Σόγια και λούπινο: Τα μόνα γνωστά φυτά με καρπό με 38-55% πρωτεΐνες - διπλάσιες απ' ό,τι περιέχουν οι φακές και το ρεβίθι! - του Σ Σοφιανόπουλου

Σόγια και λούπινο:
Τα μόνα γνωστά φυτά
με καρπό με 38-55% πρωτεΐνες
- διπλάσιες απ' ό,τι περιέχουν οι φακές
και το ρεβίθι!

Του Σωτήρη Σοφιανόπουλου 

«... Η θέσις μου λοιπόν είναι ότι το ελληνικόν κράτος πρέπει επί τέλους να δώσει βάρος σε προϊόντα που είναι

1)    εύκολο να παραχθούν

και

        2) θα βασίζονται στο πλούτο της ελληνικής φύσης και του ελληνικού κλίματος και εδάφους-υπεδάφους, έτσι ώστε και να θέλουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να μην μπορούν να μας ανταγωνισθούν.

Με άλλα λόγια, στο 1° Κεφάλαιο θέλω να καταδείξω ότι η πατρίδα μας λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους της μπορεί και να αξιοποιήσει το έδαφος της με την βοήθεια των υδάτινων πόρων της προς παραγωγήν πολύτιμων γεωργικών προϊόντων απαραίτητων και για την κτηνοτροφία.

Για να προϊδεάσω τον αναγνώστη, θα φέρω στο σημείο αυτό δύο παραδείγματα: Δύο από τα προϊόντα που θα αναλύσω παρακάτω είναι όπως τα λούπινα[1] και ιδιαιτέρως η σόγια[2] (βλ. σχετικά κεφάλαια). Η σόγια και το λούπινο είναι τα μόνα φυτά γνωστά τουλάχιστον μέχρι σήμερα που παράγουν καρπό ο οποίος περιέχει πρωτεΐνες από 38-55%, δηλ. διπλάσιες πρωτεΐνες απ' ό,τι περιέχουν οι άλλοι γνωστοί πρωτεϊνικοί καρποί, όπως το ρεβίθι, οι φακές, κλπ, τα οποία όμως δεν έχουν άνω του 20%. Και ως γνωστόν χωρίς πρωτεΐνες δεν μπορούν να αναπτυχθούν ούτε να αποδώσουν τα ζώα, ούτε βέβαια και ο άνθρωπος. 

Δυστυχώς όμως το λούπινο, ενώ είναι ένα πολύτιμο προϊόν που ευδοκιμεί κατ' εξοχήν στην χώρα μας, δεν έχει διαδοθεί ιδιαιτέρως μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και η παραγωγή του δεν ξεπερνά τα 150 κιλά το στρέμμα. Η δε σόγια ακόμη είναι άγνωστη στην Ελλάδα, και οι προσπάθειες καλλιέργειας της, που ήταν και δικό μου εγχείρημα, κατέληξαν στο κενό...»

ΠΗΓΗ: Ξενοφών Οικονομικός, 27.12.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ. Λεκάκη:


[1] Το φυτό θέρμος απαντάται και στην αρχαία Ελλάδα. Αναφέρεται από τον Θεόφραστο και τον Διοσκορίδη. Αναγνωρίζουν δύο ποικιλίες: την πικρή και την γλυκειά. Ειδικώς το Lupinus pilosus L. εμφανίζεται στην Ελλάδα, σε νησιά του Αιγαίου (και στην Εγγύς Ανατολή).

[2] Καλλιεργείτο στην Ελλάδα μέχρι το 1939… - Shurtleff W., Aoyagi A. «History of Soybeans and Soyfoods in Greece, the European Union and Small Western European Countries (1939–2015)», εκδ. Lafayette, California, Soyinfo Center, 2015.


Σογια λουπινο φυτα καρπος πρωτεινες φακες ρεβιθια φυτο καρποι πρωτεινη φακη ρεβιθι ρεβιθια ρεβυθια οσπρια, οσπριο Σοφιανοπουλος ελληνικο κρατος προιοντα παραγωγη πλουτος ελληνικη φυση κλιμα εδαφος υπεδαφος, ευρωπη ιδιομορφια υδατινοι ποροι γεωργικα προιον κτηνοτροφια λουπινο γλυκινη πρωτεινουχα πρωτεινουχος πρωτεινικοι πρωτεινικος αναπτυξη αποδοση ζωα, ανθρωπος Ελλαδα καλλιεργεια θερμος αρχαια Θεοφραστος Διοσκοριδης ποικιλιες πικρη γλυκεια νησια Αιγαιο Εγγυς Ανατολη, Διοσκουριδης ποικιλια πικρη γλυκια νησι Αιγαιου 1939
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ