Η διάσημη ταινία «Γαλάζια Λίμνη» είναι εμπνευσμένη από το αρχαίο ελληνικό ειδύλλιο «Δάφνις και Χλόη» της Λέσβου! - του Γ. Λεκάκη

Η διάσημη ταινία «Γαλάζια Λίμνη»
είναι εμπνευσμένη
από το αρχαίο ελληνικό ειδύλλιο
«Δάφνις και Χλόη»
της Λέσβου!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα του κόσμου!

Η υπόθεσίς του διαδραματίζεται στην Λέσβο, όπου οι δύο βοσκοί, ο Λάμων και ο Δρύας βρίσκουν, υιοθετούν κι ανατρέφουν μαζί δύο έκθετα παιδιά: Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, με πολλά κοσμήματα, δείγμα της αριστοκρατικής καταγωγής τους. Οι θετοί τους γονείς, τα ονοματίζουν Δάφνις και Χλόη. Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά, αρχίζει να διαφαίνεται η αγάπη στις νεανικές τους καρδιές…

Από το θέμα εμπνεύστηκαν ζωγράφοι (όπως ο Μπουρντόν - Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου, ο Ζεράρ - Μουσείο Λούβρου, ο Μαρκ Σαγκάλ[1], κ.ά.), γλύπτες (όπως ο Νταλού και ο Κορτώ - Μουσείο Λούβρου), χορογράφοι (συμφωνία του Μωρίς Ραβέλ σε τρία μέρη με χορικά, κ.ά.).

Το μυθιστόρημα μεταφράσθηκε για πρώτη φορά στην γαλλική γλώσσα από τον Αμνώ, επίσκοπο της Ωξέρ, το 1551. Η πρώτη ολοκληρωμένη έκδοσις έγινε το 1810 από τον Πωλ-Λουί Κουριέ. Ο Γεώργιος Βενδότης ήταν ο πρώτος Έλληνας των σύγχρονων χρόνων, που μετέφρασε και εξέδωσε το έργο, από το τυπογραφείο του στην Βιέννη.

Για έκδοση του έργου «Δάφνις και Χλόη» έχω ξαναγράψει – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Αλλά τώρα θα σας πω για μια παιδική και εικονογραφημένη έκδοση του έργου, από τον Aristide Maillol. Το «Δάφνις και Χλόη» είναι ένα «γλυκό και ευχάριστο ποιμενικό / βουκολικό ειδύλλιο για νεαρές κυρίες, μεταφρασμένο από τα ελληνικά του Λόγγου / Longus (3ος μ.Χ. αιώνας) από τον Geo. Thornley / Θόρνλι.

Εξεδόθη στην πόλη των Παρισίων, από τον Philippe Gonin για τον A. Zwemmer, και στο Λονδίνο, 1937. Ήταν η α΄ και περιορισμένη έκδοση, Μόνο 250 αριθμημένα αντίτυπα υπογεγραμμένα από τον Maillol.

Κείμενο στα αγγλικά (επίσης τυπωμένο στα γαλλικά και στα γερμανικά). Εικονογράφηση με ξυλογραφίες του Aristide Maillol. Το πρωτότυπο είχε επίχρυσο τίτλο.

«Μικρό σε κλίμακα, αλλά ίσως το πιο αρμονικό, από τα εικονογραφημένα βιβλία του Maillol», έγραψε το The Artist and the Book, 174. Ξέρουμε ότι υπήρχε και στην βιβλιοθήκη του βιβλιόφιλου και μακροχρόνιου μέλους του Grolier Club, David Allen Fraser (1911-2003).

Τέλος, το 1931 γυρίστηκε βουβή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου υπό τον ίδιο τίτλο σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου. Το 1963 ο Νίκος Κούνδουρος γύρισε την ταινία «Μικρές Αφροδίτες», βασισμένη στο ειδύλλιο του Λόγγου και στα «Ειδύλλια» του Θεοκρίτου. Το 1966 η Μίκα Ζαχαροπούλου γύρισε την ταινία «Δάφνις και Χλόη '66», μεταφέροντας τον μύθο του Λόγγου στην σύγχρονη εποχή. Το 1969 πάλι ο Ορέστης Λάσκος γύρισε την ταινία «Δάφνις και Χλόη, μικροί εραστές», βασισμένη στο ίδιο ειδύλλιο. Ενώ και η ταινία «The Blue Lagoon» του Randal Kleiser (1980), είναι επίσης εμπνευσμένη από το ίδιο αρχαίο ελληνικό έργο…

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Ελληνική Βιβλιοθήκη". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.2.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Η γερμανική έκδοση του εκδοτικού οίκου Prestel Verlag (1994), ήταν εμπλουτισμένη με 42 λιθογραφίες του Σαγκάλ.

διασημη κινηματογραφικη ταινια Γαλαζια Λιμνη αρχαιο ελληνικο ειδυλλιο Δαφνις και Χλοη Λεσβος, μυθιστορημα βοσκος, Λαμων Δρυας υιοθεσια εκθετα παιδια αγορι κοριτσι, κοσμημα αριστοκρατια αριστοκρατικη καταγωγη θετοι γονεις, βοσκη αγαπη εμπνευση ζωγραφος Μπουρντον - Εθνικη Πινακοθηκη Λονδινου, Ζεραρ - Μουσειο Λουβρου, Σαγκαλ γλυπτης Νταλου Κορτω - Λουβρο χορογραφια συμφωνια Μωρις Ραβελ χορικα, μεταφραση γαλλικη γλωσσα γαλλικα αμνο, Αμνω, επισκοπος Ωξερ, ωζερ, 1551, εκδοσις 1810 Κουριε βεντοτης Βενδοτης ελληνας τυπογραφειο Βιεννη, παιδικη εικονογραφημενη εκδοση Μαιλοτ, Μαιγιοτ, Aristide Maillol, ποιμενικο / βουκολικο ειδυλλιο νεαρη κυρια ελληνικα Λογγος / Longus 3ος μΧ αιωνας Thornley / Θορνλι Θορνλει, Παρισι Γκονιν Philippe Gonin Ζβεμμερ ζβεμερ, Zwemmer, Λονδινο, 1937 αριθμημενα αντιτυπα αγγλικα γερμανικα Εικονογραφηση ξυλογραφια επιχρυσος τιτλος, εικονογραφημενα βιβλια βιβλιοθηκη βιβλιοφιλος Γκρολιερ Κλαμπ, Grolier Club, David Allen Fraser Φρειζερ, 1931 βουβη ταινια ελληνικος κινηματογραφος σεναριο σκηνοθεσια Λασκος 1963 Κουνδουρος Μικρες Αφροδιτες Ειδυλλια Θεοκριτου, θεοκριτος, 1966 Ζαχαροπουλου 66 Λονγγος 1969 μικροι εραστες The Blue Lagoon Randal Kleiser Κλαιζερ 1980 γερμανικη εκδοση εκδοτικος οικος Πρεστελ Prestel Verlag 1994, λιθογραφια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ