Λίθινη σφαίρα καταπέλτη Μακεδόνων, 2.300 χρόνων, βρέθηκε στην Πάλη Κεφαλονιάς!

Λίθινη σφαίρα
καταπέλτη Μακεδόνων,
2.300 χρόνων,
βρέθηκε στην Πάλη Κεφαλονιάς!

Μία λίθινη “σφαίρα”, μία (αιώνια) στιγμή στο χρόνο

Κεφαλληνία - Αρχαία Πάλη, 218 π.Χ. :

Πετροβόλοι, οξυβελείς καταπέλτες και οι υπόλοιπες πολιορκητικές μηχανές είναι έτοιμες να βάλουν κατά του τείχους της Πάλης(*). Ο Φίλιππος Ε΄ έχει αναπτύξει ήδη το στρατό του στα νότια κράσπεδα της ακρόπολης. Οι Παλαιείς δεν παραδίδουν την πόλη τους. Ο Φίλιππος είναι πεπεισμένος ότι η δημιουργία προγεφυρώματος στην Κεφαλονιά είναι ζήτημα χρόνου. Ύστερα μπορεί να πλαγιοκοπήσει τους Αιτωλούς και, κυρίαρχος πια στον ελλαδικό χώρο, να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματα της δυναστείας του, ακόμη και αυτά του Αντιγόνου του Μονόφθαλμου. Ήδη στην Κόρινθο έχει εκλεγει “ηγεμών” της νέας ελληνικής συμμαχίας. Οι Λαγίδες υποχωρούν, η ανακατανομή ισχύος, εξουσίας, εδαφών δεν είναι μακριά. Στη Δύση, η ρεπουμπλικανική Ρώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ο νεαρός Βασιλιάς δίνει την εντολή. Τα εκηβόλα βάλλουν. Βέλη, λίθινα σφαιρικά βλήματα χτυπούν στα τείχη καταιγιστικά σκορπώντας καταστροφή και θάνατο. Το τείχος δεν αντέχει, δημιουργούνται ρήγματα, οι Μακεδόνες και οι σύμμαχοι επιτίθενται.

Μέσα στον ορυμαγδό αυτό, ένα από τα βλήματα εξοστρακίζεται και κυλά στις νότιες υπώρειες του λόφου της ακρόπολης. Εν έτει σωτηρίω (μ.Χ.) 2023 η αρχαιολογική σκαπάνη το αγγίζει.

Αγγίζει τον προτελευταίο Αντιγονίδη, την ηρωική - αποτελεσματική άμυνα του Δήμου των Παλαιών, βιώνει το επεισόδιο αυτό του “Συμμαχικού Πολέμου”. Τα ιστορούμενα από τον Πολύβιο τον Μεγαλοπολίτη προσλαμβάνονται βιωματικά πια.

Εμείς ξέρουμε ότι λίγα χρόνια χωρίζουν την πολιορκία της Πάλης από τις Κυνός Κεφαλές, την διακήρυξη της ελευθερίας των Ελλήνων από τον Φλαμινίνο, την καταστροφή της Σάμης και την ολοκληρωτική κατίσχυση των Ρωμαίων.

ΠΗΓΗ: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, 7.6.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.6.2023.

(*) Πάλη, Πηλέα / Παλαία (> Παλιόκαστρο, Ντούρη) - πόλις στον 38ο παράλληλο - 38°11′29″N 20°25′18″E

αρχαια Λιθινη σφαιρα καταπελτη, 2.300 χρονια πριν Παλη Κεφαλονιας Κεφαλληνιας Κεφαλονια Κεφαλληνια - Αρχαιος 218 πΧ πετροβολος, οξυβελης καταπελτης πολιορκητικη μηχανη τειχος Παλης Φιλιππος Ε στρατος κρασπεδο ακροπολη Παλαιεις πολη προγεφυρωμα Κεφαλλονια πλαγιοκοπηση Αιτωλοι αιτωλια ελλαδα νομιμα δικαιωματα δυναστεια Αντιγονος ο Μονοφθαλμος Κορινθος ηγεμων νεα ελληνικη συμμαχια Λαγιδες υποχωρηση ανακατανομη ισχυος, εξουσια, Δυση, ρεπουμπλικανικη Ρωμη ρεπουμπλικανοι νεαρος Βασιλιας εκηβολο βελος, λιθινο σφαιρικο βλημα τειχη καταστροφη Μακεδονες συμμαχοι βληματα υπωρειες λοφος ακροπολις 2023 αρχαιολογια Αντιγονιδης, Δημο Παλαιων, Συμμαχικος Πολεμος Πολυβιος Μεγαλοπολιτης πολιορκια Κυνος Κεφαλες, διακηρυξη της ελευθεριας Ελληνες Φλαμινινος, Σαμη Ρωμαιοι Παλη Πηλεα / Παλαια Ληξουριου ληξουρι Παλιοκαστρο, Ντουρη ντουρι 38ο παραλληλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ