Οι ΗΠΑ επαναπατρίζουν (για πρώτη φορά) στην Παλαιστίνη κλεμμένο αρχαίο αντικείμενο! Κατασχέθηκε από τον M. Steinhardt! - του Γ. Λεκάκη

Οι ΗΠΑ επαναπατρίζουν
- για πρώτη φορά -
στην Παλαιστίνη
κλεμμένο αρχαίο αντικείμενο!
Κατασχέθηκε από τον M. Steinhardt!

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι Αρχές των ΗΠΑ επαναπάτρισαν ένα λεηλατημένο καλλυντικό «κουτάλι» της Εποχής του Σιδήρου, από την συλλογή του Michael Steinhardt, στην Παλαιστίνη – είναι το πρώτο αντικείμενο που αποκαταστάθηκε ποτέ από τις ΗΠΑ σε αυτήν την χώρα της Μέσης Ανατολής! Πρόκειται για ένα «κουτάλι» από ελεφαντόδοντο, 3.000 χρόνων (800 - 700 π.Χ.). Η τελετή επαναπατρισμού πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης.

Αυτό το «κουτάλι», λένε του ασσυριακού πολιτισμού, αλλά εικονίζει γρύπα / πτερωτό ίππο Πήγασομε χρήση να ρίχνει θυμίαμα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι λεηλάτες το έκλεψαν από έναν αρχαιολογικό χώρο στο παλαιστινιακό χωριό Al-Kum / al-Kūm (*) της Δυτικής Όχθης, στην Χεβρώνα, στα σύνορα με την Δούρα.

«Αυτό το τεχνούργημα είναι σημαντικό καθώς αποκτά την πραγματική του επιστημονική και αρχαιολογική αξία στην αυθεντική του θέση», εδήλωσε η Παλαιστίνια υπουργός Τουρισμού, Rula Maayah.

Το τέχνεργο της Εποχής του Σιδήρου είναι μία από τις 180 κλεμμένες αρχαιότητες, συνολικής αξίας 70.000.000 δολλαρίων[1], που κατέσχεσε το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάτταν από τον δισεκατομμυριούχο συλλέκτη Μ. Steinhardt, ο οποίος αγόρασε το επαναπατρισμένο καλλυντικό κουτάλι τον Ιανουάριο του 2003 από τον Gil Chaya, έναν Ισραηλινό έμπορο αρχαιοτήτων.

Όταν οι πολυετείς, πολυεθνικές έρευνες για τον Steinhardt ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021, οι Αρχές τον έπληξαν με μια άνευ προηγουμένου ισόβια απαγόρευση, εμποδίζοντάς τον να συλλέγει πολιτιστικές αρχαιότητες!!! Η αυστηρότητα της ποινής αντανακλούσε το γεγονός ότι ο Steinhardt πέρασε δεκαετίες δουλεύοντας με λαθρέμπορους για να αποκτήσει εν γνώσει του κλεμμένα τέχνεργα.

«Η επιδίωξή του για “νέες” προσθήκες αρχαιοτήτων, για να παρουσιάσει και να πουλήσει αρχαία, δεν γνώριζε γεωγραφικά ή ηθικά σύνορα, όπως αντικατοπτρίζεται στον εκτεταμένο υπόκοσμο των εμπόρων αρχαιοτήτων, αφεντικών του εγκλήματος, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και των τυμβωρύχων, στους οποίους βασιζόταν για να επεκτείνει την συλλογή του», είπε ο εισαγγελέας Μανχάτταν, Σάιρους Βανς.

Ο Steinhardt είναι ένας από τους κορυφαίους «συλλέκτες» αρχαίας τέχνης στον κόσμο - διάβαζε αρχαιοκάπηλος. Είχε λεηλατήσει αντικείμενα από 11 χώρες μέσω παράνομων ενεργειών.

Χαρακτηριστικά,  αγόρασε:

            - ένα ζευγάρι χρυσά προσωπεία / μάσκες (7.000 χρόνων) από τον Rafi Brown, έναν επίσης παράνομο έμπορο αρχαιοτήτων, τον Μάρτιο του 2001. Οι ΗΠΑ επαναπάτρισαν τα προσωπεία, που τώρα εκτιμάται ότι έχουν συνολική αξία 500.000 δολλ.[1], στο Ισραήλ τον Μάρτιο.

            - μια κεφαλή ελαφιού - ρυτό (Stag's Head Rhyton, του 400 π.Χ.), μάλλον θρακικό, τελετουργικό αγγείο για σπονδές, από την Merrin Gallery, για 2.600.000 δολλάρια [1] τον Νοέμβριο του 1991. Οι ΗΠΑ επαναπάτρισαν το ρυτό, που εκτιμάται τώρα ως αξίας 3.500.000 δολλ., έως τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Michael Steinhardt στο γκαλά των διεθνών βραβείων Εβραϊκών Αξιων
/ Champions of Jewish Values
στην Νέα Υόρκη.
Φωτ.: Michael Brochstein/SOPA Images/LightRocket / Getty Images.

Τον τελευταίο χρόνο, το Manhattan D.A. ήταν απασχολημένο με την επιστροφή των κλεμμένων του Steinhardt:

Μόνο τον Ιανουάριο:

            - 5 αντικείμενα αξίας 688.500 δολλ. [1] επέστρεψαν στο Ιράκ.

            - Μια μαρμάρινη κεφαλή 1.200.000 δολλ. [1] επέστρεψε στην Λιβύη.

Και

            - 14 αρχαιότητες επαναπατρίσθηκαν στην… Τουρκία (!!!).

Τον Φεβρουάριο, οι ΗΠΑ επέστρεψαν:

            - 47 λεηλατημένα αντικείμενα στην Ελλάδα,

και

            - ένα κράνος 200.000 δολλ. πιστεύεται ότι ανήκε στον Φίλιππο της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην… Βουλγαρία [σ.σ.: !!!] ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ επαναπάτρσταν:

            - 39 αντικείμενα - αξίας άνω των 5.000.000 δολλ. [1] στο Ισραήλ.

Τον Ιούλιο επεστράφησαν:

            - κλεμμένα και στην Ιταλία.

Τον Σεπτέμβριο,

            - 9 τεχνουργήματα επέστρεψαν στην Αίγυπτο (μαζί με 6 από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης).

 «Είναι αδύνατον να αποδοθεί αξία στην πολιτιστική και ιστορική σημασία των λεηλατημένων αρχαιοτήτων και ευχαριστώ την ταλαντούχα ομάδα δικηγόρων και ερευνητών μας, που συνεχίζουν το απίστευτο έργο της επιστροφής αυτών των αντικειμένων, εκεί που δικαιωματικά ανήκουν», είπε ο κ. D. A. Alvin L. Bragg Jr. Τώρα πώς κατανοεί η εισαγγελία του Μανχάτταν ότι το κράνος του Φιλιππου της Μακεδονίας ανήκει στην Βουλγαρία και ότι υπάρχουν αρχαία που ανήκουν στην Τουρκία, αυτός είναι ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων, που πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει και να υιοθετήσουν τα διεθνή νομικά, πως τα αρχαία έργα τέχνης ανήκουν στους λαούς που τα γέννησαν, και όχι στους λαούς που όψιμα κατοικούν στις περιοχές όπου κατοικούσαν οι καλλιτέχνες τους…

Μόνο το 2022, η Antiquities Trafficking Unit / Μονάδα Διακίνησης Αρχαιοτήτων του γραφείου εισαγγελέα του Μανχάτταν επαναπάτρισε περισσότερα από 1.100 αρχαία αντικείμενα, συνολικής αξίας σχεδόν 115.000.000 δολλ. [1] σε 15 χώρες!

ΠΗΓΗ: New York Times. Και Sarah Cascone «The U.S. Has Returned Its First Looted Antiquity to Palestine: A Disgraced Collector’s Iron-Age Spoon - The Manhattan D.A. seized the stolen artifact from Michael Steinhardt», Art Net, 6.1.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.1.2023.


 (*) Στο Khirbet el-Qom διεξήχθησαν αρχαιολογικές ανασκαφές το 1967 από τον William G. Dever για λογαριασμό του Εβραϊκού Κολλεγίου / Hebrew Union College. Ευρέθησαν τάφοι Εποχής του Σιδήρου λαξευμένοι σε φυσικό βράχο, μετά την λεηλασία τους από τυμβωρύχους. Και οι δύο τάφοι περιείχαν επιγραφές (8ου αιώνα π.Χ.) που σχετίζονται με την σέρα (όπως λεν οι Κρήτες την χέρα / χέρι > asherah) ένα τοπικό μαγικό σύμβολο «μαγικό χέρι». Ίσως γράφτηκαν μετά την πτώση της Σαμάρειας / Σαμαριάς. Βρέθηκε επίσης ένα αγγείο με την επιγραφή «Ελ», κ.ά.. Και 1.700 όστρακα στα αραμαϊκά – αρχαία ελληνική διάλεκτος.


ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Τα αρχαία είναι ανεκτίμητα, και δεν επιδέχονται αγοραία αξία. Αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί είναι λάθος.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ