Οι Ουκρανοί ξέμειναν και στην Ανταρκτική!!! Οι Ρώσοι πήραν όλες τις βάσεις της ΕΣΣΔ στην Ανταρκτική

Οι Ουκρανοί ξέμειναν
και στην Ανταρκτική!!!
Οι Ρώσοι πήραν όλες τις βάσεις
της ΕΣΣΔ στην Ανταρκτική
 

Του Γιώργου Λεκάκη

Δώδεκα επιστήμονες, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης πλησίαζαν στο τέλος μιας 13μηνης θητείας στον σταθμό Vernadsky της Ουκρανίας στην Ανταρκτική, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην χώρα τους.

«Είναι πραγματικά οδυνηρό να βρίσκομαι εδώ, ανίκανος να πολεμήσω την κατοχή της πατρίδας μου», λέει ο ιατρός του σταθμού, Andrii Khytryi. «Για κάποιους, είναι σχεδόν αφόρητο», συνεχίζει. Ούτε ξέρουν πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ, ΕΔΩ.

Το προσωπικό που επρόκειτο να τους αντικαταστήσει μάχεται ή έχει παγιδευτεί σε πόλεις της Ουκρανίας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το Εθνικό Επιστημονικό Κέντρο της Ανταρκτικής της Ουκρανίας.

Πρόκειται για την 26η ουκρανική αποστολή στο Vernadsky από το 1996 - χρονιά που η ιδιοκτησία της βάσης μεταφέρθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ρωσία δήλωσε ότι ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης και των 5 ερευνητικών σταθμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Ανταρκτική και αρνήθηκε το αίτημα της Ουκρανίας να αναλάβει την λειτουργία μιας από τις βάσεις αυτές. Τότε, η βρετανική κυβέρνηση προσφέρθηκε να… πουλήσει τον αγγλικό σταθμό Faraday της Ανταρκτικής στην ουκρανική κυβέρνηση, στην συμβολική τιμή της μίας λίρας! Από τότε, ο σταθμός στελεχώθηκε μόνιμα από τουλάχιστον 12 Ουκρανούς: Έτσι, μια πινακίδα σηματοδοτεί την τεράστια απόσταση μεταξύ του Βερνάντσκι και των πόλεων από τις οποίες προέρχονται οι ερευνητές του…

ΠΗΓΗ: «These Ukrainians Are Stuckin Antarctica as War Rages at Home - At the Vernadsky research base, a crew of 12 Ukrainians watch from thousands of miles away as their country is batteredby Russian attacks», Wired, 7.3.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.3.2022.

Ουκρανοι Ανταρκτικη Ρωσοι βασεις της ΕΣΣΔ επιστημονες, μηχανικος θητεια ουκρανικος σταθμος Βερναντσκυ Βερναντσκι Vernadsky της Ουκρανιας Ρωσια εισβολη πολεμος κατοχη πατριδα ιατρος ρωσικος βομβαρδισμος, Εθνικο Επιστημονικο Κεντρο της Ανταρκτικης της Ουκρανιας, ουκρανικη αποστολη 1996 Ηνωμενο Βασιλειο αγγλια βρετανια καταρρευση ΕΣΣΔ Σοβιετικη Ενωση 1991, ιδιοκτητης ερευνητικος πωληση αγγλικος φαρεντει Faraday συμβολικη τιμη λιρα Ukrainians Antarctica War research base, crew Russian attacks
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ