Έφτιαχναν κοσμήματα από ανθρώπινα οστά!

Έφτιαχναν κοσμήματα
από ανθρώπινα οστά!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η κ. Kristiina Mannermaa του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και οι συνεργάτες της επανεξέτασαν τεχνουργήματα δοντιών και οστών, που ανακτήθηκαν την δεκαετία του 1930 από το Yuzhniy Oleniy Ostrov, ένα νεκροταφείο 8.200 χρόνων, που βρίσκεται σε ένα νησί της λίμνης Onega της βορειοδυτικής Ρωσίας.

Η εξέταση του κολλαγόνου στα 37 οστέινα αντικειμένων απεκάλυψε ότι τουλάχιστον 12 από αυτά είχαν κατασκευαστεί με ανθρώπινα υπολείμματα και τουλάχιστον δύο από αυτά είχαν κατασκευαστεί από το ίδιο ανθρώπινο μηριαίο οστούν!

Η κ. Mannermaa είπε ότι αυτά τα στολίδια φαίνεται να έχουν σκαλιστεί γρήγορα με εγκοπές στα άκρα, όπου μπορούσε να στερεωθεί ένα κορδόνι. Ήταν επίσης παρόμοια σε μέγεθος και σχήμα με στολίδια φτιαγμένα από δόντια αρκούδας, αλκών και κάστορα, τα οποία πιστεύεται ότι ήταν ραμμένα στους ποδόγυρους των μανδύων ή των πανωφοριών, ως θορυβώδεις κουδουνίστρες (ως αποτροπαϊκά / προφυλακτικά).

Τα στολίδια εκ των ανθρώπινων οστών μπορεί να έχουν κατασκευαστεί ως υποκατάστατα των χαμένων δοντιών των ζώων, πρόσθεσε.

«Δίνει την εντύπωση ότι όταν ένας άνθρωπος ή ένα ζώο πέθαινε, δεν είχε και τόση διαφορά», είπε η κ. Mannermaa. Τα ανθρώπινα οστέινα στολίδια προέρχονταν από τρεις τάφους, δύο που περιείχαν ο καθ΄ένας τα λείψανα ενός ενήλικου άνδρα και ενός που φυλούσε τα λείψανα ενός ενήλικου άνδρα και ενός παιδιού.

Η κ. Mannermaa και η ομάδα της συγκρίνουν τώρα τα στολίδια ανθρώπινων οστών με αυτά που κατασκευάζονταν από οστά ζώων, για να δουν εάν δημιουργήθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Οι ερευνητές μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να εξαγάγουν DNA από τα στολίδια και τους ανθρώπους που θάφτηκαν μαζί τους, για να δουν εάν είχαν σχέση!

Ίσως πάλι να ήθελαν να έχουν πάνω τους, κάτι από τον πεθαμένο πρόγονό τους ή συγγενή τους, για προστασία - κάτι που συνηθίζεται έως τις μέρες μας - η λαϊκή πρακτική του φυλακτού...

ΠΗΓΗ: St. Pappas «8,200-year-old burials in Russia contain pendants crafted from human bone - A century-old archaeological excavation in Russia turns up a new surprise», Live Science, 11.7.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.7.2022.

κοσμηματα ανθρωπινα οστα αρχαια τεχνουργηματα δοντια οστουν, 1930 Yuzhniy Oleniy Ostrov, νεκροταφειο 8.200 χρονια 8.000 6200 πΧ παλαιολιθικη πριν νησι λιμνη ονεγκα Onega Ρωσια Γιουζνιι Ολενιι Οστροφ Οστρωφ, Γιουζνι Ολενι, κολλαγονο οστεινα αντικειμενα ανθρωπινο μηριαιο οστο μηρος στολιδι σκαλισμα εγκοπη κορδονι στολιδια δοντι αρκουδα, αλκη και καστορας, ραψιμο ποδογυρος μανδυας παλτω, πανωφορι θορυβος κουδουνιστρα οστα υποκαταστατο ζωο ανθρωπος ταφος, λειψανα παιδι DNA πεθαμενος προγονος συγγενης προστασια 8,200-year-old burials Russia pendants human bone αποτροπαικο προφυλακτικο αποτροπαικα προφυλακτικα φυλακτικα φυλακτικο φυλαχτα φυλαχτο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ