Έλληνες αγγειοπλάστες έφυγαν από την Αίγινα, πριν 3.200 χρόνια, και εγκαταστάθηκαν στον Ευβοϊκό Κόλπο - του Γ. Λεκάκη

Έλληνες αγγειοπλάστες
έφυγαν από την Αίγινα,
πριν 3.200 χρόνια,
και εγκαταστάθηκαν
στον Ευβοϊκό Κόλπο

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο αρχαιολόγος Bartłomiej Lis (της Βρετανικής Σχολής Αθηνών) μπόρεσε να παρακολουθήσει την μετακίνηση των αγγειοπλαστών, μακριά από το νησί της Αίγινας - περίφημη για την αγγειοπλαστική της - πριν από περίπου 3.200 χρόνια, αναλύοντας την κεραμική που αποκαλύφθηκε στο νησί και τις γύρω περιοχές τον Ευβοϊκό Κόλπο.

Ο κ. Λις είπε ότι οι αγγειοπλάστες που εργάζονταν στο νησί της Αίγινας φιλοτεχνούσαν χαρακτηριστικά τα τοιχώματα των αγγείων τους, χωρίς να χρησιμοποιούν τροχό αγγειοπλάστη και σημάδευαν τα αγγεία τους με ένα αναγνωριστικό σημάδι, ίσως επειδή μοιράζονταν τα καμίνια.

Ανέλυσε επίσης την χημική σύσταση του πηλού, που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της κεραμικής, μέσω μιας τεχνικής, γνωστής ως πετρογραφία, η οποία του επέτρεψε να προσδιορίσει από πού προήλθε ο πηλός.

Ο κ. Λις προτείνει ότι οι αγγειοπλάστες έφυγαν από την Αίγινα σε δύο στάδια, κατά την διάρκεια πολλών δεκαετιών, καθώς κεραμική - τυπική της Αίγινας - έχει βρεθεί σε πολλά σημεία κατά μήκος του Ευβοϊκού Κόλπου, κατασκευασμένη από τοπικά υλικά. Οι αγγειοπλάστες μπορεί να έφυγαν από το νησί τους για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, εξήγησε. «Πολλοί από τους προηγουμένως ακμάζοντες οικισμούς ερημώθηκαν και οι άνθρωποι προφανώς μετακόμισαν σε ασφαλέστερες περιοχές», είπε ο κ. Λις. «Στην πραγματικότητα, το μόνο ίχνος αυτών των μετακινήσεων είναι αγγεία κατασκευασμένα από αγγειοπλάστες, που ήταν μέρος αυτών των μεταναστεύσεων».

Τα (πήλινα) αγγεία λένε ιστορίες, που δεν τις λένε οι γραπτές πηγές…

ΠΗΓΗ: S. Zdziebłowski «Polish Scientist Tracks Migrations of Ancient Greek Potters», Science in Poland, 3.10.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.10.2019.

αρχαιοι ελληνες αγγειοπλαστες Αιγινα, πριν 3.200 χρονια, εγκατασταση Ευβοικος Κολπος αρχαιολογος μετακινηση αγγειοπλαστης νησι της Αιγινας, 1200 πΧ κεραμικη Ευβοια βοιωτια αγγειοπλαστικη χαρακτηριστικα τοιχωμα αγγειο ροδα αγγειοπλαστη σημαδι αναγνωριστικο σημειο καμινι χημικη συσταση πηλος κατασκευη κεραμεικη τεχνικη πετρογραφια προελευση πολιτικη οικονομια οικισμος ερημωση ανθρωποι ασφαλεια μεταναστευση πηλινα αγγειο Αιγινητες κεραμικος κεραμευτικος τροχος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ