«Από την Κρήτη στον Δούναβη - Εικόνες από την Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» έως 14 Ιουνίου 2023 στην Θεσσαλονίκη

«Από την Κρήτη στον Δούναβη
- Εικόνες από την
Συλλογή Σέκουλιτς,
Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου»
έως 14 Ιουνίου 2023 στην Θεσσαλονίκη

Της δρ. Αγαθονίκης Τσιλιπάκου, διευθύντριας

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από την Κρήτη στον Δούναβη. Εικόνες από τη Συλλογή Σέκουλιτς, Μουσείο της Πόλης του Βελιγραδίου» την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022, στις 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά εκτός Σερβίας, επιλεγμένες εικόνες της περίφημης Συλλογής του κληροδοτήματος του ζεύγους Μίλαν και Πάβα Σέκουλιτς, στο Μουσείο Πόλης Βελιγραδίου, που χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 19ο αι. και αποτελούν έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων ζωγράφων, αντιπροσωπευτικά των τάσεων της μεταβυζαντινής ζωγραφικής στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, «από την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη».

Η έκθεση έχει ως επί πλέον στόχο να προβάλει τους κοινούς ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Σερβίας, μέσα από έργα θρησκευτικής ευλάβειας, πρεσβευτές της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον διάλογο Ανατολής και Δύσης μέσα από κοινούς καλλιτεχνικούς και εμπορικούς δρόμους και την προσπάθεια διατήρησης της ορθόδοξης πίστης στην οθωμανοκρατούμενη επικράτεια.

Στο τέλος της έκθεσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο όπου εκτίθεται σήμερα η Συλλογή, στο διαμέρισμα του ζεύγους Σέκουλιτς, στο Βελιγράδι, μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου

Χώρος: Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου».

Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 – 14 Ιουνίου 2023

Είσοδος ελεύθερη.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, 10.12.2022. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.10.2022.

Κρητη Δουναβης Εικονες Συλλογη Σεκουλιτς, Μουσειο της Πολης του Βελιγραδιου Θεσσαλονικη Τσιλιπακου, Βυζαντινου Πολιτισμου Θεσσαλονικης Βελιγραδι εκθεση Δουναβις Κουρκουτιδου Νικολαιδου Σερβια κληροδοτημα ζευγος 15ος 16ος 17ος 18ος 19ος αιωνας μΧ εργα ζωγραφος μεταβυζαντινη ζωγραφικη Βαλκανια κοινοι ιστορικοι θρησκευτικοι και πολιτιστικοι δεσμοι θρησκεια ευλαβεια πολιτιστικη κληρονομια Ανατολη Δυση καλλιτεχνια εμποριο ορθοδοξη πιστη οθωμανοκρατουμενη επικρατεια ορθοδοξια οθωμανοκρατια οθωμανικη αυτοκρατορια διαμερισμα Βυζαντινος Πολιτισμος Θεσσαλονικη βυζαντιο συλλεκτης συλλεκτες εικονων αγιογραφια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ