Ο αρχαιολογικός χώρος της Κύπρου, που κατεστράφη από τους Τούρκους, για να γίνει εργοστάσιο γύψου και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις…

Ο αρχαιολογικός χώρος της Κύπρου,
που κατεστράφη από τους Τούρκους,
για να γίνει εργοστάσιο γύψου
και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις… 

Ο Πρωτογεωμετρικός τάφος αρ. 19 στην περιοχή Γαστρία[1]-Αλαάς[2] / Gastria-Alaas, της Αμμοχώστου ανασκάφηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, τον Φεβρουάριο του 1974, υπό την επίβλεψη του δρ. Βάσου Καραγεώργη, μετά από αναφορές για συστηματική λεηλασία τάφων.

Η νεκρόπολη της Αλαάδος βρίσκεται στη χερσόνησο Καρπασίας, περίπου 3 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Γαστρία. Η περιοχή αποτελείται από χαμηλούς διαδοχικούς λόφους, βράχου chavara, που καλύπτονται από αραιό δάσος και διανθίζονται από καλλιεργούμενα χωράφια.

Η τοποθεσία ευρίσκεται στο δάσος της Βάλειας.

Μεταξύ 1973-1974 πραγματοποιήθηκαν σωστικές ανασκαφές και επιφανειακή έρευνα.

Οι τάφοι είναι λαξευμένοι σε βράχο με μακρύ διάδρομο και στον χώρο βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες πλούσιας ταφής.

Μετά την Τουρκική Εισβολή του 1974, η τοποθεσία έχει καταστραφεί λόγω της κατασκευής εργοστασίου γύψου και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Η Γαστριά σήμερα ευρίσκεται δυστυχώς στα ακόμη «κατεχόμενα» εδάφη της Κύπρου, αυτήν την ντροπή της Ευρώπης, της ΕΕ και του σύγχρονου κόσμου, και λέγεται… Kalecik.

ΠΗΓΗ: Καραγεώργης, Β. «Alaas.A protogeometric necropolis / Αλαάς. Μια πρωτογεωμετρική νεκρόπολη», RDAC, 1975. Archaeology of Cyprus, 6.2.2022.  Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.2.2022.

Ο πρωτογεωμετρικός τάφος αρ. 19 στην Γαστρία.

Proto-Geometric tomb n.19 Gastria-Alaas, Ammochostos district.

Tomb 19 was excavated by the @departmentofantiquities_cyprus in February 1974, supervised by Vassos Karageorghis, after reports about systematic looting of tombs.

Alaas necropolis is situated in the Carpass penisula, about 3km south-east of the village of Gastria. The area consists of low rolling hills of chavara rock covered by sparse forest and interspersed by cultivated fields. The site is located in the forest of Valia. Rescue excavations and a surface survey took place between 1973-1974.

The tombs are rock-cut with a long dromos, and large quantities of rich grave goods were found on site.

After the Turkish Invasion of 1974, the site has been destroyed due to the construction of a gypsum factory and petroleum installations.

Αγγεία in situ στον πρωτογεωμετρικό τάφο αρ. 19 Γαστρίας.

Γύρω στα 3 χμ. νοτιοανατολικά του χωριού Γαστριά της Καρπασίας και στη δυτική άκρη του δάσους Βάλεια, στην τοποθεσία Αλαάς, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα προϊστορικά κυπριακά νεκροταφεία, που επισημάνθηκε από τυμβωρύχους το 1973. Έντεκα συνολικά τάφοι συλήθηκαν ολότελα και αρκετά εκλεκτά δείγματα πήλινων αγγείων και ειδωλίων, χρυσών κοσμημάτων και άλλων πολύτιμων μικροτεχνικών έργων, όλα από τη συγκομιδή των πλούσιων κτερισμάτων τους, αγοράστηκαν από νόμιμους (σ.σ.: ;;;)  ιδιωτικούς συλλέκτες, με τη βοήθεια των οποίων το Τμήμα Αρχαιοτήτων εντόπισε το νεκροταφείο και στη συνέχεια ανέλαβε αμέσως τη σωστική ανασκαφή του, υπό την προσωπική επίβλεψη του διευθυντή του, δρα Βάσου Καραγιώργη. Έξι από τους τάφους του νεκροταφείου, που διέφυγαν της προσοχής των τυμβωρύχων, σκάφτηκαν το Νοέμβριο του 1973 και άλλοι δυο το Φεβρουάριο του 1974. Η συνέχιση και διεκπεραίωση της σωστικής ανασκαφής των υπόλοιπων τάφων, που είχε προγραμματιστεί για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ματαιώθηκε από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που μεσολάβησαν.

Όλοι οι ανασκαφέντες τάφοι είναι λαξευτοί στο φυσικό ασβεστολιθικό βράχο. Οι περισσότεροι απ' αυτούς αποτελούνται από ένα στενόμακρο κεκλιμένο δρόμο, από ένα ορθογώνιο στόμιο, που έχει συνήθως το πλάτος του δρόμου, και από ένα νεκρικό θάλαμο ακανόνιστου ορθογώνιου σχήματος. Σε μερικούς τάφους αντί του κεκλιμένου δρόμου υπάρχει μικρή, κάθετη, ορθογώνια τάφρος και ο νεκρικός θάλαμος είναι λαξευμένος σε μια από τις μεγάλες πλευρές. Τα στόμια των τάφων ήσαν φραγμένα με μικρές πελεκητές ασβεστολιθικές πλάκες και αργούς λίθους. Εκτός από ένα νεκρικό θάλαμο, στον οποίο βρέθηκαν δυο σκελετοί, όλοι οι άλλοι θάλαμοι των τάφων χρησιμοποιήθηκαν για μια μόνο ταφή. Οι νεκροί τοποθετούνταν σε οριζόντια θέση και συνοδεύονταν από πλούσια κτερίσματα, που περιλάμβαναν πήλινα και χάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, αλαβάστρινα και φαγεντιανά μικροτεχνικά έργα και άλλα αντικείμενα. Ανάμεσα στα πήλινα αγγεία ξεχωριστή θέση κατέχουν οι ψευδόστομοι αμφορείς, τα μικρά τρίωτα αγγεία, οι πυξίδες, οι πτηνόμορφοι και ζωόμορφοι ασκοί και οι κύλικες. Η μεγάλη πλειονότητα των αγγείων εντάσσεται στον τύπο των Πρωτο - Λευκών (Proto -White, painted ware) που χαρακτηρίζονται από την αρμονική συμμετρία των σχημάτων και των γεωμετρικών διακοσμητικών μοτίβων. Η χρονολόγηση όλων των συληθέντων και ανασκαφέντων τάφων τοποθετείται ανάμεσα στο 1075 και το 1050 π.Χ., που είναι το τέλος της Μυκηναϊκής και η αρχή της Πρωτογεωμετρικής περιόδου.

Σε μια άλλη τοποθεσία του χωριού Γαστριά, στο Κροτήρι, που βρίσκεται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από το νεκροταφείο του Αλαά, εντοπίστηκαν δυο άλλα εκτενή νεκροταφεία και κατάλοιπα μεγάλου συνοικισμού. Το πρώτο νεκροταφείο χρονολογείται μεταξύ του 11ου και του 12ου αιώνα π.Χ. και το δεύτερο στους Κυπρο - Αρχαϊκούς χρόνους (7ος -6ος αιώνας π.Χ.). Ο συνοικισμός συνορεύει με το δεύτερο νεκροταφείο και χρονολογείται στην Ελληνιστική περίοδο (325 - 50 π.Χ.).

ΠΗΓΗ: ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ. Λεκάκη:

[1] Τοπωνύμιο με αυτό το όνομα συναντάμε και στην Τήνο. Δεν είναι σπάνια τα ελληνικά τοπωνύμια με κύρια λέξη την γαστέρα ή την κοιλιά. Λένε αυτό ακριβώς που βλέπει κανείς στον χάρτη, όταν τα κοιτά.

[2] Τοπωνύμιο σχετικό με την πανάρχαια ελληνική λέξη για την θάλασσα, άλς > αλός > άλας / αλάτι > αλιεία. Δεν είναι σπάνια τα ελληνικά τοπωνύμια με κύρια λέξη την άλα / θάλασσα. Μαρτυρούν την παραθαλάσσια θέση τους και την οικονομία τους εξ αυτής.

αρχαιολογικος χωρος Κυπρου, καταστροφη Τουρκοι εργοστασιο γυψος πετρελαικες εγκαταστασεις Πρωτογεωμετρικος ταφος Γαστρια Αλαας Gastria Alaas Αμμοχωστου Αμμοχωστος ανασκαφη Κυπρος, Φεβρουαριος 1974, Καραγεωργης, λεηλασια ταφων, τυμβωρυχεια, τυμβωρυχια, νεκροπολη χερσονησος Καρπασιας, λοφος, βραχου chavara, χαβαρα σαβαρα, δασος καλλιεργεια Βαλια, βαλεια, 1973 σωστικες ανασκαφες ταφοι λαξευτος διαδρομος ταφη Τουρκικη Εισβολη γυψου πετρελαιο κατεχομενα εδαφη ντροπη Ευρωπη ΕΕ καλετσικ, Kalecik, Καρπασια προιστορικο κυπριακο νεκροταφειο τυμβωρυχος συληση πηλινο αγγειο ειδωλιο χρυσο κοσμημα κτερισματα πραξικοπημα ασβεστολιθικο κεκλιμενος δρομος ορθογωνιο στομιο, νεκρικος θαλαμος ακανονιστο ορθογωνια ταφρος πελεκητη ασβεστολιθικη πλακα αργος λιθος σκελετος νεκρος οριζοντια θεση κτερισματα, πηλινα χαλκινα αγγεια, ειδωλια, χρυσα και χαλκινα κοσμηματα, αλαβαστρινα αλαβαστρο φαγεντιανα μικροτεχνια εργα τεχνης πηλος ψευδοστομος αμφορεας, τριωτο αγγειο, πυξιδα, πτηνομορφος και ζωομορφος ασκος κυλιξ κυλικα ΠρωτοΛευκα Proto -White, painted ware αρμονικη συμμετρια σχημα γεωμετρικο διακοσμητικο μοτιβο 1075 1050 πΧ 11ος αιωνας Μυκηναικη Πρωτογεωμετρικη περιοδος Κροτηρι, νεκροταφεια συνοικισμος 12ος ΚυπροΑρχαικοι χρονοι 7ος 6ος Ελληνιστικη 325 - 50 τοπωνυμιο Τηνος Κυκλαδων κυκλαδες τοπωνυμια γαστερα κοιλια ελληνικη λεξη θαλασσα, αλς > αλος αλατι > αλας > αλιεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ