ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ - του Κ. Κατσιγιάννη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Του Κώστα Κατσιγιάννη

Κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, ένας θεσμός που καθιερώθηκε πριν από 30 χρόνια και αποτελεί πρωτοβουλία της UNESCO και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Εγκρίθηκε δε με ψήφισμα της UNESCO το 1983, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της πολιτείας για τα πολιτιστικά αγαθά, υλικά και άυλα αλλά και για την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή.

Με την ευκαιρία αυτή καλό είναι να θυμηθούμε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού από την έναρξη της λειτουργίας του (1929-1930) έθεσε σαν βασικό στοιχείο της τουριστικής προβολής της χώρας τα ιστορικά μνημεία. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη αφίσα του Οργανισμού (1929) αφορούσε στην Ακρόπολη, εμβληματικό μνημείο της χώρας, ενώ με το ίδιο θέμα ήταν και το πρώτο πληροφοριακό – διαφημιστικό έντυπο που εκδόθηκε το 1930.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.4.2022.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ και Τοποθεσιων, 18 Απριλιου 18η Μνημεια, θεσμος ΟΥΝΕΣΚΟ UNESCO Διεθνες Συμβουλιο Μνημειων και Τοποθεσιων ICOMOS ψηφισμα 1983, ευαισθητοποιηση κοινη γνωμη πολιτεια πολιτιστικα αγαθα υλικα αυλα κοινωνικη πολιτιστικη ζωη, Ελληνικος Οργανισμος Τουρισμου εοτ, 1929 1930 τουρισμος τουριστικη προβολη ιστορικα αφισα Ακροπολη αθηνων εμβληματικο μνημειο πληροφοριακο – διαφημιστικο εντυπο Ακροπολις παρθενων παρθενωνας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ