Οικισμός πλουσίων εμπόρων 3.700 χρόνων στους Λαζάρηδες Αιγίνης

Οικισμός πλουσίων εμπόρων
3.700 χρόνων
στους Λαζάρηδες Αιγίνης

Στην περιοχή του σύγχρονου χωριού Λαζάρηδες στην ανατολική πλευρά της Αίγινας έχει εντοπισθεί οικισμός  και στα ΝΔ του νεκροταφείο, που περιλαμβάνει κτιστούς θαλαμοειδείς τάφους. Η ακμή της θέσης τοποθετείται  στο 14ο και 13ο αι. π. Χ. Η εγκατάσταση όμως εκεί αρχίζει ήδη  από την  αρχή του 16ου  και η εγκατάλειψή του, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, χρονολογείται  στην αρχή του 12ου αι. π. Χ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΙΓΙΝΑ, ΕΔΩ.

Αν και ο οικισμός είναι μεσόγειος, σε αρκετή απόσταση από τη θάλασσα, οι κάτοικοί του δραστηριοποιούνταν και στο εμπόριο, με αποτέλεσμα την άνετη διαβίωση τους, που υποδεικνύεται από τα ευρήματα. Στο υπάρχον υλικό περιλαμβάνονται μεγάλη ποσότητα κεραμικής, διαφόρων κατηγοριών, πολλά ειδώλια, αρκετά μετάλλινα τέχνεργα (από χαλκό, μόλυβδο, σίδηρο (τρία αντικείμενα), και μια αργυρή ψήφος), 12 σφραγίδες, κοσμήματα, προερχόμενα κυρίως από τους τάφους, και λίγα λίθινα και οστέινα αντικείμενα.

Η επιφανειακή έρευνα ξεκίνησε το 2002, η ανασκαφική το 2005 και συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.5.2022.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

- Καλογερόπουλος Κων. «Μυκηναϊκός οικισμός στους Λαζάρηδες της Αίγινας», Αρχαιολογική Εφημερίς 142, 2003.

Οικισμος 3.700 χρονια πριν Λαζαρηδες Αιγινης Αιγινας νεκροταφειο, κτιστος θαλαμοειδης ταφος 14ος 13ος αιωνας πΧ εγκατασταση 16ος 12ος εμποριο, ανετη διαβιωση ευρηματα κεραμικη ειδωλιο, μεταλλικο τεχνεργο, χαλκος, μολυβδος, σιδηρος αργυρη ψηφος σφραγιδα, κοσμημα ταφοι αρχαιο λιθινο και οστεινο αντικειμενο 2002, ανασκαφη 2005 Μυκηναικος οικισμος πολιτισμος Αρχαιολογικη Εφημερις Εφημεριδα 2003 Καλογεροπουλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ