Είχε ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ; - του Δ. Δαββέτα

Είχε ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ
ο ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ;

Το μικρό αυτό πόνημα (114 σελ.) του καθηγητή ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΔΑΒΒΕΤΑ ερευνά – με βάση το αρχειακό υλικό της Γένοβας, αλλά και ιστορικά κείμενα του 17ου, του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα – το ενδεχόμενο των ελληνικών ριζών (εκ μέρους του πατρός του) του Βοναπάρτη. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΜΕΓΑ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ τον ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ, ΕΔΩ.

- Προέρχεται η οικογένειά του από τη Μάνη;

- Υπάρχει σχέση με την αυτοκρατορική ρίζα των Κομνηνών από την Τραπεζούντα;

- Ποια γενικώς ήταν η επίδραση του ελληνικού στοιχείου στην προσωπικότητα του Μ. Ναπολέοντα, ο οποίος θαύμαζε τον Μ. Αλέξανδρο και τους Έλληνες φιλοσόφους κι ονειρευόταν να ελευθερώσει την Ελλάδα από τους Τούρκους;

- Τι γνωρίζουμε για τη σχέση του με τους Στεφανόπουλους από τη Μάνη;

Αυτά κι άλλα πολλά ακτινογραφούνται στο βιβλίο του Δ. Δαββέτα, έτσι ώστε να φέρουν στο φως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την προσωπικότητα του μεγάλου στρατηλάτη.

Ο Δημοσθένης Δαββέτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Διδάσκει στο IESA στο Παρίσι. Έχει διδάξει Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Strate Collège και στο Créapole στο Παρίσι. Έχει παραδώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας της Τέχνης στο École des Beaux-Arts (Παρίσι), σεμινάρια φιλοσοφίας και μοντέρνας τέχνης στο Paris IV (Παρίσι) και Φιλοσοφία Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Συχνά, δίνει διαλέξεις σε σχολές τέχνης και πανεπιστήμια. Ποιητής και συγγραφέας, ζωγράφος και εικαστικός, γράφει ήδη από το 1982 σχετικά άρθρα και δοκίμια στα περιοδικά Art Forum, Art in America, Art Studio, Beaux Arts Magazine, Galleries Magazine, Parkett Risk, και στις εφημερίδες Libération, Figaro & Les Échos. Πλήθος βιβλίων του έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα εικαστικά του έργα έχουν εκτεθεί σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα. Το 2014 παρουσιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του στο Maison Européenne de la Photographie, στο Παρίσι, ενώ το 2017 συμμετείχε δύο φορές σε εκθέσεις στην πόλη Hangzhou στην Κίνα. Ακόμη, είναι πολιτικός σχολιαστής και αναλυτής, στην τηλεόραση και στον έντυπο Τύπο. Διατηρεί εβδομαδιαίες στήλες στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Για περισσότερα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κ. Δ. Δαββέτα.

ΠΗΓΗ: εκδ. Κάκτος, ISBN: 978-960-382-110-6. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.11.2021.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ, ΔΑΒΒΕΤΑΣ αρχειο Γενοβα, ιστορια 17ος, 18ος, 19ος 20ος αιωνας ελληνικη ριζα Βοναπαρτης οικογενεια Μανη, αυτοκρατορας Κομνηνος Τραπεζουντα, γαλλια, γαλλος, κορσικη, κορσικανος αυτοκρατωρ Κομνηνοι Τραπεζους επιδραση ελληνικο στοιχειο, προσωπικοτητα Ναπολεοντα, Μεγας Αλεξανδρος αρχαιοι Ελληνες φιλοσοφοι ελευθερια Ελλαδα Τουρκοι Στεφανοπουλος Στεφανοπουλαιοι στρατηλατης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ