Ναυάγια της Εποχής του Χαλκού στην Μεσόγειο – ΔΕΙΤΕ την ομιλία του Στέφ. Σπανού

Ναυάγια της Εποχής του Χαλκού
στην Μεσόγειο
Ομιλία του Στέφ. Σπανού

Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς στον ΚΥΚΛΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΕΥΝΑ» δόθηκε διάλεξη με τίτλο «Ναυάγια της Εποχής του Χαλκού στην Μεσόγειο»!

ΟΜΙΛΗΤΗΣ ήταν ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΠΑΝΟΣ, δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

Ο θαλάσσιος χώρος της Μεσογείου, με την ποικιλόμορφη ακτογραμμή και το πλήθος των νήσων και νησίδων, αποτέλεσε διαχρονικά το φυσικό χώρο άσκησης της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου και ως εκ τούτου ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη πολιτισμού με καθαρά ναυτικό προσανατολισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών".

Σε όλες τις εποχές, και πολύ περισσότερο στην προϊστορική εποχή, τα ταξίδια στην θάλασσα δεν ήταν ασφαλή. Πολλά θα είναι τα προϊστορικά πλοία που ναυάγησαν μέσα στο Αιγαίο. Το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο είναι αυτό που εντοπίστηκε κοντά στον Δοκό και χρονολογείται στα μέσα της πρώιμης εποχής του Χαλκού (2200 π.Χ.). 

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη: ΔΙΑΒΑΣΤΕ για ναυάγιο 5.000 χρόνων στην Κεφαλονιά, ΕΔΩ.

Στα ύδατα της νησίδας αυτής, ανάμεσα στην Ύδρα και την Αργολική ακτή, στο Μυρτώο πέλαγος, εντοπίστηκε το φορτίο ενός βυθισμένου πλοίου με λίθινες άγκυρες και με μεγάλη ποσότητα κεραμικής (π.χ. αγγεία σχήματος σαλτσιέρας - φιάλης με ραμφόστομη προχοή).

Αλλά έχουμε και σημαντικά ναυάγια της Μυκηναϊκής περιόδου. Ένα βρέθηκε κοντά στον Πόρο, στο Μόδι, ένα δεύτερο κοντά στο Ακρωτήριο των Ιρίων της Αργολίδας. Εκτός από αυτά, δύο ναυάγια βρέθηκαν κοντά στην Μικρά Ασία, το ένα ναυάγιο με πολύ πλούσιο φορτίο σε χαλκό και κασσίτερο εντοπίστηκε στο Ουλουμπουρούν (Uluburun) και το δεύτερο στην Χελιδόνια Άκρα.

Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των πλοίων της εποχής του Χαλκού θα εστιάσουμε στο τέλος, σε παραστάσεις πλοίων της εποχής αυτής σε έργα από πηλό και λίθο.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ.

(*) Την επιμέλεια του κύκλου έχει η Ειρ. Πέππα-Παπαϊωάννου, ομ. καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

Υπεύθυνη για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Δήμου Κηφισιάς Μαρία - Χριστίνα ΤΣΙΑΜΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΗΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, 3.6.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.6.2022.

Ναυαγια Εποχη Χαλκου Μεσογειος Σπανος ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Ναυαγιο Προιστορικη θαλασσα νησι ναυσιπλοια θαλασσιο εμποριο ναυτικο προιστορια ταξιδι Αιγαιο αρχαιοτερο νησιδιο Δοκος πρωιμη 2200 πΧ, 4.200 χρονια πριν, υδατα νησιδα Υδρα Αργολιδα Μυρτωο πελαγος, φορτιο βυθισμενο πλοιο λιθινη αγκυρα κεραμικη αγγειο σαλτσιερα - φιαλη ραμφοστομη προχοη Μυκηναικη Πορος, Μοδι, ακρωτηριο Ιρια Αργολις Μικρα Ασια, χαλκο κασσιτερο Ουλουμπουρουν Uluburun Χελιδονια ακρα αρχαια πλοια εργα πηλος λιθος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ