ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ με ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ - του Κ. Κουσκούκη

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Tο κάπνισμα αποτελεί μια σοβαρή επιβλαβή συνήθεια που μαστίζει τη Δημόσια υγεία της σύγχρονης κοινωνίας, συνδέεται δε με ποικίλες μορφές ασθενειών και μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ίδιο τον καπνιστή αλλά και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των παθητικών καπνιστών.

O καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κάποιος τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος είναι να μην το ξεκινήσει καθόλου, ενώ εάν καπνίζει, η διακοπή του καπνίσματος είναι το καλύτερο για να μειώσει τον κίνδυνο για την υγεία του.

O κίνδυνος ανάπτυξης νοσημάτων δεν εξαφανίζεται άμεσα, αλλά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, όσα περισσότερα δε τσιγάρα έχει καπνίσει κάνεις, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι, που επιβάλλουν την άμεση διακοπή του καπνίσματος με αρχόμενη βελτίωση στον βήχα και στη δυσκολία αναπνοής.

Tα αποξηραμένα και επεξεργασμένα φύλλα του καπνού που καίγονται με ατελή καύση παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα (CO) σε θερμοκρασία άνω των 400οC καθώς και ένα σύνθετο μείγμα Harmful and Potentially Harmful Chemicals (HPHCs), που περιλαμβάνει πάνω από 6.000 χημικές ουσίες που συνιστούν τον καπνό όπως είναι οι αλδεΰδες, (φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη) και οι ογκογόνες κετόνες, ενώ συγχρόνως μειώνουν την κινητικότητα του βλενοκροσσωτού μηχανισμού των αεραγωγών, προκαλώντας αναπνευστικές παθήσεις, ενώ η νικοτίνη απελευθερώνεται στον αέρα, στους 247 C°, χωρίς να καίγεται.

Tα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα (ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα θέρμανσης καπνού) μειώνουν το επίπεδο των επικίνδυνων ουσιών που εκλύονται από την καύση του καπνού στο τσιγάρο, ειδικότερα γι’ αυτούς που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό, αναζητώντας την παρόμοια γεύση, το τελετουργικό και την πρόσληψη νικοτίνης όπως του τσιγάρου.

Tα τελευταία χρόνια, πολλοί καπνιστές αντικαθιστούν το συμβατικό τσιγάρο με τροποποιημένου κινδύνου νεότερα προϊόντα (Modified Risk Products) απελευθέρωσης της νικοτίνης, τα οποία επιφέρουν λιγότερη βλάβη συγκριτικά με τα καιόμενα (συμβατικά) τσιγάρα.

H εκτεταμένη χρήση του τσιγάρου και ο αριθμός των 100 προκαλουμένων ασθενειών καθώς και των 5 εκατ. θανάτων που θα φτάσουν τα 10 εκατ. το 2030 προκαλεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με επιβάρυνση στο σύστημα υγείας για τους 1,14 δισεκατομμύρια ενεργούς καπνιστές στον κόσμο. Από το 1999 έως το 2019 το κάπνισμα τσιγάρου ευθύνεται για το 20,2% των θανάτων στους άνδρες και για το 5,8 στις γυναίκες. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά διακοπής του τσιγάρου παραμένουν 3% έως 12% και τα ποσοστά υποτροπής από 75% - 80% τους πρώτους έξι μήνες και 30% - 40% ακόμη και μετά από ένα χρόνο αποχής.

O βιοϊατρικός βελονισμός (biomedical acupuncture) λειτουργεί διορθώνοντας την ισορροπία της ενέργειας που διατρέχει το σώμα μέσω 32 μεσημβρινών, κυρίων και παραδόξων, με βελόνες μιας χρήσεως που εισάγονται ανώδυνα και χωρίς παρενέργειες σε πάνω από 400 βιοενεργειακά σημεία κατά μήκος των μεσημβρινών, βάσει εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων προσαρμοσμένων στην πάθηση και στον οργανισμό ενός εκάστου ασθενούς.

O βιοϊατρικός βελονισμός συνιστά μια εγκεκριμένη συμπληρωματική θεραπευτική εφαρμογή της κλασσικής ιατρικής από τον Π.O.Y. και το ΚεΣΥ η οποία εφαρμόζεται σε κέντρα πόνου 23 νοσοκομείων πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος Iατρού αρκεί να εφαρμόζεται μόνο από εξειδικευμένους ιατρούς.

O βιοϊατρικός βελονισμός βελτιώνει την όραση σε δυσίατες οφθαλμικές παθήσεις, όπως εκφύλιση ωχράς κηλίδας, νόσο Stargardt, γλαύκωμα, μελαχρωστική αμφιβληστοειδοπάθεια, διαθλαστικές δυσλειτουργίες και ξηροφθαλμία, ενώ περαιτέρω βοηθάει πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους όπως αυχεναλγίες, οσφυαλγίες, κολικούς νεφρών, δυσμηνόρροια, αρθρίτιδες, ημικρανίες, μετεγχειρητικούς πόνους και νευροφυτικές διαταραχές.

O βιοϊατρικός βελονισμός, περαιτέρω όχι μόνο μπορεί να καταστείλει τα συμπτώματα στέρησης που δημιουργεί η έλλειψη νικοτίνης, αλλά επιπλέον δημιουργεί μια αίσθηση ευφορίας και ζωτικότητας, βοηθώντας τον καπνιστή να ελέγξει αποτελεσματικά την επιθυμία του για κάπνισμα. Ήδη από τα πρώτα 24ωρα μετά την εφαρμογή του βελονισμού, ο καπνιστής έχει ήπια και ελεγχόμενη επιθυμία για κάπνισμα, σταδιακή απέχθεια στον καπνό και στη γεύση του τσιγάρου και περιορισμό των συμπτωμάτων συνδρόμου στέρησης.

Tο ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές μείωσης και διακοπής του καπνίσματος για να ενισχυθεί ο περιορισμός των συνεπειών του, ως μια στρατηγική μείωσης της βλάβης που θα πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα για τον έλεγχο του καπνίσματος σε συνδυασμό με την πρόληψή του, ενώ στην Ελλάδα συνεπικουρούν ο αντικαπνιστικός νόμος και ο νόμος 4517/20, που κατοχυρώνει το δικαίωμα ελεγχόμενης ενημέρωσης των καπνιστών με τις ενδεχόμενες βλάβες.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.3.2022.


ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ Κουσκουκης, ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, τσιγαρο θανατος οραση δυσιατη οφθαλμικη παθησεις, εκφυλιση ωχρας κηλιδας, νοσος Σταργκαρντ Stargardt, γλαυκωμα, μελαχρωστικη αμφιβληστοειδοπαθεια, διαθλαστικες δυσλειτουργιες και ξηροφθαλμια, ασθενεια χρονιος πονος αυχεναλγια, οσφυαλγια, κολικος νεφρου, δυσμηνορροια, αρθριτιδα, ημικρανια, μετεγχειρητικος πονος και νευροφυτικες διαταραχες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ