Σχολιάζοντας ένα αρωματοδοχείο με τύμπανο του 4ου αιώνα π.Χ. και μια εικόνα του Ευαγγελισμού

Σχολιάζοντας
ένα αρωματοδοχείο με τύμπανο
του 4ου αιώνα π.Χ.
και μια εικόνα του Ευαγγελισμού

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο πλαίσιο των πολύπλευρων πρωτοβουλιών της για την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των μουσείων αρμοδιότητάς της με το ευρύ κοινό, συνεχίζει την ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» με δύο αναρτήσεις ΕΔΩ.

Για τον Απρίλιο 2022, από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η αρχαιολόγος Μανθούλα Αναστοπούλου επιλέγει και σχολιάζει ένα αρωματοδόχο αγγείο (β΄μισό 4ου αι. π.Χ.) που βρέθηκε σε τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο το οποίο χωροθετείται στην περιοχή Δουρούτη εντός της Πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων. Στην εικονιστική παράσταση που το κοσμεί διακρίνεται ένα τύμπανο, μουσικό όργανο συνδεδεμένο συχνά με περίπλοκες τελετές λατρείας διαφόρων θεοτήτων του αρχαίου κόσμου. Η μικρή λήκυθος εκτίθεται στην Αίθουσα 5 για την Αρχαιολογία του θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Μουσικής Μύηση".

Στο εκκλησιαστικό ποιητικό-μελωδικό σύμπαν παραπέμπει μια εικονιστική λεπτομέρεια με τους προφητάνακτες και υμνογράφους Δαυίδ και Σολομώντα από παράσταση του Ευαγγελισμού (16ος αιώνας), που έχει επιλέξει και σχολιάζει η αρχαιολόγος Φανή Λυτάρη. Η σκηνή προέρχεται από βημόθυρο τέμπλου της μονής Μακρυαλέξη στη Λάβδανη (Πωγώνι Ιωαννίνων) και εκτίθεται στην αφιερωμένη στους 15ο και 16ο αιώνες Αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων. Η παρουσία των συγκεκριμένων προσώπων συνδέεται πολυπεπίπεδα με τα νοήματα και τις προεκτάσεις τους στην ερμηνευτική του Ευαγγελισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων προσκαλεί τους ψηφιακούς επισκέπτες να «περιηγηθούν» στις «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» του Απριλίου 2022 αλλά και των προηγούμενων μηνών που βρίσκονται στο σχετικό «Άλμπουμ» (ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΔΡΑΣΗ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ») και να συμμετάσχουν ενεργά στη δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ», η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Συγκεκριμένα: στο email leptomeries100@gmail.com όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που αφορούν στα εκθέματα και την κάθε φορά λεπτομέρεια από την «ιστορία» τους και οι αρχαιολόγοι θα ανταποκριθούν σε εύθετο χρόνο με περισσότερες πληροφορίες.

Την ψηφιακή έκθεση και τη δράση επικοινωνίας συντονίζει η Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη, και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου και ο φωτογράφος Παναγιώτης Τσιγκούλης.

ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.4.2022.

αρωματοδοχο αγγειο 4ος αιωνας πΧ Εφορεια Αρχαιοτητων Ιωαννινων μουσειο ψηφιακη εκθεση ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ Ιωαννινα αρχαιολογος Αναστοπουλου αρωματοδοχειο, αρωμα ταφος αρχαιο νεκροταφειο Δουρουτη Δουρουτης Δουρουτι Πανεπιστημιουπολη εικονιστικη παρασταση τυμπανο, κρουστο μουσικο οργανο τελετη λατρεια θεοτητα αρχαιος κοσμος ληκυθος Αρχαιολογια θανατος εκκλησιαστικο ποιητικο μελωδικο εικονα προφητανακτας υμνογραφος Δαυιδ και Σολομωντας Ευαγγελισμος 16ος αιωνας Λυταρη βημοθυρο τεμπλο ΙΜ ιερα μονη Μακρυαλεξη Μακρυαλεξης Λαβδανη Πωγωνι 15ος και 16ος Βυζαντινο βυζαντιο Ευαγγελισμου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ