Αρχαίες Πόντιες έφτασαν και κατοίκησαν στις Ορκάδες Σκοτίας, ήδη πριν 5.000 χρόνια!!!

Αρχαίες Πόντιες
έφτασαν και κατοίκησαν
στις Ορκάδες Σκοτίας,
ήδη πριν 5.000 χρόνια!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια νέα επιστημονική μελέτη DNA των λειψάνων που ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία Links of Noltland στο νησί Westray των Ορκάδων (νησιά νυν παραφρασμένα Orkney) της Σκοτίας, δείχνει ότι οι «μετανάστες» στα Βόρεια Νησιά της Σκοτίας, στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, αντικατέστησαν μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΟΡΚΑΔΕΣ, ΕΔΩ.

Προηγουμένως οι επιστήμονες έλεγαν ότι την νεολιθική εποχή οι Ορκάδες ήταν πιο απομονωμένες, όταν η Ευρώπη εισήλθε στην Εποχή του Χαλκού.

Οι «μετανάστες», κατάγονταν από κτηνοτρόφους από τις στέπες βόρεια του Πόντου / της Μαύρης Θάλασσας, και πιθανότατα μιλούσαν τις δικές τους γλώσσες.

Μελέτες DNA λειψάνων στην Ευρώπη υποδηλώνουν ότι αυτό το κύμα μετανάστευσης καθοδηγήθηκε από άνδρες, που ήλθαν σε επιμιξία με εντόπιες γυναίκες.

Αλλά στις Ορκάδες / Όρκνεϊ, ο κ. Μάρτιν Ρίτσαρντς από το Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ και οι συνάδελφοί του, διαπίστωσαν ότι οι νεοφερμένοι ήταν κυρίως γυναίκες, που αναμείχθηκαν με εντόπιους άνδρες! Αυτές οι ανδρικές νεολιθικές γενεαλογίες μειώθηκαν κατά την Εποχή του Σιδήρου, ωστόσο, και είναι πολύ σπάνιες σήμερα, εξήγησε ο κ. Richards.

Οι αρχαιολόγοι Graeme Wilson και Hazel Moore προτείνουν ότι τα αγροκτήματα των Ορκάδων που παρείχαν αυτάρκεια μπορεί να ήταν αρκετά σταθερά για να επιβιώσουν και να διαχειριστούν τις νέες αφίξεις.

«Αυτό δείχνει ότι την 3η χιλιετία π.Χ. η επέκταση σε όλην την Ευρώπη δεν ήταν μια μονολιθική διαδικασία, αλλά ήταν πιο περίπλοκη και διέφερε από τόπο σε τόπο», κατέληξε ο κ. Τζορτζ Φούντι, μέλος της ομάδας.

ΠΗΓΗ: «Bronze Age women altered genetic landscape of Orkney, study finds» Πανεπιστήμιο του Huddersfield, στο JOURNAL Proceedings of the National Academy of Sciences, Historic Environment Scotland, 7.2.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.2.2022.

Αρχαιες Ποντιες Ορκαδες Σκοτιας, 5.000 χρονια πριν, DNA λειψανα λινκς οφ Νολτλαντ Links of Noltland νησι Γουεστρει, Γουεστρευ Westray Ορκαδων νησια Orkney Σκοτια μεταναστες Σκωτια Πρωιμη Εποχη Χαλκου νεολιθικη εποχη Ευρωπη μεταναστευεση κτηνοτροφος κτηνοτροφια στεππα στεπα Ποντος Μαυρη Θαλασσα, ανδρες, γυναικες, Ποντια, ποντιοι, ποντιος, ορκνει, νεολιθικες γενεαλογιες Εποχη Σιδηρου, αγροκτημα αυταρκεια επιβιωση 3η χιλιετια πΧ Bronze Age
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ