Η αρχαιότερη οικία Εποχής Σιδήρου στην Αττική ευρέθη στον Θορικό - Ζούσε πολύπλοκη κοινωνία, με ανεπτυγμένη κοινωνική ιεραρχία!

Η αρχαιότερη οικία Εποχής Σιδήρου
στην Αττική
ευρέθη στον Θορικό
Ζούσε πολύπλοκη κοινωνία,
με ανεπτυγμένη κοινωνική ιεραρχία!

Αρχαιολόγοι από τα Πανεπιστήμια της Γάνδης (Βέλγιο) και του Γκέτινγκεν, με επί κεφαλής τον καθηγητή dr. Roald Docter (Πανεπιστήμιο Γάνδης) και συνδιευθυντή τον καθηγητή δρ. Johannes Bergemann (Πανεπιστήμιο του Göttingen), υπό την αιγίδα της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (ΕΒΣΑ) ανακάλυψαν την αρχαιότερη οικία της Εποχής του Σιδήρου στην Αττική, στο Θορικό, κοντά στο Λαύριο, 60 χλμ. νότια των Αθηνών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό, αναπάντεχο και μοναδικό εύρημα στην πρώιμη ελληνική ιστορία: Οικοδομές από την πρώιμη αυτή περίοδο, από τον 10ο έως τον 9ο αιώνα π.Χ. δεν έχουν ανασκαφεί πουθενά στην Αττική.

Ο αρχαίος οικισμός βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας εξόρυξης αργύρου. Εδώ μπορεί κανείς να δει μυκηναϊκούς θολωτούς τάφους και έναν κλασσικό οικισμό με κατοικίες, εργοστάσια, ιερά, θέατρο και χώρους ταφής.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η απροστάτευτη τοποθεσία μόνο 20 μ. πάνω από τις ακτές της θάλασσας - οπότε προφανώς δεν υπήρχε κίνδυνος από την θάλασσα τότε. Μόνον κατά την διάρκεια του 8ου αιώνα π.Χ., η δραστηριότητα του οικισμού μετατοπίσθηκε σε ύψος άνω των 100 μ., σε ασφαλές οροπέδιο στην κορυφή του λόφου.

«Μετά από γεωφυσικές έρευνες της νοτιοανατολικής πλαγιάς, οι αρχαιολόγοι του Gent βρήκαν έναν τάφο που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.» λέει ο καθηγητής Roald Docter, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Gent.

Το 2019, μια εκτεθειμένη γωνία του τοίχου αρχικά φαινόταν να υποδηλώνει ένα κλασσικό κτήριο τάφου. «Αλλά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε ταφή εκεί, αλλά ένα κτήριο από τον 10ο έως τον 9ο αιώνα π.Χ.», λέει ο καθ. dr. Johannes Bergemann. Κατά τηn διάρκεια του περασμένου έτους, οι επιστήμονες συνέχισαν την έρευνα της έκτασης του κτηρίου και ενετόπισαν 5 - 6 δωμάτια. Στο μεγαλύτερο δωμάτιο υπήρχαν ακόμη πολυάριθμα βότσαλα σε συσχετισμό, που υποδηλώνουν πλακόστρωτη αυλή. Μια ανάλυση των κεραμικών ευρημάτων, που έγιναν από την δρ. Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου (του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), επιβεβαίωσε χρήση από περίπου από το 950 έως το 825 π.Χ.!

«Οι υπάρχουσες πέτρες λείανσης υποδηλώνουν μια λειτουργία ως κτήριο κατοικιών. Η διαφοροποιημένη δομή του κτηρίου κατοικιών μιλά είτε για μια πολύπλοκη κοινωνία, είτε για μια ήδη ανεπτυγμένη κοινωνική ιεραρχία», λέει ο κ. Bergemann. «Οι επιστημονικές αναλύσεις θα δείξουν εάν υπήρχε εκτροφή ζώων εδώ, και εάν ο τυπικός άργυρος της περιοχής εξορύχθηκε και επεξεργάσθηκε κατ’ αυτήν την περίοδο», λέει ο καθηγητής.

Με την χρηματοδότηση που ελήφθη, αυτό το μοναδικό εύρημα πρόκειται πλέον να ανασκαφεί πλήρως, αρχαιολογικά και επιστημονικά και να αναλυθεί. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο) και το Georg-August-Universität Göttingen (Γερμανία) υπό την αιγίδα της Βελγικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών (EBSA) τον Ιούλιο/Αύγουστο 2023 και 2024.

Το Ίδρυμα Gerda Henkel χρηματοδοτεί τώρα την συνέχιση των ανασκαφών με περίπου 82.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Thorikos Archaeological Research Project, 6.6.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.6.2023.

αρχαιοτερη οικια Εποχη Σιδηρου Αττικη Θορικος αττικης πολυπλοκη κοινωνια, αρχαια κοινωνικη ιεραρχια αρχαιολογος Βελγιο Βελγικη Αρχαιολογικη Σχολη Αθηνων αρχαιος Θορικο λαυριο Αθηνων μοναδικο ευρημα πρωιμη ελληνικη ιστορια Οικοδομη 10ος 9ος αιωνας πΧ ανασκαφη εξορυξη αργυρος ασημι μυκηναικος θολωτος ταφος κλασσικος οικισμος κατοικια αρχαιο εργοστασιο ιερο, θεατρο ταφη 8ος οροπεδιο λοφος γεωφυσικη αρχαιολογια ταφος 5ος 2019, γωνια τοιχος κλασσικο κτηριο 2022 δωματιο βοτσαλο πλακοστρωτη αυλη βοτσαλωτο βοτσαλοστρωτη κεραμικη ευρημα 950 825 πΧ πετρα λειανση δομη κοινωνια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ