Στο Καταφίδι, την υψηλότερη κορυφή των Αθαμανικών (2.393 μ.)

Στο Καταφίδι,
την υψηλότερη κορυφή
των Αθαμανικών (2.393 μ.)

Το Καταφίδι είναι η υψηλότερη κορυφή των Αθαμανικών ορέων (των κακώς λεγομένων από τους Έλληνες, Τζουμέρκων) με υψόμετρο 2.393 μ.

Η ανάβαση για την κορυφή, τον χειμώνα, ξεκινά από το εκκλησάκι του Προφ. Ηλία επάνω από το χωριό του Καταρράκτη. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να συνεχίσει στον δρόμο που οδηγεί στο καταφύγιο του Καταρράκτη και όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες φυσικά.

Από το καταφύγιο και μετά εισχωρούμε στην δυτική μεριά του βουνού με ήπιες σχετικά κλίσεις. Στα 1.800 μέτρα η κλίση γίνεται πιο έντονη και το τερέν πιο τεχνικό τον χειμώνα, πάντα ανάλογα και την ποιότητα του χιονιού. Στα 2.150 μέτρα συναντάμε τραβέρσα στην ουσία επάνω στην χάραξη του δρόμου που τον χειμώνα βέβαια είναι ανύπαρκτος. Αυτή μας βγάζει στην κορυφογραμμή στα 2.250 μέτρα. Από εκεί απομένει μία τελική εύκολη κόψη που μας χωρίζει από το Καταφίδι.

Ισχυροί άνεμοι έκαναν αδύνατη την συνέχεια. Επίσης η προσέγγιση της κορυφογραμμής έγινε υψηλότερα από τον δρόμο που είναι και η κλασσική διαδρομή, μιας και η έξοδός του είχε επικίνδυνα μεγάλο όγκο χιονιού.

Η διαδρομή ΕΔΩ.



ΠΗΓΗΤο παρακάτω υλικό είναι από ανάβαση στην κορυφογραμμή πριν την κόψη στις 30.12.2021: Canyoning – Caving, 15.1.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.1.2022.

Καταφιδι υψηλοτερη κορυφη Αθαμανικων κορφη Αθαμανικα ορη Τζουμερκα αναβαση εκκλησακι Προφητη Ηλια Προφητης Ηλιας Καταρρακτης Αρτας, Αρτα καταφυγιο αγναντα, θεοδωριανα Αρτης, αλωνι νεραιδα τραβερσα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ