Αρχαίο ταφικό μνημείο με τον ετοιμοθάνατο Άδωνι, πριν πεθάνει κι αναστηθεί…

Αρχαίο ταφικό μνημείο
με τον ετοιμοθάνατο Άδωνι,
πριν πεθάνει κι αναστηθεί…

Του Γιώργου Λεκάκη

Το περίφημο αυτό μνημείο αποκαλύφθηκε το 1834 κατά την έρευνα που έκαναν οι αδερφοί Καμπανάρη, στην περιοχή Val Vidone, της Tuscania.

Ελληνικό έργο τέχνης του 250-200 π.Χ.

Από πολύχρωμη τερακότα. Μέγιστο ύψος 62 εκατ., μήκος 89 εκατ. πλάτος 40,5 εκατ.

Εικονίζεται ο Άδωνις, τραυματισμένος στον αριστερό μηρό, ξαπλωμένος σε κλίνη… Είναι γυμνός, εκτός από τα υποδήματά του (σήμερα θα τα λέγαμε μπότες) και την κάπα του, που καλύπτει το κεφάλι του. Ο νεαρός θεοποιημένος ήρωας, αντικείμενο διαγωνισμού μεταξύ της Αφροδίτης και της Περσεφόνης, πεθαίνει από τον τραυματισμό που του προκάλεσε ένα αγριογούρουνο, του οποίου την όψη, ίσως, είχε πάρει ο ζηλιάρης θεός Άρης.

Ο Άδωνις - στους Βαβυλώνιους γίνεται θεός Ταμούζ / Tammuz, στους φοίνικες Adon - στις περιοδικές του ερωτικές εναλλαγές, μεταξύ Αφροδίτης και Περσεφόνης, ενσαρκώνει ταυτόχρονα τις παραγωγικές δυνάμεις της φύσεως, που συνδέονται με εποχικούς κύκλους.

Στις εορτές του, τα Αδώνια στην Αθήνα, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, κυριαρχούσε ο χαρακτήρας του ταφικού πένθους, δίπλα στην εικόνα του Θεού, που στη συνέχεια μεταφερόταν στον τάφο – δρώμενο που είναι ο σημερινός Επιτάφιος των χριστιανών.

Αυτό το μνημείο, πιθανότατα ήταν προορισμένο για ταφικούς σκοπούς… Κάνει μια υποβλητική συμβολική αναφορά στον Άδωνι, του οποίου ο θάνατος και η επακόλουθη Ανάσταση και επιστροφή στην ζωή, ήταν θέματα επίσημων εορτασμών στην πόλη Βύβλο, και αλλαχού στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Η εύρεσή του στην Ετρουρία, μαρτυρεί επίσης την υιοθέτηση της λατρείας του από τους Ετρούσκους Έλληνες, οι οποίοι είχαν, ως γνωστόν, μια περίπλοκη θρησκευτική πίστη για την μετά θάνατον ζωή…

Σήμερα το έργο ανήκει στο Μουσείο του Βατικανού (cat. 14147).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,  20.4.2020.

Αρχαιο ταφικο μνημειο ετοιμοθανατος Αδωνις, 1834 αδερφοι Καμπαναρη, Καμπαναρι Καμπαναρης Βαλ Βιντονε Val Vidone, τουσκανια Tuscania, εργο τεχνης 250 200 πΧ πολυχρωμη τερακοτα Αδωνης, τραυματισμενος μηρος, κλινη γυμνος, υποδηματα μποτες καπα κεφαλι νεαρος θεοποιημενος ηρωας, διαγωνισμος Αφροδιτη Περσεφονη τραυμα αγριογουρουνο, αγριοχοιρος χοιρος ζηλιαρης θεος Αρης ζηλεια, Βαβυλωνιοι Βαβυλωνα φοινικη Ταμουζ / ταμμουζ Tammuz, φοινικες αντον αντων Adon ερωτικη εναλλαγη ενσαρκωση παραγωγικες δυναμεις της φυσεως, εποχη εποχικος κυκλος, φυση φυσης εορτες εορτη Αδωνια Αθηνα, θερινο ηλιοστασιο, ταφος πενθος, εικονα Θεου, δρωμενο Επιταφιος χριστιανοι συμβολισμος θανατος Ανασταση επιστροφη ζωη εορτασμος Βυβλος, αρχαιος ελληνικος κοσμος, Ετρουρια, λατρεια Ετρουσκοι Ελληνες, θρησκευτικη πιστη μετα θανατον ζωη Μουσειο Βατικανου βατικανο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ