Ο Ελληνισμός της Κριμαίας – των Σ. Αγγελίδη, Γ. Λεκάκη, Τ. Κουντούρη, Θ. Καλαφάτη, Γρ. Βουκουνά

Ο Ελληνισμός της Κριμαίας
των Σ. Αγγελίδη, Γ. Λεκάκη, Τ. Κουντούρη,
Θ. Καλαφάτη, Γρ. Βουκουνά

Ένα μονοθεματικό τεύχος του περιοδικού «Ενδοχώρα» της Θράκης, «για την Θράκη που αντιστέκεται, για την Θράκη που επιμένει» είχε ως θέμα του τον ελληνισμό της Κριμαίας - αρχαίας ελληνικής Ταυρίδας.

Ήταν το 95ο τεύχος, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2006.

Ανάμεσά στα περιεχόμενά του, διαβάζουμε:

 

- Ο κατάλογος των Ελλήνων της περιφέρειας της Θεοδοσίας οι οποίοι είχαν ελληνική υπηκοότητα και ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Πρόξενο της Ελλάδος στην πόλη αυτή (19.12.1920) Τ. Κ. Κουντούρη (Κρατικό Αρχείο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας) (του Σωκράτη Αγγελίδη).

 

- Κατάλογος των εμπόρων της πόλης Θεοδοσία του 1836 (από τον Θεόδωρο Καλαφάτη).

 

- Κατάλογος των Ορθοδόξων και Καθολικών Ελλήνων της πόλης Θεοδοσία (23 Φεβρουαρίου 1925) (από τον αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Βουκουνά).

 

- Ο καθεδρικός ναός της Θεοδοσίας.

 

- Σελίδες από την ιστορία της πόλης Ευπατορία (του Σωκράτη Αγγελίδη).

 

- Ένας Διόνυσος με ψαλμούς του Δαυίδ (του Γιώργου Λεκάκη).


Το περιοδικό «Ενδοχώρα» μπορείτε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, στο endohora@yahoo.gr  και στο φορητό τηλέφωνο 6977.462.806.

 

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.6.2006.

 

Ελληνισμος Κριμαια Αγγελιδης, Λεκακης, Κουντουρης, Καλαφατης, Βουκουνας, μονοθεματικο τευχος περιοδικο Ενδοχωρα Θρακης, Θρακη αρχαια ελληνικη Ταυριδα, Ταυρις, 2006, Ελληνες Θεοδοσια ελληνικη υπηκοοτητα προξενος της Ελλαδος 1920 Κουντουρης Κρατικο Αρχειο Αυτονομη Δημοκρατια Κριμαιας εμπορος, εμποροι, 1836 Ορθοδοξοι Καθολικοι Ορθοδοξος Καθολικος Ορθοδοξια Καθολικισμος Ελληνας 1925 αρχιμανδριτης καθεδρικος ναος Θεοδοσιας Ευπατορια θεος Διονυσος ψαλμος ψαλμοι, Δαυιδ δαβιδ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ