Για τον Δημοσθένη και τους σημερινούς βουλευτές - του Παν. Λ. Παπαγαρυφάλλου

Για τον Δημοσθένη
και τους σημερινούς βουλευτές


Του πολίτη Παναγιώτη Λ. Παπαγαρυφάλλου

Ο Δημοσθένης, γράφει ο Κ. Παπαρρηγόπουλος, «εκ παίδων έδειξεν εξαίρετον προς τας ρητορικάς ασκήσεις ροπήν, αλλ’ ήτο εξ’ αρχής ασθενούς κράσεως» και γι’ αυτό το λόγο έδωσε μεγάλη σημασία «εις την διανοητικήν ανάπτυξιν και ουχί της σωματικής ρώμης».

Αυτή τη δύναμη της πνευματικής καλλιέργειάς του διαιώνισε «επίγράμμα περιωνύμον, επιγραφέν εις την βάσιν του ανδριάντος αυτού:

«Είπερ ίσην ρώμην γνώμη Δημόσθενες είχες Ούποτ αν Ελλήνων ήρξεν Άρης Μακεδών»
(Σιμωνίδης).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ, ΕΔΩ.

Επίμονος και άκρως μελετηρός ο Δημοσθένης και αποφασισμένος να κυριαρχήσει στην Εκκλησία του Δήμου καταπολεμώντας τόσο το ελάττωμα της φωνής του όσο και της αδυνάμου υγείας του, μάθαινε από τον Πλάτωνα, τον Ισοκράτη «και άλλων συνδιαλέξεων», αλλά και «μετά πολλής επιμέλειας εσπούδασε και τους αρχαιοτέρους, ιδίως επιστήσας την προσοχήν εις τον Θουκυδίδην, του οποίου βεβαιούσιν ότι αντέγραψε ιδία χειρί οκτάκις ολοκλήρον την ιστορίαν, κατ' άλλους δε ηδυνήθη να γράψει ποτέ αυτήν απ’ αρχής μέχρι τέλους εκ μνήμης». Πριν ομιλήση δημοσία – συνεχίζει ο Παπαρρηγόπουλος, ην αγκάζετο να προπαρασκευάζηται δια μακρών… Ο Δημοσθένης απεφάσισε να δαμάση την φύσιν και κατίσχυσε πράγματι αυτής, και απέβη το κλέος και το καύχημα της Εκκλησίας εκείνης, ήτις είχε συνηθίσει να ακούη τους επιφανεστάτους των ρητόρων του κόσμου. Η δε εξαίρετος αυτή της θελήσεως δύναμις και ο λαμπρός ούτος αυτής θρίαμβος, είναι ό,τι μάλιστα θαυμάζομεν παρά τω ανδρί. Την μεν ασάφειαν και τραυλότητα της γλώσσης διώρθωσεν ομιλών ενώ εκράτη εις το στόμα χαλίκια, ίνα δε συνηθίση εις τους θορύβους της Εκκλησίας του Δήμου, κατήρχετο εις την φαληρικήν παραλίαν καθ’ ήμερας θυελλώδεις και εκεί ηγόρευεν απέναντι του καταιγίζοντος πελάγους. Ίνα δε γύμναση την φωνήν και επιτείνει το πνεύμα, προέφερε λόγους τινάς ή στίχους αναβαίνων υψώματα και πολλάκις κατεκλείετο επί δύο ή τρεις συνεχείς μήνας εις κατώγειον μελετητήριον, πλάτων εντάυθα αδιακόπως την υπόκρισιν και διαπονών την φωνήν, ξυρούμενος δε της κεφαλής το έτερον μέρος ίνα καταστήσει αδύνατον την έξοδον». Συνέχισε ο Δημοσθένης να εκφωνεί λόγους «ενώπιον μεγάλου καθρέπτου και επιτηρών αδιαλείπτως και διορθών τα κινήματα αυτού.. και δια τούτο άλλοι πάλιν κατεδίκαζον τους λόγους αυτού ως υπερβολικώς κατειργασμένους και λυχνίας όζοντος», δηλαδή μύριζαν το λάδι της λάμπας που έκαιγε όλη νύχτα που συνέτασσε τους λόγους του.
Ο Παππαρηγόπουλος, αναφέρει πλειάδα ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι κυριαρχούντες στα κοινοβούλια της Ευρώπης, με τις αγορεύσεις τους, «δεν έπευσαν ουδέν ήττον ανακηρύττοντες μια φωνή τον ημέτερον Δημοσθένην, ως τον αμίμητον του λόγου βασιλέα» (βλ. Κ. Παππαρηγοπούλου: «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» - Βιβλίον Πέμπτον – εκδ. «Γαλαξία», Αθήναι 1969, σελ. 135-148).
Διαβάζεις και θαυμάζεις. Συγκρίνεις και μελαγχολείς με τα τεράστια αναστήματα των ρητόρων της Εκκλησίας του Δήμου και τους πυγμαίους «ρήτορες» της Βουλής των Ελλήνων – που τώρα δεν είναι των Ελλήνων – οι οποίοι διαβάζουν τις κενολογίες τους από χειρογράφου.
Άντε τώρα σ’ αυτά τα πολιτικά τίποτα να τα συστήσεις να διαβάσουν το έργο μου: «Ο Δημοσθένης και η διαχρονικότητα των λόγων του» (εκδ. «Κάδμος», Θεσσαλονίκη 2007).
Εκεί κατατίθεται και η έγκυρη γνώμη του κορυφαίου των Ελλήνων συνταγματολόγων και της πολιτικής επιστήμης του αείμνηστου Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Γεωργίου Βλάχου που έγραψε: Ο Δημοσθένης είναι ο μεγαλύτερος ρήτορας όλων των εποχών, προσθέτοντας ότι διδάσκεται στα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου.
Δεν γνωρίζω, αν οι λαλίστατοι… προοδευτικοί έχουν στο χώρο της Βουλής κάποια προτομή του Δημοσθένους ή το όνομά του σε κάποια μικρή αίθουσα.
Μας συνήθισαν με ονόματα… προέδρων της Βουλής που δεν έκαναν τίποτα καλό εκτός από το να διορίσουν στο «χαλκείο της διαφθοράς» τα παιδιά τους και λοιπούς συγγενείς!
Ελλάς του τίποτα + τίποτα + τίποτα = τίποτα στον κύβο.
Ή
Κράτος + Βουλή + λαός = τίποτα.
ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.9.2016.

Δημοσθενης βουλευτες Παπαρρηγοπουλος, παιδι ρητορικη ασκηση ασθενης κραση διανοητικη αναπτυξη σωματικη ρωμη ιταλιας, Επισκοπιο, επισκοπειο πορτο πορτους Ιταλια, πνευματικη καλλιεργεια επιγραμμα περιωνυμο, ανδριαντας Δημοσθενες Ελληνες θεος Αρης Μακεδων μακεδονια μακεδονες Σιμωνιδης, Εκκλησια του Δημου ελαττωμα φωνη υγεια Πλατωνας, πλατων Ισοκρατης συνδιαλεξη Θουκυδιδης αντιγραφη ιστορια ομιλια προπαρασκευη φυση ρητορας ασαφεια τραυλος τραυλισμος τραυλοτητα γλωσσα χαλικι, φαληρο παραλια θυελλα αγορευση πελαγος γυμναση στιχος λογος υψωμα κατωγειο καταγωγιο καταγωγειο μελετητηριο, πλατων υποκριση ξυρισμα κεφαλη ξυρισμενο κεφαλι λογοι καθρεπτης καθρεφτης κινηση κατεργασια λυχνια οζον λαδι λαμπα Παπαρηγοπουλος, ευρωπαιοι πολιτικοι κοινοβουλιο Ευρωπη βασιλιας του λογου ρητωρ ρητορες Βουλη των Ελληνων κενολογια πολιτικα τιποτα Ελληνας συνταγματολογος πολιτικη επιστημη Προεδρος Ακαδημια Αθηνων Γεωργιος Βλαχος ρητορικη πανεπιστημιο προοδευτικοι προτομη Δημοσθενους Βουλης χαλκειο διαφθορα Ελλας Κρατος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ