Πριν 18.250 χρόνια άνθρωποι κατοίκησαν στο Όρεγκον! - του Γ. Λεκάκη

Πριν 18.250 χρόνια
άνθρωποι κατοίκησαν
στο Όρεγκον!

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια νέα μελέτη στο βραχοκαταφύγιου Rimrock Draw του ανατολικού Όρεγκον των ΗΠΑ, που διεξήχθη από τον κ. Patrick O'Grady (του Πανεπιστημίου του Όρεγκον), αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην τοποθεσία πριν από περισσότερο από 18.000 χρόνια!

Δύο ξύστρες από πορτοκαλί αχάτη, η μία με υπολείμματα αίματος βίσσωνος, ευρέθησαν κάτω από το στρώμα στάχτης και θραύσματα δοντιών από βίσσωνα και καμήλα. Όλα κάτω από ένα στρώμα τέφρας, από μια έκρηξη του όρους Αγία Ελένη, η οποία έγινε πριν από περισσότερα από 15.000 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η χρονολόγηση του σμάλτου των δοντιών με ραδιενεργό άνθρακα από τον Thomas W. Stafford (της Stafford Research) και τον John Southon (του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Irvine), έδωσε μια χρονολογία πριν από 18.250 χρόνια. Οι ερευνητές δοκιμάζουν τώρα άλλα θραύσματα δοντιών καμήλας και βίσσωνα, που ανακτήθηκαν από την τοποθεσία και εξετάζουν υπολείμματα φυτών, που ανακτήθηκαν από τα υπολείμματα των πυρών των εστιών κατά το μαγείρεμα.

Προηγουμένως οι επιστήμονες έλεγαν ότι τα αρχαιότερα στοιχεία για την ανθρώπινη κατοίκηση της δυτικής Βόρειας Αμερικής, ήταν στο δυτικό Αϊντάχο, σε μια τοποθεσία που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 16.000 χρόνια.

«Αυτή είναι μια πολύ συναρπαστική εξέλιξη για την αρχαιολογική κοινότητα», δήλωσε η αρχαιολόγος του BLM, κ. Heather Ulrich.

ΠΗΓΗ: «TESTING YIELDS NEW EVIDENCE OF HUMAN OCCUPATION 18,000 YEARS AGO IN OREGON», U.S. Department of the Interior Bureau of Land Management, 6.7.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.7.2023.


Πριν 18.250 χρονια ανθρωποι κατοικηση ορεγκον βραχοκαταφυγιο Rimrock Draw Rockshelter ανατολικο ριμροκ ντροου ΗΠΑ, ανθρωποις 18.000 ξυστρα πορτοκαλι αχατης, αιμα βισσωνας, στρωμα σταχτη θραυσμα δοντι βισσων καμηλα τεφρα εκρηξη ηφαιστειο ορος Αγια Ελενη, 15.000 σμαλτο δοντια ραδιενεργος ανθρακας θραυσματα καμηλας βισσωνα, φυτο πυρα εστια μαγειρεμα αρχαιοτερη ανθρωπινη δυτικη Βορεια Αμερικη δυτικο Αινταχο, 16.000 αρχαιολογια παλαιολιθικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ