ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ και 20 αρχαίες ταφές ανακαλύφθηκαν στην αρχαία ελληνική Μελίτη – νυν Μελιτόπολη ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - Αρχαιότερη κατασκευή από το ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ!!!

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ
και 20 αρχαίες ταφές
ανακαλύφθηκαν
στην αρχαία ελληνική Μελίτη
- νυν Μελιτόπολη ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Αρχαιότερη κατασκευή από το ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η Μελιτόπολη[1] είναι μια σύγχρονη πόλη στην περιφέρεια Ζαπορίζκα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Ευρίσκεται στην δυτική όχθη του ποταμού Γέρρου, όπως τον έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, κοντά στην Μαιώτιδα Λίμνη (νυν Αζοφική Θάλασσα).

Ο σύγχρονος οικισμός φαίνεται να συμπτύσσεται το 1816 με το όνομα Νόβο Αλεξαντρόφσκα.

Αλλά αναγνωρίσθηκε ως «πόλη», στις 7.1.1842 και της δόθηκε το νέο όνομα Μελιτόπολη από ένα αρχαίο ελληνικό λιμάνι που ήταν εκεί κοντά, στο στόμιο του ποταμού Γέρρου που λεγόταν Μελίτη (μινυακό τοπωνύμιο - φυσικά από την ελληνική λέξη μέλι, καθώς η περιοχή φημίζεται για το εκλεκτό μέλι της! Μάλιστα τελείται σε αυτήν η «Γιορτή του Μελιού» (οι εντόπιοι την λεν «Μέντοβο»). Από την ελληνική λέξη μέλι και την ελληνική πόλη Μελίτη, ο ποταμός Γέρρος ονομάσθηκε από τους εντοπίους… Μολότσνα.

Κοντά στην πόλη, λοιπόν, ανακαλύφθηκε ένα νέο «chromlech», από μια ομάδα Ουκρανών αρχαιολόγων. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο μήνες σωστικών ανασκαφών… Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό πέτρινο μνημείο, που αποτελείται από διάφορα μενίρ που ευθυγραμμίζονται σε τέλειο κύκλο, και σχηματίζουν έναν περίκλειστο χώρο.

Είναι αρχαιότερο από το διάσημο Stonehenge στην Βρετανία. Ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές ενός τύμβου, στην περιοχή του αρχαίου ελληνικού Βορυσθένη (νυν Δνείπερου - Dnepropetrovsk), κατά την κατασκευή ενός νέου δρόμου.

Η δομή από πέτρινες πλάκες διατεταγμένες σε κύκλο, με έναν κόλουρο κώνο στην κορυφή, ανηγέρθη πριν από περίπου 5.500 χρόνια και έχει διαστάσεις 120 Χ 80 μ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτίσθη με σκοπό να στηρίξει το βάρος του τύμβου, αλλά μάλλον κατέρρευσε.

Εκτός από το κρόμλεχ που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού, βρέθηκαν ανθρώπινες ταφές και θραύσματα αγγείων μέσα στον τύμβο. Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολόγοι έχουν βρει 20 ανθρώπινες ταφές, σε μερικούς μόνο από τους ομαδικούς τάφους. Η αρχαιότερη ταφή χρονολογείται από την Αινολιθική, την μεταβατική δηλ. περίοδο από την Νεολιθική στην Εποχή του Χαλκού.


Εκτός όμως από το μεγαλιθικό αυτό μνημείο, στην πόλη υπάρχει και ο ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος Καμυάνα Μοχύλα (δηλαδή του «Πέτρινου Τάφου») - 12 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της Μελιτόπολης επίσης στην όχθη του ποταμού Μέλη / Μολότσνα. Πρόκειται για λείψανα από ογκόλιθους ψαμμίτη, σε μία έκταση τριών στρεμμάτων, που χρονολογείται στην εποχή των Σαρματών.

ΠΗΓΗ: SORS - Ricerche Speciali, 2.6.2021. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις» (απόσπασμα). Γ. Λεκάκης «Κωνσταντινούπολη και Αγία Πετρούπολη». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.6.2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Εκ των ελληνικών μέλι + πόλη > Melitopol > ουκρανικά: Меліто́поль, ρωσικά: Мелитополь!!!


ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟΣ ΤΥΜΒΟΣ αρχαια ταφη ελληνικη Μελιτη Μελιτοπολη ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ κατασκευη ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ, Μελιτοπολις Ζαποριζκα Ουκρανια ποταμος Γερρος, αρχαιοι Ελληνες, Μαιωτις Μαιωτιδα Λιμνη Αζοφικη Θαλασσα, οικισμος 1816 Νοβο Αλεξαντροφσκα, 1842 αρχαιο ελληνικο λιμανι μελι, μινυες, Γιορτη του Μελιου Μεντοβο Μολοτσνα, chromlech Ουκρανος αρχαιολογος, σωστικες ανασκαφες μεγαλιθικη πετρινο μνημειο, μενιρ ευθυγραμμιση κυκλος, περικλειστος χωρος, Stonehenge Βρετανια ανασκαφη τυμβοι Δνειπερος, Dnepropetrovsk, πετρινη πλακα κολουρος κωνος 5.500 χρονια πριν, 3500 πΧ κρομλεχ Εποχη Χαλκου ανθρωπινη ταφες θραυσμα αγγειο αρχαιολογοι ομαδικος Αινολιθικη, μεγαλιθικο μνημεια αρχαιολογικος χωρος Καμυανα Μοχυλα Καμιανα Μοχιλα Πετρινος Ταφος Μελης / Μολοτσνα ογκολιθος ψαμμιτης, Σαρματες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ