Άπνοια - η αναστολή της αναπνοής – στην Σύμη, ο βασιλιάς της οποίας, Νιρεύς οδήγησε στην Τροία 3 πλοία, νησί των υποβρυχίων ηρώων και σφουγγαράδων, εκεί που η πρώτη γυναίκα στον κόσμο βούτηξε με σκάφανδρο!

Άπνοια, η αναστολή της αναπνοής,
στην Σύμη,
ο βασιλιάς της οποίας, Νιρεύς
οδήγησε στην Τροία 3 πλοία,
νησί των υποβρυχίων ηρώων και σφουγγαράδων,
εκεί που η πρώτη γυναίκα στον κόσμο
βούτηξε με σκάφανδρο!

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «Άπνοια» (*) είναι ένα έργο εικαστικών τεχνών που θα πραγματοποιηθεί στη Σύμη, στα Δωδεκάνησα.

Διάρκεια έκθεσης: από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022

Πνευματικό Κέντρο Σύμης

Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα: 20:00

Στο πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνεται, επίσης, και μια εικαστική δράση εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε συνεργασία με το σχολείο του νησιού από τις 21 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2022. 

Στο νησί «των υποβρυχίων ηρώων και σφουγγαράδων» - εκεί που η πρώτη γυναίκα στον κόσμο βούτηξε με σκάφανδρο, εκεί που οι ναυτικοί ανακάλυψαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, και που ο εξωπραγματικός χρόνος παραμονής κάτω από το νερό του θρυλικού δύτη ελεύθερης κατάδυσης δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί - προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, νέοι, θα παρουσιάσουν το έργο τους στο ποικιλόμορφο κοινό ενός ελληνικού νησιού κατά το τέλος του καλοκαιριού.


Η έκθεση είναι ανοιχτή σε κάθε καλλιτεχνική πρακτική (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, ψηφιδωτό, φωτογραφία, εγκατάσταση, coding art, video art, 3D art, animation, performance, διαλέξεις, κλπ.) και ενθαρρύνει πειραματικές προσεγγίσεις μέσα σε δημιουργικό πλαίσιο.

 

Η Σύμη, στη μικρή, αλλά αποκαλυπτική της κλίμακα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτισμικής διαστρωμάτωσης, όπου ένας αρχαιοελληνικός υποβρύχιος κόσμος σαν ναός γίνεται αθόρυβα θεμέλιο ενός ορθόδοξου μοναστηριού (Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη).

Η Άπνοια είναι μια πρόσκληση για συνάντηση, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, αναδημιουργώντας παράλληλα τον χαρακτήρα της.

 

Η έκθεση στοχεύει να λειτουργήσει σαν ένας ζωντανός οργανισμός που διαρκώς επεκτείνεται και ταυτόχρονα προωθεί τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.


Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί, στο οποίο ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρει ότι ο βασιλιάς του, ο Νιρέας, οδήγησε στην Τροία τρία πλοία, η έκθεση διερευνά τη δυνατότητα της σύγχρονης τέχνης να λειτουργήσει σαν πλοίο που ταξιδεύει και δίνει πρόσβαση σε ευφάνταστους κόσμους.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες:

Σοφία Βλάχου

Σοφία-Ηλιάνα Γεωργιάδη

Ελένη Δημοπούλου

Αιμιλία Ευθυμίου

Θοδωρής Καμπιώτης

Ίρις Κολλιδά

Γιώργος Κοντονικολάου

Ξένια Μαστροκάλου

Μιχάλης Νησιώτης

Λάζαρος-Φίλιππος Παπαδόπουλος

Εύη Πήτερσον

Ελένη Πουλοπούλου

Ηλέκτρα Σταμπούλου

Βασίλης Στόγιας

Σοφία-Μυρτώ Τζάκη

Σεβίνα Τζάνου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου και Μιχάλης Νησιώτης

Σε συνεργασία με τον Δήμο Σύμης

Με την αιγίδα και την υποστήριξη:

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

 Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

και την υποστήριξη των: MYARTIST & ΑΡΤΕΝΣ, υπό την αιγίδα: Εθνική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του I.C.O.MO.S. Microkosmos - Ιταλοελληνική Πολιτιστική Οργάνωση για την Εκπαίδευση.

Είσοδος: Ελεύθερη

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Έκθεση:

Τρίτη - Παρασκευή: 18:00 - 21:00

Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 16:00 & 18:00 - 21:00

Εργαστήρια: 21/09 και 22/09, 10:00 - 13:00.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.9.2022.


(*) άπνοια: Ο όρος «άπνοια» χρησιμοποιείται, για να περιγράψει την αναστολή της αναπνοής. Στα θαλάσσια αθλήματα, ο όρος αναφέρεται σε εκούσιο κράτημα της αναπνοής, κρατώντας το πρόσωπο κάτω από την επιφάνεια του νερού.

 
απνοια αναστολη αναπνοη Συμη, βασιλιας Συμης Νιρευς Τροια πλοια, νησι υποβρυχιος ηρωας σφουγγαρας πρωτη γυναικα στον κοσμο βουτια σκαφανδρο εκθεση συγχρονη τρχνη εργο εικαστικες τεχνες Δωδεκανησα Πνευματικο Κεντρο Συμης εικαστικη δραση εκπαιδευτικο εργαστηρι σχολειο θαλασσιο αθλημα εκουσιο κρατημα της αναπνοης, προσωπο νερο σφουγγαρι ναυτικος μηχανισμος Αντικυθηρων, χρονος θρυλικος δυτης ελευθερη καταδυση καλλιτεχνης, ελληνικο καλλιτεχνικη πρακτικη ζωγραφικη, γλυπτικη, χαρακτικη, ψηφιδωτο, φωτογραφια, εγκατασταση, coding art, video art, 3D art, animation, performance, διαλεξη πειραματικη προσεγγιση δημιουργια πολιτισμικη διαστρωματωση, αρχαιοελληνικος υποβρυχιος κοσμος ορθοδοξο μοναστηρι ιερα Μονη ΙΜ Αρχαγγελου Μιχαηλ Πανορμιτη Αρχαγγελος Μιχαηλ Πανορμιτης Ομηρος Ιλιαδα βασιλευς Νιρεας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ