Γερμανικό Πανεπιστήμιο ερευνά τις παράκτιες εξελίξεις τα τελευταία 11.600 χρόνια στη Δυτ. Ελλάδα (από Κέρκυρα έως Κρήτη)!!! - του Γ. Λεκάκη

Γερμανικό Πανεπιστήμιο
ερευνά τις παράκτιες εξελίξεις
τα τελευταία 11.600 χρόνια
στη Δυτ. Ελλάδα
(από Κέρκυρα έως Κρήτη)!!!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η ομάδα Έρευνας Φυσικού Κινδύνου και Γεωαρχαιολογίας Natural Hazard Research and Geoarchaeology του Πανεπιστημίου του Mainz / JGU διερευνά τις παράκτιες εξελίξεις στη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία 11.600 χρόνια. Μελετά τις διαδικασίες παράκτιας αλλαγής και ακραίων κυμάτων.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η ομάδα με επί κεφαλής τον καθηγητή Andreas Vött, εξετάζει την ανάπτυξη των ακτών της Ελλάδος τα τελευταία 11.600 χρόνια.

Εστιάζουν ιδιαίτερα στην δυτική πλευρά της Ελλάδας, από τις ακτές της Βορείου Ηπείρου απέναντι από την Κέρκυρα, τα άλλα Ιώνια νησιά, τον Αμβρακικό Κόλπο, την δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ελλάδας μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη!

Χρήση του συστήματος "άμεσης ώθησης"
για την εξέταση του υπεδάφους,
κοντά στον αρχαίο ναό του Ποσειδώνος στο Κλειδί Σαμικού Ηλείας,
για την εύρεση στοιχείων, για αλλαγές στην ακτή και το τοπίο.
Ο λόφος στο βάθος (δεξιά επάνω) δείχνει τα ερείπια των τειχών
της αρχαίας ακρόπολης του 
Σαμικού,
επάνω από το χωριό Κλειδί.

ΕΤΣΙ ΕΥΡΕΘΗ Ο ΝΑΟΣ του ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ στο ΣΑΜΙΚΟ ΗΛΕΙΑΣ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Η εργασία τους περιλαμβάνει τον εντοπισμό των σχετικών μεταβολών της στάθμης της θάλασσας και των αντίστοιχων παράκτιων αλλαγών. Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των ερευνών τους είναι η ανίχνευση ακραίων κυματικών γεγονότων του παρελθόντος, τα οποία στην Μεσόγειο έχουν κυρίως την μορφή κυματοσυρμού («τσουνάμι»), και η ανάλυση των επιπτώσεών τους στις ακτές και τις κοινότητες που ζουν εκεί.

Με βάση τους πυρήνες ιζημάτων που τεκμηριώνουν κάθετες και οριζόντιες εκτροπές στα στρώματα εναπόθεσης, η ομάδα JGU είναι σε θέση να θέσει σενάρια για το ποιες αλλαγές συνέβησαν κατά μήκος των ακτών και εντός του τοπίου. Η ομάδα διαθέτει τώρα ένα αρχείο με περίπου 2.000 βασικά δείγματα που ελήφθησαν κυρίως στην Ευρώπη. Επί πλέον, από το 2016, χρησιμοποιεί μια καινοτόμο τεχνική (Innovative direct push sensing) στην γεωαρχαιολογία, για να ερευνήσουν το υπέδαφος. Αυτή περιλαμβάνει την χρήση υδραυλικής πίεσης για την ώθηση διαφόρων αισθητήρων και εργαλείων στο έδαφος για την συλλογή ιζηματολογικών, γεωχημικών και υδραυλικών πληροφοριών από το υπέδαφος.

Το Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg στο Mainz είναι το μοναδικό ίδρυμα του είδους του στην Γερμανία που έχει στη διάθεσή του τον απαραίτητο εξοπλισμό.

ΠΗΓΗ: «Mainz University contributes to recent discovery of the temple of Poseidon located at the Kleidi site near Samikon in Greece - Natural Hazard Research and Geoarchaeology team of JGU is investigating coastal developments in Western Greece over the last 11,600 years», Mainz University, 11.1.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.1.2023.

Γερμανικο Πανεπιστημιο ερευνα παρακτιες εξελιξεις 11.600 χρονια πριν 11.000 Δυτικη Ελλαδα Κερκυρα Κρητη Φυσικοι Κινδυνοι Γεωαρχαιολογια Πανεπιστημιο του μαιντς Mainz / JGU διερευνηση παρακτια εξελιξη 10.000 αλλαγη ακραια κυματα αναπτυξη ακτη Αλβανια βορεια βορειος ηπειρος επτανησα Ιωνια ιονια νησια, Ιωνιο ιονιο πελαγος Αμβρακικος Κολπος, ακτες ηπειρωτικη Ελλς ηπειρος Πελοποννησος Κρητη μεταβολη σταθμης της θαλασσας ακραια κυματικα γεγονοτα Μεσόογειος κυματοσυρμος τσουναμι επιπτωση πυρηνας ιζημα στρωμα αλλαγες 2016, τεχνικη υπεδαφος γεωχημεια υδωρ ιδρυμα Γερμανια temple of Poseidon ναος ποσειδωνος ποσειδωνα κλειδι ηλειας Kleidi σαμικο Samikon Greece Geoarchaeology 11,600 years Ποσειδωνας ποσειδων ακροπολη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ