«Λιμήν Μενεσθέως»: Η αρχαία αποικία Αθηναίων – Μηλίων στον Ατλαντικό! - του Γ. Λεκάκη

«Λιμήν Μενεσθέως»:
Η αρχαία αποικία
Αθηναίων – Μηλίων
στον Ατλαντικό!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ο Μενεσθεύς[1] ήταν αριστοκράτης, ο αρχηγός των Αθηναίων στον Τρωικό εμφύλιο των Ελλήνων, Πόλεμο. Απέπλευσε από το Φάληρο και ηγήθηκε[2] των 50 πλοίων του αθηναϊκού εκστρατευτικού σώματος. Υπήρξε (ένας από τους πολλούς) μνηστήρες της Ωραίας Ελένης.

Ήταν υιός του Πετεώ (Πετεού ή Πέτη), του Ορνέως. Η καταγωγή του ήταν από το βασιλικό γένος των Ερεχθειδών, δισέγγονος του βασιλιά Ερεχθέα. Από την Αθήνα εκδιώχθηκε με τον πατέρα του, είτε από τον Αιγέα, είτε από τον υιό του, Θησέα.[3] Γι’ αυτό, όταν ο βασιλεύς των Αθηνών, Θησέας, και ο φίλος του Πειρίθους, κατέβηκαν στον Άδη για να αρπάξουν την Περσεφόνη, για λογαριασμό του Πειρίθου, που την είχε ερωτευθεί, ο Μενεσθεύς βρήκε ευκαιρία και σφετερίσθηκε τον θρόνο, το 1204 π.Χ.[4] βοηθεία των Διοσκούρων[5], που είχαν εισβάλλει με στρατό από την Σπάρτη, στις Αφίδνες, για να πάρουν πίσω την αδελφή τους, Ελένη, που είχε απάγει ο Θησεύς. Ο Μενεσθέας θύμισε στους αριστοκράτες την δύναμη που είχαν χάσει. Ενέπνευσε τους απλούς κατοίκους της πόλεως λέγοντάς τους ότι στερήθηκαν την ελευθερία τους από έναν νεοφερμένο ξενομερίτη, εκ Τροιζήνας

Όταν μετά από χρόνια, ο Θησεύς επέστρεψε από την αιχμαλωσία του, στην Θεσπρωτία, στα βασίλεια του Άδη, βρήκε τους Αθηναίους εναντίον του. Τότε τους καταράστηκε, και έφυγε για την Σκύρο, όπου και εν τέλει δολοφονήθηκε από τον βασιλιά της Σκύρου, Λυκομήδη, που τον έσπρωξε από ένα βουνό, για να ευχαριστήσει τον Μενεσθέα…

Ο Μενεσθεύς, λοιπόν, παρέμεινε στον θρόνο των Αθηνών μέχρι την εκστρατεία στην Τροία.

Στα Τρωικά περιγράφεται ως ο «τακτικότατος των βασιλέων», «κοσμητής μάχης», «εξαίρετος αρματηλάτης» και «ταξίλοχος λαών»[6]. Κανείς δεν μπορούσε να τακτοποιήσει άρματα και πολεμιστές με ασπίδες σε τάγματα μάχης καλύτερα από τον Μενεσθέα - μόνο ο Νέστωρ μπορούσε να συναγωνιστεί μαζί του! Του αναγνωρίσθηκε το ταλέντο του στρατηγού και του οργανωτή στρατιωτικών συστημάτων. Μαζί με τον Οδυσσέα και τον Ταλθύβιο έπεισε τον βασιλιά της Κύπρου, Κινύρα, να λάβει μέρος και αυτός στον πόλεμο. Ο Αγαμέμνων κατηγόρησε τον Μενεσθέα και τους στρατιώτες του για αδράνεια στην μάχη. Ο Αθηναίος βασιλιάς δε, φοβήθηκε την επίθεση του Γλαύκου(4*) και του Σαρπηδόνα και έστειλε τον Αχαιό κήρυκα Θοώτη να καλέσει σε βοήθεια τους γειτόνους του, Σαλαμινίους, τον γίγαντα Αίαντα και τον Τεύκρο. Ήταν ένας από τους 40 άνδρες, που κρύφθηκαν μέσα στον Δούρειο Ίππο. Ένα χάλκινο έργο τέχνης στο ιερόν της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στην Ακρόπολη των Αθηνών, εικόνιζε τον Μενεσθέα και τον Τεύκρο να κατεβαίνουν από τον Δούρειο Ίππο![7]

Όπως όλοι οι βασιλείς των Αχαιών, επιστρέφοντας από την 10ετή εκστρατεία, θέλησαν να επιδείξουν και μια νίκη αυτής, με υλικό αντίκτυπο, που αντιλαμβανόταν ο λαός. Συνήθως αυτή ήταν μια εμπορική αποικία, δεμένη στο άρμα της πόλεώς τους. Ο Μενεσθεύς ίδρυσε:

            - την πόλη Ελαία / Ελέα[8] Αιολίδος Μικράς Ασίας[9], το επίνειον της Περγάμου. Μάλιστα σώζονται νομίσματα της πόλεως αυτής με την κεφαλή του και την επιγραφή «ΜΕΝΕΣΘΕΥΣ ΚΤΙΣΤΗΣ»!

            - Είτα, απέπλευσε από τον Μίμαντα[10] και εβασίλευσε και στην Μήλο[11] Κυκλάδων(**), αφού είχε πεθάνει ο βασιλιάς της, Πολυάναξ.

            - την πόλη Σκυλλήτιον στην Καλαβρία.[12]

            - τον λιμένα και το μαντείο «του Μενεσθέως»[13] στην νυν Ισπανία. Ενώ βρισκόταν στον πόλεμο, κάποιοι σφετερίστηκαν τον αθηναϊκό θρόνο και για τον λόγο αυτόν, αντί να επιστρέψει στην Αθήνα, διέφυγε με τα στρατεύματά του, μέσω των Ηρακλείων Στηλών (Στενών του Γιβραλτάρ), και έπλευσε μέχρι να φτάσει με το πλήρωμά του στις εκβολές του ποταμού Κρίσου[14]. Θαυμάζοντας την γοητεία του τοπίου, το εύκρατο κλίμα και την εύφορη γη, ίδρυσε μια αποικία που διοικήθηκε από τον ίδιο, διέπετο από νόμους του και στην οποία έδωσε το όνομά του. Πιστεύεται ότι το εν λόγω λιμάνι βρισκόταν στην σημερινή πόλη El Puerto de Santa María, της Ανδαλουσίας, στην ακτή του Ατλαντικού, στον 36ο παράλληλο[15]. Σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό στην αρχαιολογία και την πολιτιστική ιστορία Heinz Schomann, πράγματι ιδρύθηκε από τους Έλληνες και υπήρχε ήδη από τον 8ο αιώνα π.Χ… Αργότερα απ’ εδώ απέπλευσε και ο Χιώτης(***) Χρ. Κολόμβος

Λατρεύθηκε στην περιοχή και στο όνομά του Μενεσθέως, θυσίαζαν και οι κάτοικοι των Γαδείρων.[16] Κάτι που αποδεικνυει πως οι κάτοικοί των Γαδείρων τότε δεν ήταν φοίνικες…

Ο Μενεσθέας επέστρεψε στην Αθήνα και εβασίλευσε, αφού τον βρίσκουμε να υπεστηρίζει τον Ορέστη ενώπιον του Αρείου Πάγου, μετά τον φόνο του πατέρα του, Αγαμέμνονα.

Όταν πέθανε (από καταιγίδα ή σκοτώθηκε, κατά κάποιους στην Τροία[17]), ο θρόνος των Αθηνών επέρασε στους νόμιμους κληρονόμους του, τους υιούς του Θησέως, Δημοφώντα και Ακάμαντα, οι οποίοι είχαν εξοριστεί από τον Μενεσθέα στην αυλή του αρχηγού των Αβάντων Ελεφήνορα, στην Εύβοια(*).

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία". Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.10.2017.

 

Σε αρχαίο αμφορέα ίσως ψυκτήρα κρασιού του 6ου αι. π.Χ. από την Χαλκίδα Ευβοίας(*), βλέπουμε σκηνή μάχης από τον Τρωικό πόλεμο: Ο Αχιλλεύς κατεβαίνει από το άρμα του για να σκοτώσει τον πεσμένο Ευρύμαχο. Στην β΄ πλευρά: Σκηνές μάχης με τον Γλαύκο(4*) και τον Μενεσθέα. Διαβάζουμε με ελληνική φυσικά γραφή: ΑΞΙ(Λ)ΛΕΥΣ ΕΥΡΥΜΑΧΟΣ ΑΣΤΕΡΟΠΑΙΟΣ ΠΕΡΙΦΑΤΑΣ ΓΛΑΥΚΟΣ ΜΕΜΕΣΘ(ΕΥΣ) (Ο)ΔΥΣΣΕΥ(Σ) ΑΥΤΟΜΕΔΩΝ ΙΠ(Π)ΟΛΟΧΟΣ ΧΑΡΩΦΣ ΔΙΟΜΕΔΗΣ ΜΕ(ΛΑΝΙΠ)ΠΟΣ. Γιατί δεν γνωρίζετε αυτό το αρχαίο ελληνικό έργο τέχνης του 540 π.Χ; Μα γιατί ευρίσκεται(;) στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας, στην Μελβούρνη...

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

            - Ψεύδο-Απολλόδωρος, Ησίοδος, Ψευδο-Υγίνος, Όμηρος «Ιλιάς», Δίκτυς Κρήτης, Κόιντος Σμύρνης, Παυσανίας, Πλούταρχος, Στράβων, Φλάβιος Φιλόστρατος.

            - Klein L. S. «Anatomy of the Iliad», εκδ. House of St. Petersburg University, Αγία Πετρούπολη, 1998.

            - Schomann H. «Kunstdenkmäler der Iberischen Halbinsel», Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt, 1998.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] < μένω + σθένος.

[2] Εκ των αρχηγών των Αθηναίων και ο Φείδας. – βλ. Ομ. Ιλ. Ν 691 και Σχόλ. 690-691, Ευστ. Σχόλ. Ιλ. τ. 4 σελ. 475.

[3] Και εγκαταστάθηκαν στην Φωκίδα, όπου ίδρυσε την πόλη Στίρη. Απ’ εκεί ο Πέτης έκανε αποικία και στην Αίγυπτο, απ’ όπου ήλθε στην Αττική. – βλ. Διόδωρος Σικελιώτης (1/28.6), Ομ. Ιλ. Β' 552 και Σχόλ. Α' 338, Ευστ. Σχόλ. Ιλ.τ. 1 σελ. 433, 436, Πλούτ. Θησ. 32.1, Απολλόδ. 3/10.8, Αθήν. 459, Στράβ. 9/1.10, Παυσ. 10/35.8.

[4] Βλ. «Χρονικό» Ευσέβιου Καισαρείας.

[5] Κατ’ άλλους, ο ίδιος ο Μενεσθέας εκάλεσε τους Διόσκουρους να εισβάλουν στην Αττική.

[6] Βλ. Ομ. «Ιλιάς», Β 552, Μ 331, Ν 195 και Ο 331.

[7] Βλ. Παυσανίας.

[8] Πόλις στον 38ο παράλληλο - 38°56′33″N 27°2′39″E. Ελέγετο και Κιδαινίς – βλ. Στέφ. Βυζ. Κατεστράφη από σεισμό επί Τραϊανού.

[9] Βλ. Στράβ. 13/3.5, Στέφ. Βυζ.

[10] Πόλις στον 38ο παράλληλο - 38°38′N 26°31′E. Ιδρύθη από τον υιό της Γαίας, που ήταν ένας από τους Γίγαντες που σκοτώθηκαν από τον θεό Ήφαιστο, κατά την διάρκεια της Γιγαντομαχίας. Το όρος Μίμας συνδέεται επίσης με την Ίριδα, την Λητώ και τον Νάρκισσο. Μετέπειτα Αχιρλί και Καραμπουρνού στην περιφέρεια Σμύρνης, έναντι της Χίου(***).

[11] Η πρωτεύουσα της Μήλου, Αδάμας, είναι επίσης στον 36ο παράλληλο - 36°43′31″N 24°26′48″E.

[12] κοντά στους Κατασταρίους Λοκρούς > Κατανθέρος > λατ. Catacium > ιταλ. Catanzaro / Καταντζάρο στον 38ο παράλληλο - 38°54′36″N 16°35′15″E - Βλ. Στράβων.

[13] El Puerto de Menesteo

[14] Criso, τώρα Guadalete.

[15] 36°36′N 6°13′W. Η πόλις είναι αδελφοποιημενη με την Ερμούπολη Σύρου Κυκλάδων(**).

[16] Βλ. Φιλόστρατος.

[17] Έχει σημασία να βρούμε για ποια Τροία μιλούν οι γραφές. Διότι πόλεις με το όνομα Τροία ιδρύθηκαν πολλές, ως και στις εκτάσεις της νυν Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, κ.ά. – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ


Λιμην Μενεσθεως αρχαια ελληνικη αποικια Αθηναιων – Μηλιων Ατλαντικος ωκεανος Μενεσθευς αριστοκρατης, αριστοκρατια αρχηγος αθηναιοι Τρωικος εμφυλιος Ελληνων, Πολεμος Φαληρο πλοια αθηναικο εκστρατευτικο σωμα μνηστηρες Ωραια Ελενη μνηστηρας Πετεω Πετεως Πετεος Πετης Ορνεας Ορνευς καταγωγη βασιλικο γενος Ερεχθειδες δισεγγονος βασιλιας Ερεχθεας Αθηνα αιγευς Αιγεας, Θησεας βασιλευς Αθηνων, Θησευς, Πειριθους, αδης αρπαγη Περσεφονη, Πειριθος ερως Μενεσθεας σφετερισμος θρονος, 3.200 3.204 χρονια πριν 1204 πΧ Διοσκουροι στρατος Σπαρτη, λακωνιας λακωνια Αφιδνες, αφιδναι αττικης αττικη αδελφη αριστοκρατες πολη ελευθερια Τροιζηνα αιχμαλωσια Θεσπρωτια, βασιλεια καταρα Σκυρος, δολοφονια Λυκομηδης, βουνο, εκστρατεια Τροια Τρωικα τακτικοτατος των βασιλεων κοσμητης μαχης μαχη εξαιρετος αρματηλατης ταξιλοχος λαων αρμα πολεμιστης ασπιδα ταγμ μαχης νεστορας Νεστωρ ταλεντο στρατηγος οργανωτης στρατιωτικο συστημα οδυσσευς Οδυσσεας Ταλθυβιος Κυπρος Κινυρας, Αγαμεμνων αγαμεμνονας στρατιωτες αδρανεια μαχη Αθηναιος Γλαυκος Σαρπηδονας σαρπηδων Αχαιος αχαια κηρυκας Θοωτης σαλαμινα σαλαμις Σαλαμινιοι γιγαντας γιγας Αιαντας αιας Τευκρος Δουρειος ιππος χαλκινο εργο τεχνης ιερο ιερον Βραυρωνια Βραυρωνα Βραυρων Αρτεμιδα Αρτεμις Αρτεμη Ακροπολη ακροπολις Αθηνων, βασιλεις Αχαιοι εμποριο Ελαια / Ελεα Αιολιδα αιολις Μικρα Ασια επινειο Περγαμος αρχαιο νομισμα επιγραφη ΜΕΝΕΣΘΕΥΣ ΚΤΙΣΤΗΣ Μιμαντας μιμας Μηλος Κυκλαδων Πολυαναξ Κυκλαδες Πολυανακτας Σκυλλητιον Σκυλλητιο Καλαβρια λιμενας μαντειο Ισπανια Ηρακλεες Στηλες Στενα Γιβραλταρ πληρωμα εκβολες ποταμος Κρισος ευκρατο κλιμα ευφορη γη, νομος λιμανι ελ πουερτο ντε σαντα μαρια El Puerto de Santa María, Ανδαλουσια ακτη Ατλαντικος ωκεανος 36ος παραλληλος Γερμανος αρχαιολογια πολιτιστικη ιστορια σομαν σομανν Schomann, αρχαιοι ελληνες 13ος 8ος Χιωτης Κολομβος λατρεια μαντεια θυσια κατοικοι Γαδειρα φοινικες Ορεστης Αρειος Παγος φονος καταιγιδα κληρονομος Δημοφωντας Ακαμαντας, Δημοφων Ακαμας εξορια αυλη αρχηγος Αβαντες Ελεφηνορας, Ελεφηνωρ Ευβοια αρχαιος αμφορεας ψυκτηρας κρασι 6ος Χαλκιδα Ευβοιας Αχιλλευς Ευρυμαχος ελληνικη γραφη ΑΞΙΛΛΕΥΣ ΑΞΙΛΛΕΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΕΥΡΥΜΑΧΟΣ ΑΣΤΕΡΟΠΑΙΟΣ ΠΕΡΙΦΑΤΑΣ ΠΕΡΙΦΑΤΗΣ ΓΛΑΥΚΟΣ ΜΕΜΕΣΘΕΥΣ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΑΥΤΟΜΕΔΩΝ ΑΥΤΟΜΕΔΟΝΤΑΣ ΙΠΠΟΛΟΧΟΣ ΧΑΡΩΦΣ ΔΙΟΜΕΔΗΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΜΕΛΑΝΙΠΠΟΣ ελληνικο εργα τεχνη 540 Εθνικη Πινακοθηκη Βικτωρια Μελβουρνη αυστραλια ΨευδοΑπολλοδωρος, Ησιοδος, ΨευδοΥγινος, ομηρος Ιλιας, ιλιαδα Δικτυς Κρητης, κρητη Κοιντος Σμυρνης, Παυσανιας, Πλουταρχος, Στραβων, Φλαβιος Φιλοστρατος κλαιν Klein σθενος Φειδας Ευσταθιος Σχολια Φωκιδα, φωκις Στιρη Αιγυπτος, Διοδωρος Σικελιωτης Απολλοδωρος Χρονικο Ευσεβιος Καισαρειας Καισαρεια εισβολη 38ος Κιδαινις Βυζαντιος Καταστροφη σεισμος Τραιανος Γαια Γιγαντες θεος Ηφαιστος, Γιγαντομαχια ορος ιριδα, ιρις Λητω Ναρκισσος Αχιρλι Καραμπουρνου Σμυρνη Χιος Αδαμας, αδαμαντας μηλου Κατασταριοι Λοκροι Κατανθερος λατινικα κατακιουμ κατακιο Catacium ιταλικα Catanzaro / Καταντζαρο γκουανταλετε Guadalete αδελφοποιηση Ερμουπολη Συρου Κυκλαδες Ερμουπολις Συρος Πορτογαλια Γαλλια Ιταλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ