ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ στα ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ - του Κ. Κατσιγιάννη

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
στα ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ

Του Κώστα Κατσιγιάννη

 

Το 1982 ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Κέντρου θεραπείας Λουτρών Αιδηψού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτιριακό έργο ιαματικού τουρισμού που κατασκεύασε ποτέ ο Ε.Ο.Τ., ενώ υπήρξε συνάμα το πιο σημαντικό του είδους του σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, με σύγχρονα μηχανήματα, εσωτερικές πισίνες και διάφορα τμήματα θεραπείας.


Πρόκειται για πρωτοποριακό έργο που διέθετε, εκτός των άλλων και υπαίθρια δεξαμενή ομαδικών λούσεων ολυμπιακών διαστάσεων δυναμικότητας 300 ατόμων ανά ημέρα, με μηχανοστάσιο, για την ανάμειξη του ιαματικού νερού, πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και νάτριο, με το θαλάσσιο νερό.

Για την όλη κατασκευή απασχολήθηκαν πολλοί τεχνικοί της αρμόδιας διεύθυνσης του Ε.Ο.Τ., αλλά οι κύριοι μελετητές ήταν ο Κώστας Παπαδημητρόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός και ο Θεόδωρος Μπαρκούρας, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ενώ επιβλέποντες ήταν οι πολιτικοί μηχανικοί Ανδρέας Μπράμης και Θεμιστοκλής Μπαλάσκας.

Το 1982 λειτούργησε ένα τμήμα του νέου Κέντρου, το οποίο περιλάμβανε την ανοικτή δεξαμενή ομαδικών λούσεων, όπου γινόταν ανάμειξη ιαματικού και θαλάσσιου νερού, ενώ, σταδιακά μέχρι το 1986, τέθηκε σε λειτουργία το όλο συγκρότημα.

Για το έργο αυτό έγινε ειδική αναφορά από τον βουλευτή Εύβοιας Βασίλη Κεδίκογλου, ο οποίος σε αγόρευσή του στη Βουλή των Ελλήνων μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, τόσο για την ποιότητα των εγκαταστάσεων (είπε ότι πρόκειται για το πιο ποιοτικό έργο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα), όσο και για την καταλυτική συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2022.


ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΙΔΗΨΟΥ Κατσιγιαννης 1982 θεραπεια Αιδηψος ιαματικος τουρισμος ΕΟΤ Ευρωπη, πισινα υπαιθρια δεξαμενη λουση ιαματικο νερο μεταλλικα στοιχεια, καλιο, ασβεστιο, μαγνησιο, σιδηρος νατριο, θαλασσιο νερα ανοικτη θαλασσινο θαλασσα Κεδικογλου, Βουλη των Ελληνων

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ