Οι Λειψοί, ήταν ένα μεγάλο νησί της Καλυψούς, πριν από τον Κατακλυσμό, ο οποίος το έσπασε σε 30 μικρότερα!!!

Οι Λειψοί,
ήταν ένα μεγάλο νησί της Καλυψούς,
πριν από τον Κατακλυσμό,
ο οποίος το έσπασε σε 30 μικρότερα!!!

Οι Λειψοί σε καλούν να απολαύσεις τις διακοπές σου με οικολογική συνείδηση, μέσα σε φυσικές "πισίνες"!

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) των Δωδεκανήσων, στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Απέχει 173,2 ν.μ. από τον Πειραιά και έχει 790 κατοίκους (απογραφή 2011).

Η Λειψώ, το κύριο νησί από το οποίο και προέρχεται το όνομα της συστάδας αυτής, βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο (10,2 ν.μ. ανατολικά) και την Λέρο (8 ν.μ. βόρεια) και λίγο ανατολικότερα της νοητής ευθείας που τις ενώνει, στα βόρεια Δωδεκάνησα.

Η ονομασία τους είναι αρχαία. Σε αρχαίες επιγραφές (προχριστιανικών χρόνων) εμφανίζεται το όνομα Λεψία. Στα χριστιανικά χρόνια αναφέρεται η ονομασία του νησιού με τις μορφές: Λειψός, Λιψός και Λειψώ.

Κατά την μυθολογία, δηλ. την προφορική μας παράδοση, το νησί, όπως και η ονομασία του, συνδέονται με την θεά Καλυψώ. Η «επικράτεια» της θεάς ήταν στα νοτιανατολικά του σημερινού οικισμού. Χρονολογικά τοποθετείται σε ένα παρελθόν αόριστο, πριν από τον Κατακλυσμό, με τον οποίο, σύμφωνα πάντα με την τοπική παράδοση, οι διάφορες νησίδες που αποτελούσαν ενιαίο σώμα, χωρίστηκαν και πήραν την σημερινή τους μορφή… (Λειψώ < Καλυψώ).

Τελικά, τα… Δωδεκάνησα, μόνο… 12 δεν είναι…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.5.2022.

Λειψοι, νησι Καλυψω, Κατακλυσμος διακοπες οικολογια Λειψω συσταδα νησια νησιδα βραχος Δωδεκανησα Αιγαιο Πατμος Λερος επιγραφη Λεψια Λειψος, Λιψος μυθολογια προφορικη παραδοση, θεα βραχονησιδα μικρονησι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ