700.000 χρόνων εργαλεία στην Κρήτη είναι η πρώτη απόδειξη ναυτιλίας! - του Γ. Λεκάκη

700.000 χρόνων εργαλεία
στην Κρήτη
είναι η πρώτη απόδειξη ναυτιλίας


Ερευνητική ομάδα με επί κεφαλής τον Thomas Strasser (του Κολλεγίου Providence) και την Ελένη Παναγοπούλου (του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού) ανακοίνωσε την ανακάλυψη λίθινων εργαλείων σε δύο τοποθεσίες στον Πλακιά Ρεθύμνου, στο νησί της Κρήτης, ηλικίας 130.000 - 700.000 χρόνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Μεταγενέστερη ανακοίνωση

μιλά για ναυτικά ταξείδια στην Κρήτη

πριν 1.000.000 χρόνια.

Τα εργαλεία ομοιάζουν με εκείνα που κατασκεύασαν οι Homo heidelbergensis και Homo erectus, δείχνοντας ότι ένας από αυτούς τους πρώιμους προγόνους του ανθρώπου διέσχισε τότε τουλάχιστον 40 μίλια ανοικτής θαλάσσης (σ.σ.: Η Κρήτη ήταν πάντα νησί) για να φτάσει στο νησί. Αυτή είναι η πρώτη έμμεση απόδειξη ναυτιλίας, έως τώρα.

«Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να κινηθούν γύρω από την Μεσόγειο πριν από 130.000-700.000 χρόνια, θα μπορούσαν να διασχίσουν και άλλες θάλασσες», λέει το μέλος της ομάδος Curtis Runnels του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που βοήθησε στην ανάλυση των εργαλείων. «Όταν επιβεβαιωθούν παρόμοια ευρήματα σε άλλα νησιά, θα ανοίξει η πόρτα για την επαναξιολόγηση κάθε υπόθεσης που έχουμε κάνει, για τις πρώιμες μεταναστεύσεις των ανθρώπων».

Η ανακάλυψη εκρίθη ως μια από 10 κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Γ. Λεκάκη:

Η ανακάλυψη δεν άλλαξε μόνον τα παγκόσμια ναυτιλιακά δεδομένα, αλλά και την άποψή μας για την νευροφυσιολογία του εγκεφάλου του τότε ανθρώπου, αφού φυσικά για να φτιάξεις πλοίο και να ταξειδέψεις στο πέλαγος προϋποθέτει γλώσσα…

ΠΗΓΗ: Z. Zorich «Paleolithic Tools - Plakias, Crete», AJA, vol. 64, αρ. 1, Ιαν./Φεβρ. 2011. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.2.2011.

πρωτη εμμεση αποδειξη ναυτιλια Κρητη 700.000 χρονια πριν στρασερ Strasser Παναγοπουλου Υπουργειο Πολιτισμου λιθινο εργαλειο Πλακιας Ρεθυμνου, Ρεθυμνο κρητης νησι Κρητη 130.000 - 500.000 εργαλεια χομο ερεκτους χαιντελμπεργκενσις χαιδελβεργης Homo heidelbergensis και Homo erectus, πρωιμος προγονος ανθρωπου ανοικτη θαλασσ ναυτικο αρχαιο αρχαια ανθρωποι Μεσογειος θαλασσες ευρηματα νησια επαναξιολογηση υποθεση πρωιμη μεταναστευση ανθρωπων ανακαλυψη κορυφαια αρχαιολογικη 2010 παγκοσμια ναυτιλιακα δεδομενα, νευροφυσιολογια εγκεφαλος πλοιο καραβι πελαγος γλωσσα παλαιολιθικη Paleolithic Tools - Plakias, Crete ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ