Κεφάλι αρχαίου ελληνικού αγάλματος, βρέθηκε στην Σμύρνη… - του Γ. Λεκάκη

Κεφάλι αρχαίου ελληνικού αγάλματος,
βρέθηκε στην Σμύρνη…

Του Γιώργου Λεκάκη

Κι άλλο κεφάλι αρχαίου ελληνικού αγάλματος, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια των ανασκαφών στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης, που βρίσκεται στην πλαγιά του Πάγου της Σμύρνης, μεταξύ του Πάγου (νυν Kadifekale) και της Αγοράς της Σμύρνης.

Το Τμήμα Ανασκαφών του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε στην δημοσιότητα και ένα βίντεο 33΄΄ που δείχνει την στιγμή αποκάλυψης του αρχαίου αγάλματος!

Βρέθηκε κατά τις ανασκαφές του Πανεπιστημίου Σμύρνης, Katip Çelebi, στην περιοχή που ονομάζεται «Eastern Vomitorium». Διαπιστώθηκε, λένε, ότι το κεφάλι του αγάλματος ανήκει σε σάτυρο της ελληνικής μυθολογίας.

Κατά την Ελληνιστική Περίοδο, η Σμύρνη μεταφέρθηκε στην σημερινή της θέση, από την πρώτη της θέση, που ήταν στο Μπαϊρακλί / Bayraklı. Αναπτύχθηκε γρήγορα σε εμπορικό κόμβο. Τον 2ο αιώνα μ.Χ., η Σμύρνη είχε εξελιχθεί σε μια μεγάλη ρωμαϊκή μητρόπολη, που εκτεινόταν από τα σημερινά Kadifekale έως το Konak, και από το Eşrefpaşa έως το Halkapınar, τα ερείπια της οποίας διακρίνονται ακόμη σήμερα στην περιοχή Çankaya της συνοικίας Konak.

Η Σμύρνη σύμφωνα με τον γεωγράφο Στράβωνα «είναι η πιο όμορφη από όλες τις πόλεις», που όφειλε την γοητεία της στις αρχιτεκτονικές δομές και το σχέδιο πόλης της! -ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".

ΠΗΓΗ: Turkish Culture and Tourism Ministry’s Department of Excavations / Τμήμα Ανασκαφών του Τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Twitter, 29.7.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 30.7.2022.

Κεφαλι αρχαιο ελληνικο αγαλμα Σμυρνη αγαλματος, 2ος αιωνας μΧ ανασκαφη Θεατρο της Σμυρνης, Παγος καντιφεκαλε Kadifekale Αγορα Τουρκια ανασκαφες Eastern Vomitorium βομιτοριουμ κεφαλη Σατυρος ελληνικη μυθολογια, Ελληνιστικη Περιοδος, Μπαιρακλι / Bayraklı εμποριο ρωμαικη μητροπολη, κονακ Konak, εσρεφπασα εσρεφ Esrefpasa χαλκαπιναρ Halkapınar, ερειπια Τσανκαγια cankaya συνοικια γεωγραφος Στραβων ομορφη πολεις αρχιτεκτονικη σχεδιο πολης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ