Στο ΕΛΑΣΣΟΝ το ΚΑΛΛΟΣ - λιλιπούτεια υαλογραφήματα του ΝΙΚΟΥ ΖΗΒΑ

Στο ΕΛΑΣΣΟΝ το ΚΑΛΛΟΣ
λιλιπούτεια υαλογραφήματα
του ΝΙΚΟΥ ΖΗΒΑ

«Με αναφορές ήδη από τις παιδικές αναμνήσεις των μαγικών τρισδιάστατων εικόνων των View Masters και τα πρώτα εφηβικά πειράματα με σκοτεινά κουτιά και φακούς, όπου προβάλλονταν στο εσωτερικό τους τα αμυδρά είδωλα του δωματίου έως τα κινητικά φωτογράμματα μικροαντικειμένων πάνω σε φωτοευαίσθητο χαρτί ή την ζωγραφική τους εκδοχή, έφθασα πριν από 40 χρόνια, μόλις φοιτητής της ΑΣΚΤ, να πειραματίζομαι σοβαρά με την ζωγραφισμένη διαφάνεια και την προβολή της.

 Σχεδίαζα πάνω στα μικρά γυάλινα προστατευτικά των πλαισίων των slides, με την χρήση διαφόρων υλικών, όπως η αιθάλη (καπνιά), που αφήνει το κάψιμο της γυάλινης επιφάνειας ή τα ελαιοχρώματα ζωγραφικής, που άπλωνα ανάμεσα στα δύο μικρά τζαμάκια. Ο σχεδιασμός γινόταν με διάφανη αυτοκόλλητη μάσκα και χάραξη επ' αυτής ή χρησιμοποιώντας τα αποτυπώματα μου.

Τα θέματά μου: Η γήινη ομορφιά των γυναικείων ερωτικών προσώπων και των θελκτικών σωμάτων, καθώς και οι πολύχρωμες συνθέσεις φανταστικών τοπίων. Η εργασία αυτή ολοκληρώθηκε την διετία 1982-1983 και διακόπηκε  εξ αιτίας άλλων εικαστικών αναζητήσεων.

 Τα λιλιπούτεια αυτά έργα (διαστάσεων 3,5 x 2,3 εκατ.), καρπός των πειραματισμών εκείνης της περιόδου, εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά στην Zivasart gallery, μαζί με μερικά ακόμα που έχουν φιλοτεχνηθεί το τελευταίο διάστημα, πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε διακοπεί. Μπορεί ο επισκέπτης να δει τις μινιατούρες αυτές και ταυτόχρονα την προβολή τους σε μεγάλη οθόνη. Σε αυτό βοήθησε η εξαιρετική φωτογράφισή τους από τον συνεργάτη μου Ηλία Γεωργουλέα».

Εγκαίνια: Σάββατο και Κυριακή 19 & 20 Φεβρουαρίου 2022 από τις 18.00 έως τις 22.00 στην Zivasart Gallery Παντανάσσης 1, Μαρούσι.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου 2022.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.2.2022.

υαλογραφηματα γυαλογραφηματα υαλογραφημα γυαλογραφημα υαλογραφια γυαλογραφια υαλι γυαλι, ζηβας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ