Οι ΗΠΑ επαναπατρίζουν 51 αρχαία κλεμμένα νομίσματα στην Ελλάδα! - του Γ. Λεκάκη

Οι ΗΠΑ επαναπατρίζουν
51 αρχαία κλεμμένα νομίσματα
στην Ελλάδα

Του Γιώργου Λεκάκη

Επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα 51 νομίσματα, που ευρέθησαν από την U.S. Customs and Border Protection / CBP) κατά την εξέταση τεσσάρων αποστολών εμπορευμάτων, που εισέρχονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατασχέθηκαν όταν οι αποστολείς και οι παραλήπτες δεν ήταν σε θέση ή δεν ήθελαν να παράσχουν τα κατάλληλα έγγραφα ιδιοκτησίας.

Η επιστροφή οργανώθηκε μέσω έρευνας που διεξήχθη από την HSI Chicago, το HSI’s Cultural Property, το Art and Antiquities (CPAA) της HSI και την CBP.

«Η εμπορία αρχαιοτήτων είναι μια εγκληματική επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολλαρίων, αλλά όταν οι διακινητές κλέβουν αυτές τις αρχαιότητες από μια χώρα, κλέβουν την πολιτιστική κληρονομιά ενός έθνους», εδήλωσε ο Ειδικός Πράκτορας της HSI Chicago, R. Sean Fitzgerald. «Η HSI διαθέτει τις μοναδικές δεξιότητες και την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να διαταραχθεί αυτή η πρακτική. Στην HSI Chicago, έχουμε μια ειδική μονάδα με πράκτορες ειδικά εκπαιδευμένους για τον εντοπισμό χαμένων και κλεμμένων κομματιών, συμβάλλοντας τελικά σε περίπου 20.000 τεχνουργήματα που η HSI έχει ανακτήσει και έχει επιστρέψει σε περισσότερες από 40 χώρες από το 2007». Τα αντικείμενα που επαναπατρίστηκαν περιλαμβάνουν πίνακες ζωγραφικής, σαρκοφάγους, αγάλματα, νομίσματα και φωτισμένα χειρόγραφα.

Το 2022, το πρόγραμμα CPAA της HSI επαναπάτρισε πολιτιστικά αγαθά σε περισσότερες από 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ινδίας, του Ιράκ, της Ιταλίας και του Μάλι. Ανάμεσα στα αντικείμενα που επαναπατρίστηκαν ήταν πλάκες με σφηνοειδή γραφή, θρησκευτικά αντικείμενα και αρχιτεκτονικά σχέδια που εκλάπησαν από εβραϊκές κοινότητες κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

ΠΗΓΗ: U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE), 22.6.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.6.2023.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ