1927 – 2022: 95 χρόνια από την διοργάνωση των Α΄ Δελφικών Εορτών, βασισμένων στην Δελφική Ιδέα, όραμα του Α. Σικελιανού και της Ε. Πάλμερ – ΔΕΙΤΕ βίντεο

1927 – 2022: 95 χρόνια
από την διοργάνωση
των Α΄ Δελφικών Εορτών,
βασισμένων στην Δελφική Ιδέα,
όραμα του Α. Σικελιανού και της Ε. Πάλμερ

Συμπληρώνονται φέτος 95 χρόνια από την διοργάνωση των πρώτων Δελφικών Εορτών, που πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 10 Μαΐου 1927. Ήταν το αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης διοργανώσεως, που απετέλεσε ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός για την Ελλάδα της εποχής, βασισμένη στην Δελφική Ιδέα, που είχε οραματιστεί ο Άγγελος Σικελιανός, με συμπαραστάτη την σύζυγό του, Εύα Πάλμερ.

Κατά την διάρκεια των Δελφικών Εορτών παρουσιάσθηκαν:

- ο «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου (η πρώτη παράστασις αρχαίου δράματος σε υπαίθριο χώρο), 

- συναυλία βυζαντινής μουσικής, 

- δημοτικοί χοροί, 

- αθλητικοί και ιππικοί αγώνες.

Στο παρακάτω απόσπασμα περιλαμβάνονται πλάνα από την προσέλευση των θεατών στο αρχαίο θέατρο των Δελφών, από την εκφώνηση λόγου του Α. Σικελιανού στο κοινό και την παράσταση «Προμηθεύς Δεσμώτης». Στον ρόλο του Προμηθέως, ο Γιώργος Μπούρλος. Στον ρόλο της κορυφαίας του χορού η Κούλα Πράτσικα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΔΕΣΜΩΤΗ

βλ. Γ. Λεκάκης "ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

- Ἀπόδοση σέ παραδοσιακό στίχο",  εκδ. Πελασγός.

Η απόδοσις του κειμένου στην νεοελληνική είχε γίνει από τον Ιωάννη Γρυπάρη (1925). Η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού είχε αναλάβει την σκηνοθεσία, την διδασκαλία της μουσικής, την χορογραφία (με βάση χορικές κινήσεις που απεικονίζονται σε αρχαία αγγεία) και τα κοστούμια, εμπνευσμένα από παραστάσεις αγγείων της κλασσικής εποχής, τα οποία είχε υφάνει η ίδια. Η σκηνογραφία ήταν του γλύπτη Κώστα Φώσκολου και η μουσική του Κωνσταντίνου Ψάχου (για πρώτη φορά επιχειρείται βυζαντινή μουσική για τα χορικά). Οι μάσκες κατασκευάσθηκαν από την γλύπτρια Ελένα Σαρντώ.

Δείτε πλάνα από τις πρώτες Δελφικές Εορτές, που προέρχονται από την κινηματογράφηση των αδελφών Γαζιάδη, ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΕΡΤ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.5.2022.

1927 διοργανωση Δελφικες Εορτες Δελφικη Ιδεα, οραμα Σικελιανος Παλμερ Δελφοι γιορτων, 9 και 10 Μαιου 1927 Μαιος Μαης πολιτισμος Ελλαδα Προμηθευς Δεσμωτης Αισχυλου παραστασις αρχαιο δραμα υπαιθριος χωρος συναυλια βυζαντινη μουσικη, δημοτικος χορος, αθλητικος ιππικος αγωνας, αθλητικοι ιππικοι αγωνες αρχαιο θεατρο εκφωνηση λογος παρασταση Προμηθεας Δεσμωτης, αισχυλος, ρολος Μπουρλος κορυφαια χορος Πρατσικα, αποδοσις αποδοση κειμενο νεοελληνικη γλωσσα Γρυπαρης 1925 Σικελιανου σκηνοθεσια, διδασκαλια μουσικης, χορογραφια χορικη κινηση αρχαια αγγεια κοστουμια, αγγειο κλασσικη εποχη υφανση σκηνογραφια γλυπτης Φωσκολος Ψαχος βυζαντιο χορικα μασκα γλυπτρια Σαρντω χορικο, κινηματογραφηση αδελφοι Γαζιαδη, Γαζιαδης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ