Τα «καλήμερα» της Ευρυτανίας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας

Τα «καλήμερα» της Ευρυτανίας
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδας

Τα Καλήμερα τραγουδιούνται στην τοπική κοινότητα του Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας την παραμονή των Φώτων (5 Ιανουαρίου) από ομάδες ανδρών, τις οποίες συνοδεύουν νταούλια και κλαρίνο.

Πρόκειται για ευχές «Καλής Ημέρας», που απευθύνονται ξεχωριστά στον νοικοκύρη, τη νοικοκυρά, τα παιδιά τους, τη χήρα, τον ξενιτεμένο και τον παππά και λέγονται τραγουδιστά σε κάθε σπίτι του χωριού από τους Καλημεράδες

Οι οικοδεσπότες κερνάνε την ομάδα μεζέδες και ποτά και τους δίνουν χρήματα, τα οποία συγκεντρώνονται σε ένα κοινό ταμείο. Ανήμερα των Φώτων οργανώνεται μεγάλο γλέντι που πληρώνεται αποκλειστικά από το ταμείο των Καλημεράδων και στο οποίο συμμετέχει ενεργά όλο το χωριό και οι επισκέπτες του. 

Την πρωτοβουλία για την εγγραφή του στοιχείου Καλήμερα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας είχε η κοινότητα του Μεγάλου Χωριού Ευρυτανίας.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2022.

καλημερα Ευρυτανιας αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια της Ελλαδας, ελλαδος, τραγουδι Μεγαλο Χωριο Ευρυτανια παραμονη των Φωτων 5 Ιανουαριου φωτα εθιμα ομαδα ανδρων, ανδρικη νταουλι κλαρινο ευχη Καλη Ημερα θεοφανεια νοικοκυρης, νοικοκυρα, παιδια καλαντα χηρα, ξενητεια ξενιτεμενος παππας παπας Καλημεραδες οικοδεσποτης κερασμα μεζες ποτο χρημα κοινο ταμειο γλεντι Καλημερηδες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ