12 Ιουνίου: ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου, η σύνοδος Δία-Κρόνου, η Αμφίπολη και ο τύμβος Καστά, ο Ερμής Ψυχοπομπός, ο Απόλλων, ο Πλούτων και η αρπαγή της Περσεφόνης, οι Τημενίδες, ο Ηρακλής! του Μ. Τσικριτσή

12 Ιουνίου:
Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου,
η σύνοδος Δία-Κρόνου,
η Αμφίπολη και ο τύμβος Καστά,
ο Ερμής Ψυχοπομπός, ο Απόλλων,
ο Πλούτων και η αρπαγή της Περσεφόνης,
οι Τημενίδες, ο Ηρακλής…

Του δρ. Μηνά Τσικριτσή, ερευνητή σεναρίων Αιγαίου

mtsikritsis@gmail.com

Σαν σήμερα 12 Ιουνίου 323 π.Χ. πέθανε ο μέγιστος Βασιλιάς των Ελλήνων, Αλέξανδρος

Με την ευκαιρία αυτή σας στέλνω την εικόνα του ουρανού εκείνης της εποχής, με σχόλια για να ξαναθυμηθούμε την Αμφίπολη και αυτά που έγραφα τον Οκτώβριο του 2014, στα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ» και τα λέω με τον κ. Σαχίνη.

(ΔΕΙΤΕ στο 1:32 λεπτό, στην εκπομπή ΕΔΩ).

Στην εικόνα παρατηρούμε τον Ουρανό την ημέρα θανάτου του Αλεξάνδρου.

Ενώ παραμένει η σύνοδος Δία – Κρόνου ο Ερμής είναι στο μέγιστο της ορατότητάς του λίγο πριν την δύση. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η εικόνα που βρίσκεται στην ψηφιδογραφία του 2ου χώρου σχετίζεται πιθανόν άμεσα με το αστρονομικό γεγονός που καταγράφεται στον ουρανό.

«Ο πλανήτης Ερμής παρατηρείται στην Δύση ως ψυχοπομπός, τρεις φορές τον χρόνο, για 34 ημέρες και άλλες τόσες ημέρες πριν την Ανατολή και συνδεόταν, τότε, με τον Απόλλωνα. Έτσι δεν ήταν συνηθισμένο για όλους να ήταν πάντα ψυχοπομπός, αλλά όταν εμφανιζόταν και ειδικά στον θάνατο ενός σημαίνοντα προσώπου και ειδικά ενός θεοποιημένου βασιλιά όπως ο Αλέξανδρος ήταν επιβεβαιωμένο να καταγραφεί στον χώρο του ναϊκού τάφου του.

Η σύνθεση της ψηφιδογραφίας έχει κατεύθυνση από Ανατολή προς την Δύση. Ο Ερμή ψυχοπομπός, κατευθύνει το άρμα με τα δύο άλογα, που τα οδηγεί μια γενειοφόρος μορφή του Πλούτωνος, που έχει την αρπαγή της Περσεφόνης, όπως παρατηρούμε και στον τάφο του Φιλίππου, όπου και εκεί έχουμε αντίστοιχο αστρονομικό φαινόμενο με ψυχοπομπό τον Ερμή. Έτσι η συγκεκριμένη παράσταση συνδέεται με την δυναστεία των Τημενιδών - ΔΕΙΤΕ ομιλία του Γ. Λεκάκη για τους ΤΗΜΕΝΙΔΕΣ ΑΡΓΟΥΣ, ΕΔΩ - και έχει άμεση σχέση με την καταγωγή του Αλεξάνδρου από τον Ηρακλή (παιδί Διός).

Συμπερασματικά, θέλω να καταλήξω, ότι ο ναϊκός τάφος είναι φτιαγμένος από την Ολυμπιάδα για τον μέγιστο θεοποιημένο βασιλιά, Αλέξανδρο, ή παραγγέλθηκε από τον Αλέξανδρο να γίνει για τον Ηφαιστίωνα.

Έτσι τίποτε δεν έχει φτιαχτεί τυχαία. Ακόμα και η φορά, με κατεύθυνση στην Δύση του σπουδαίου ψηφιδωτού, που ήταν εσκεμμένη από τον  καλλιτέχνη.

Αυτά για να μην ξεχνάμε την Αμφίπολη και τον τύμβο Καστά, μεχρι να ανασκαφτούν και τα τρία υπόλοιπα σημεία του που εντόπισαν οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.6.2023.

12 Ιουνιου θανατος Μεγαλου Αλεξανδρου, συνοδος Δια Κρονου, Αμφιπολη τυμβος Καστα, θεος Ερμης Ψυχοπομπος, Απολλων, απολλωνας Πλουτων πλουτωνας αρπαγη της Περσεφονης, Τημενιδες, Ηρακλης Τσικριτσης Ιουνιος 323 4ος αιωνας πΧ μεγιστος Βασιλιας Ελληνων, ουρανος Αμφιπολης Μεγας Αλεξανδρος, πλανητης Διας Κρονος, Αμφιπολις Καστας, Περσεφονη, Βασιλευς Ελληνες, Αμφιπολις μεσολακκια σερρων σερρες ζευς ορατοτητα δυση ψηφιδογραφια αστρονομικο γεγονος χρονος, ετος 34 ημερες ημερα Ανατολη ψυχη σημαινων προσωπο θεοποιημενος ναικος ταφος ναικο μνημειο αρμα δυο αλογα, γενειοφορος μορφη Φιλιππου, φιλιππος αστρονομια δυναστεια των Τημενιδων καταγωγη του Αλεξανδρου Ολυμπιαδα Ολυμπιας παραγγελια Ηφαιστιωνας Ηφαιστιων, τυχη τυχαιοτητα ψηφιδωτο καλλιτεχνης ανασκαφη ανασκαφες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ