Ο εβραίος «πατέρας της ισραηλινής τέχνης» στην Ακρόπολη Αθηνών, στο θέατρο του Διονύσου…

Ο εβραίος «πατέρας της ισραηλινής τέχνης»
στην Ακρόπολη Αθηνών,
στο θέατρο του Διονύσου…

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Boris Schatz και ο γιος του Bezalel Schatz (γνωστός και ως Lilik) κάθονται και φωτογραφίζονται στο θέατρο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη Αθηνών

Στο πίσω μέρος της καρτ ποστάλ, ο Lilik έγραψε στην μητέρα του Όλγα (σύζυγο του Boris Schatz) που έμενε στο Eretz του Ισραήλ, εκείνη την εποχή:

«Αγαπητή μητέρα, είμαστε τώρα στην Αθήνα, μόλις επιστρέψαμε από ένα εξαιρετικό ταξείδι στην Ακρόπολη...»…και απαριθμεί τις χώρες που πρόκειται να επισκεφτούν. Και προσθέτει: «Τι λες για την φωτογραφία μας στο θέατρο του Βάκχου;

Δικός σου, με πολλά - πολλά ζεστά φιλιά, Lezinika Lilik».

(Τα Σιωνιστικά Αρχεία αναφέρουν πολλά για τον Σατς).

Η καρτ ποστάλ εστάλη από την Αθήνα, το 1930, στο Eretz στην μητέρα του, η οποία ζούσε τότε στην οδό Hayarkon στο Τελ Αβίβ.

Η στάση ήταν μέρος του ταξειδιού του Boris Schatz και του γιου του, Bezalel, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1930, όπου εξέθεσαν τα έργα τέχνης τους και μαθητών του Bezalel, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το σχολείο που επρόκειτο να κλείσει.

Το όνομα Bezalel προέρχεται από την φυλή του Ιούδα.

Ο Μπόρις Σατς (1866 –1932) ήταν Λιθουανός εβραίος καλλιτέχνης και γλύπτης. Έγινε γνωστός ως ο «πατέρας της ισραηλινής τέχνης».

Ως καλλιτέχνης ο Σατς, δεν ήταν κάτι σπουδαίο, αλλά έτυχε καλής υποδοχής στο σιωνιστικό κίνημα… Αρχικώς ως μέλος της ομάδος Chovevei-Zion, ετέθη υπό την επιρροή του συγγραφέα Peretz Smolenskin.

Το 1903 εγνώρισε τον Theodor Herzl και έγινε ένθερμος σιωνιστής. Το 1905 στο Βερολίνο, ο Σατς έμεινε με τον σιωνιστή εικονογράφο Εφραίμ Μόουζες Λίλιεν / Ephraim Moses Lilien. Αυτός τον σύστησε στον γνωστό Φραντς Οπενχάιμερ / Franz Oppenheimer, υποστηρικτή του συνεταιριστικού εποικισμού στο Ισραήλ, και στον Ότο Βάρμπουργκ / Otto Warburg, μετέπειτα πρόεδρο του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού. Και οι δύο έδειξαν ενθουσιασμένοι με την ιδέα του να ιδρύσει μια σχολή τέχνης στην Ιερουσαλήμ. Στο 5ο Σιωνιστικό Συνέδριο (1905), επρότεινε και επισήμως την δημιουργία μιας εβραϊκής σχολής τέχνης. Και πράγματι, η ίδρυση της Σχολής Μπεζαλέλ ανακηρύχθηκε επίσημα στις 8 Οκτωβρίου 1905. Ζούσε στην Παλαιστίνη από το 1906, όπου και ίδρυσε την Ακαδημία Bezalel την ίδια χρονιά. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα του πρώιμου Σιωνισμού. Με διαμάχες και διαφωνίες, η σχολή εκπαίδευε καλλιτέχνες ή τεχνίτες, για την δημιουργία ενός εβραϊκού στυλ τέχνης… Το 1906 ίδρυσε ένα κέντρο τέχνης στην Ιερουσαλήμ, το οποίο αργότερα ονομάστηκε "Bezalel" από τον Bezalel Ben Uri, τον τεχνίτη βιβλικών θεμάτων, που σχεδίασε το αρτοφόριο / tabernacle και τα τελετουργικά του αντικείμενα. Τα επόμενα χρόνια, ο Schatz οργάνωσε εκθέσεις με την δουλειά των μαθητών του στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν οι πρώτες διεθνείς εκθέσεις εβραίων καλλιτεχνών από το Ισραήλ. Αλλά, όπως είπε, «το πρόβλημα ήταν ότι η Σχολή Bezalel ιδρύθηκε πριν από την εποχή της, και οι Σιωνιστές δεν ήταν ακόμη ικανοί να το καταλάβουν». Ο Σατς φιλοτέχνησε αναμνηστικές πλάκες για προσωπικότητες του σιωνισμού, όπως ο Eliezer Ben-Yehuda και ο Theodor Herzl, κ.ά. με βάση την αναγεννησιακή παράδοση.

Μετά τον θάνατο του Schatz, μέρος της συλλογής έργων τέχνης του, έγινε τελικά ο πυρήνας του Μουσείου του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.3.2022.

εβραιος πατερας της ισραηλινης τεχνης Ακροπολη Αθηνων, αρχαιο θεατρο του Διονυσου, Boris Schatz Bezalel Schatz Lilik Διονυσος Ακροπολις Αθηνας καρτ ποσταλ, Λιλικ Ολγα Ερετζ Ερετς Eretz Ισραηλ, Αθηνα, ταξειδι Βακχου Βακχος, Λεζινικα Lezinika Lilik Σιωνιστικα Αρχεια Σατς, 1930, Τελ Αβιβ, ταξιδι Μπεζαζελ Ευρωπη Ηνωμενες Πολιτειες Αμερικης ΗΠΑ, εργα τεχνης μαθητες χρηματα σχολειο φυλη του Ιουδα, Ιουδας Λιθουανος λιθουανια εβραιοι καλλιτεχνης και γλυπτης ισραηλ τεχνη, καλλιτεχνςς σιωνιστικο κινημα ομαδος Chovevei-Zion, συγγραφεας Peretz Smolenskin, Σμολενσκιν, 1903 Χερτζλ Χερτσλ Theodor Herzl σιωνιστης 1905 Βερολινο, σιωνισμος εικονογραφος Εφραιμ Μοουζες Λιλιεν / Ephraim Moses Lilien. Μωυσης Φραντς Οπενχαιμερ / Franz Oppenheimer, συνεταιριστικος εποικισμος γης γη Οτο Βαρμπουργκ / Otto Warburg, προεδρος Παγκοσμιος Σιωνιστικος Οργανισμος Ιερουσαλημ 5ο Σιωνιστικο Συνεδριο εβραικη σχολη καλων τεχνων Σχολη Μπεζαλελ 8 Οκτωβριου 1905 Παλαιστινη 1906, Ακαδημια πρωιμος Σιωνισμος τεχνιτες, εβραικο στυλ τεχνης κεντρο Bezalel Ben Uri, Μπεν Ουρι βιβλικος τεχνιτης αρτοφοριο / tabernacle τελετουργικο αντικειμενο εκθεση διεθνης αναμνηστικη πλακα προσωπικοτητα Eliezer Ben-Yehuda Μπεν Γιεχουντα αναγεννηση Μουσειο Ισραηλ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ