Επεξεργάζονταν φυτικές ίνες, πριν 39.000 χρόνια, στις Φιλιππίνες! - του Γ. Λεκάκη

Επεξεργάζονταν φυτικές ίνες,
πριν 39.000 χρόνια,
στις Φιλιππίνες!

Του Γιώργου Λεκάκη

Βρέθηκαν στοιχεία για την επεξεργασία φυτικών ινών σε παλαιολιθικά λίθινα εργαλεία, που ανακτήθηκαν από το σπήλαιο Tabon, το οποίο ευρίσκεται στο νησί Palawan στον 10o παράλληλο [10°00′N 118°50′E] των Φιλιππίνων!

Fiber technology at Tabon Cave, 39,000 - 33,000 years ago.
An artistic view based on the latest archaeological data.
Drawing by Carole Cheval-Art'chéograph.
Made for the exhibition "Trajectories and Movements of the Philippine Identity" curated by Hermine Xhauflair and Eunice Averion.
Scientific advising: Hermine Xhauflair.
Credit: Carole Cheval - Art'chéograph, Xhauflair & Averion, CC-BY 4.0.

Τα εργαλεία έχουν χρονολογηθεί μεταξύ 33.000 και 39.000 χρόνων πριν.

Η κ. Hermine Xhauflair (από το Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων Diliman) και οι συνεργάτες της συνέκριναν τα μικροσκοπικά σημάδια σε τρία προϊστορικά εργαλεία με τα σημάδια σε εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα για να αφαιρέσουν οι τεχνίτες το μπαμπού και να μείνουν οι ίνες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δέσιμο ή ύφανση, και διαπίστωσαν ότι είναι παρόμοια!

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η ικανότητα απογύμνωσης φυτικών ινών υποδηλώνει ότι οι προϊστορικές ομάδες που ζούσαν στο σπήλαιο Tabon θα είχαν τα υλικά για να φτιάξουν καλάθια, παγίδες και σχοινιά για να κτίσουν σπίτια, βάρκες και να κυνηγήσουν με τόξα!..

ΠΗΓΗ: E. Yazgin «Microscopic evidence of plant technology in Philippines 39,000 years ago», Cosmos Magazine, 2.7.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.7.2023.

Επεξεργασια φυτικων ινων, πριν 39.000 χρονια, Φιλιππινες φυτικες ινες παλαιολιθικα λιθινα εργαλεια, σπηλαιο ταμπον Tabon, νησι νησι παλαβαν Palawan Φιλιππινων 10ος παραλληλος εργαλειο 33.000 40.000 προιστορια τεχνιτης μπαμπου ινα δεσιμο υφανση, απογυμνωση προιστορικη ομαδα υλικα καλαθι παγιδα σχοινι σπιτι, βαρκα κυνηγι τοξο παλαιολιθικο λιθινο παλαιολιθικη εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ