήταν η πολυτελής έκδοση «130 χρόνια από την απελευθέρωση Θεσσαλίας – Άρτας (1881-2011). Σάτιρα και Πολιτική. Δήμος Βόλου», δυστυχώς εξαντλημένη από καιρό.

Με το σημερινό ψηφιακό μας αφιέρωμα -όπως και τα άλλα που προσφέρουμε στο κοινό- δεν στοχεύουμε βέβαια να γράψουμε την ιστορία της εποχής αυτής, αλλά να δώσουμε ψηφίδες της με το σχετικό τεκμηριωτικό υλικό.

 

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ Μαγνησίας, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.11.2021.


2 Νοεμβριου 1881, προσαρτηση Βολου, ελληνικο κρατος, Πρασσα, Γ.Α.Κ. Μαγνησιας, εθνικη τοπικη εορτη ενσωματωση Θεσσαλιας, Αρτας ελευθερο ελληνικο κρατος ελληνικος στρατος στρατηγος Σουτσος Βολος κεντρικη οδος, το Φαρδυ δημος Βολου Νεας Ιωνιας, οδοσημα απελευθερωση Κασσαβετης, Μπασδεκης, Ογλ, Γαμβετα;, Γλαδστων, αστικο πολη αστικο κεντρο μεσοπολεμος αρχειο συλλογη, σπανια Βολιωτης Καθηγητης Τσουμας, εκθεση 2011 2012 δημαρχος Σκοτινιωτης Εθνικο Ιστορικο Μουσειο, εκδοση Θεσσαλια Αρτα Σατιρα σατυρα, Πολιτικη ΓΑΚ Μαγνησιας, Νεα Ιωνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ