Σε 6 ώρες πεζή από την Άνω Μηλιά Πιερίας, φτάνετε στην κορυφή των Πιερίων, Φλάμπουρο, στα 2.200 μ.! Θέα Όλυμπος, λίμνη Πολυφύτου, Βέρμιο, Άσκιο, Τύμφη Σμόλικας…

Σε 6 ώρες πεζή
από την Άνω Μηλιά Πιερίας,
φτάνετε στην κορυφή των Πιερίων,
Φλάμπουρο, στα 2.200 μ.!

Θέα Όλυμπος, λίμνη Πολυφύτου, Βέρμιο, Άσκιο, Τύμφη Σμόλικας…

Η ανάβαση ξεκινάει από την υπέροχη Άνω Μηλιά Πιερίας και συγκεκριμένα από το καταφύγιο του ΕΟΣ Κατερίνης στα 1.020 μ. υψόμετρο και κινείται σε δασικό δρόμο. Θα χρειαστούμε 15,7 χιλιόμετρα και 1.150 μ. υψομετρικής διαφοράς για να φτάσουμε στα 1.960 μ. στο καταφύγιο του ΣΕΟ Κοζάνης.

Τα Πιέρια όρη, το πρώτο κατοικητήριον των Μουσών...
Το καταφύγιο των Πιερίων και η λίμνη - λούτσα
όπως λέγεται στην ορολογία...
Όσο κερδίζουμε υψόμετρο αρχίζουμε να έχουμε θέα και προς την εντυπωσιακή βόρεια όψη του Ολύμπου. Μετά από 5,30 ώρες περίπου θα φτάσουμε στο καταφύγιο σε χαρακτηριστικό διάσελο. Από εκεί η ψηλότερη κορυφή των βουνών των Λαζαίων, καλόσαρκων Πιερίων ορέων, το Φλάμπουρο, απέχει 40 λεπτά.

Η ανάβαση γίνεται αρχικά σε μονοπάτι και στα 2.000 μ. θα συναντήσουμε κεραία, ενώ θα συνεχίσουμε για λίγο σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε για 20 λεπτά και στο τέλος έχουμε ανάβαση σε βραχώδες έδαφος για να καταλήξουμε στα 2.200 μ.

Θέα, η λίμνη Πολυφύτου, του Αλιάκμονος,
Βελβενδό και Νεράιδα, στον νομό Κοζάνης...

Μοναδική θέα προς την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, το Βέρμιο, το Άσκιο, την Τύμφη και τον Σμόλικα βόρεια και βορειοδυτικά, ενώ προς τον νότο δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Όλυμπος.

ΠΗΓΗ: Canyoning Caving, 1.12.2021. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.12.2021.

Ανω Μηλια Πιεριας, Πιερια ορη, κορυφη Φλαμπουρο, Ολυμπος, ορειβασια, πεζοπορια Λαζαιοι, Πιεριδες Πιεριες μουσες λιμνη Πολυφυτου, πολυφυτο, Βερμιο, Ασκιο, Τυμφη Σμολικας, αναβαση καταφυγιο ΕΟΣ Κατερινης δασικος δρομος ΣΕΟ Κοζανης διασελο μονοπατι κεραια, χωματοδρομος βραχωδες εδαφος τεχνητη λιμνη Ασκιον, λουτσα, ποταμος Αλιακμων, Αλιακμονας, Βελβενδο, Βελβενδος Νεραιδα Βελβεντο, Βελβεντος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ