Άγνωστο ιερό για τον Ύψιστο Δία βρέθηκε στο Δίον Πιερίας, στους πρόποδες του Ολύμπου, και 14 μαρμάρινοι αετοί! - του Γ. Λεκάκη

Άγνωστο ιερό για τον Ύψιστο Δία
βρέθηκε στο Δίον Πιερίας,
στους πρόποδες του Ολύμπου,
και 14 μαρμάρινοι αετοί!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Ένας (Εν) Ύψιστος Θεός, ο οποίος είναι υπερβατική και υπερκόσμια οντότητα, γνώστης και ελεγκτής των Μυστηρίων[1], που κυβερνά τα πάντα, άφατος, απρόσιτος, δημιουργός του Σύμπαντος, και των ανθρώπων, είναι καθαρά αρχαία ελληνική επινόηση, της γ΄ κοσμοθεώρησης των Ελλήνων, την οποία αντέγραψαν και υιοθέτησαν αργότερα πολλές θρησκείες, σχεδόν όλες, όπως και τις ιδιότητες ΥΨΙΣΤΟΣ[2] και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ για τους δικούς τους θεούς.

Ο Ζευς ήταν ο μεγάλος[3], ο ύψιστος θεός της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, της γ΄ εξέλιξης της κοσμοθεωρίας της. Όλοι οι άλλοι θεοί ήταν κατώτεροί του, υπηρέτες του σχεδίου του.

Ιερά του Διός Υψίστου υπήρχαν:

            - στην Πνύκα των Αθηνών,

            - στην Έδεσσα

αλλά και

            - στην Ηλεία, όπου συλλατρευόταν ως Αγία Τριάς, οι Μοίρες, ο Ερμής, και ο Ύψιστος. (Ως έχω ξαναπεί, κάθε τόπος στην αρχαία Ελλάδα, είχε την ιδική του ξεχωριστή Ιερά Τριάδα να λατρεύει, που υπαγόρευαν οι ανάγκες, η θέση και το πολιτισμικό υπόβαθρό του, ενώ αυτό δεν ήταν σταθερό καθ' όλην την διάρκεια της ιστορίας του τόπου).

Το 2003 ανακοινώθηκε ένα ακόμη αρχαίο ιερόν του Υψίστου! Ένα - μέχρι τότε - άγνωστο ιερόν για τον Δία Ύψιστο (θεό της κορυφής του Ολύμπου και των ουρανών - και όχι του ουρανού) ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών στο Δίον Πιερίας, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η ταύτισις του ιερού βασίσθηκε σε μια επιγραφή με το όνομα του θεού, μαζί με ένα λατρευτικό άγαλμα του Δία (καθιστού), ο οποίος κρατούσε και τον κεραυνό και το σκήπτρο του. Έχουν βρεθεί επίσης 14 μεγάλοι μαρμάρινοι αετοί, που επιβεβαιώνουν την αφιέρωση στον Δία, του οποίου το ιερό πουλί είναι ο αετός.

ΠΗΓΗ: J. A. Lobell «Olympic Find», AJA newsbriefs, Volume 56, αρ. 6, Νοεμ./Δεκ. 2003. Γ. Λεκάκης «Λεξικόν των παραδόσεων». Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.2.2004.

- Παυσανίας «Ελλάδος περιήγησις – Ηλειακά», Α,15.5.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Βλ. Πλάτων.

[2] Το επίθετο / ιδιότητα αργότερα το βρίσκουμε στους Ρωμαίους, στον Γιαχβέ των εβραίων, στους Σεμνώνες Γερμανούς (της Σουηβίας), κ.α.

[3] Βλ. Ομ. «Ιλιάς».

αγνωστο ιερο ιερον υψιστος Διας ζευς Διον Πιεριας, Ολυμπος, μαρμαρινος αετος ενας Εν Θεος, υπερβατικη και υπερκοσμια οντοτητα, γνωστης και ελεγκτης Μυστηρια κυβερνητης αφατος, απροσιτος, δημιουργος Συμπαν ανθρωπος αρχαια ελληνικη επινοηση, κοσμοθεωρηση Ελληνες αντιγραφη θρησκεια θεοι μεγαλος θρησκειες, εξελιξη κοσμοθεωρια θεοτητα υπηρετης σχεδιο Ιερα Διος Υψιστου Πνυκα Αθηνων, αθηνα εδεσσα, Ηλεια, συλλατρεια Αγια Τριας, Μοιρες, Ερμης, 2003 αγνωστον κορυφη Ολυμπου ουρανοι ουρανος ανακαλυψη ανασκαφη Διο Πιερια ιερη πολη Μακεδονες μακεδονια, ταυτισις ταυτιση επιγραφη ονομα του θεου λατρεια λατρευτικο αγαλμα καθιστος καθισμενος κεραυνος σκηπτρο μαρμαρο αετοι αφιερωση ιερο πουλι αετος Olympic Find παντερμαλης Παυσανιας Ηλειακα Πλατων πλατωνας επιθετο / ιδιοτητα Ρωμαιοι Γιαχβε εβραιοι Σεμνωνες Γερμανοι γερμανια Σουηβια Ομηρος ομηρου Ιλιας ιλιαδα ανασκαφες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ