Υποβρύχιες εργασίες στο Αρχαίο Λιμάνι Αμαθούντος Κύπρου για την δημιουργία καταδυτικών διαδρομών! - του Γ. Λεκάκη

Υποβρύχιες εργασίες
στο Αρχαίο Λιμάνι Αμαθούντος
Κύπρου
για την δημιουργία
καταδυτικών διαδρομών!

Του Γιώργου Λεκάκη

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης του και δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Κύπρου ανακοινώνει έναρξη υποβρύχιων εργασιών στο Αρχαίο Λιμάνι Αμαθούντος[1] στο πλαίσιο του προγράμματος ανάδειξης του και δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών.

.....................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Κάτι που ζητώ γραπτώς να συμβεί και στην λοιπή Ελλάδα τουλάχιστον από το 2009 – ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκάκης «Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών».

 .....................................................

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι από την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 θα διεξάγονται υποβρύχιες εργασίες για την ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού Αμαθούντας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος με το ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ. Οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν το αργότερο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2022. Το πρόγραμμα έχει στόχο την προβολή της υποβρύχιας αρχαιολογικής και φυσικής κληρονομιάς, μέσω της δημιουργίας καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Καλούνται οι λουόμενοι στον χώρο του αρχαίου λιμανιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τους χώρους όπου εκτελούνται εργασίες, για τις οποίες υπάρχει κατάλληλη σήμανση στη θάλασσα και προειδοποιητικές πινακίδες στη ξηρά. Παρακαλείται το κοινό να μην μετακινεί αρχαιότητες που τυχόν υπάρχουν στο βυθό είτε σημάνσεις που έχουν τοποθετηθεί στα πλαίσια του έργου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν καθ’ όλην την διάρκεια του Ιουλίου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα επανέλθει με νέο ανακοινωθέν.

Απολογούμαστε εκ των προτέρων για οποιανδήποτε ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί.

ΠΗΓΗ: Τμήμα Αρχαιοτήτων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, 1.6.2022. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.6.2022.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Πόλη της Κύπρου, με κατοίκηση τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα π.Χ., στον 34ο παράλληλο [34°42′45″N 33°08′30″E]

Πόλεις της με το ίδιο όνομα συναντάμε και:

        - στην Λακωνία: Αμαθούς > Ψαμαθούς, Ψάμαθος, Ψαμαθόπολις, η Αντίπυλος με το λιμάνι του Αχιλλείου. Κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο και την Ασίνη, περίπου 150 στάδια από την Τευθρώνη. Στο τέλος του ακρωτηρίου Ματαπάν (σχετιζόμενο με τον θεό Πάνα) υπήρχε ένας ναός σε σχήμα σπηλιάς και ένα άγαλμα του Ποσειδώνος. Κοντά στο σύγχρονο Πόρτο Κάγιο στον 36ο παράλληλο [36°26′14″N 22°28′57″E]. (βλ. Στράβων, Παυσανίας, Ψευδο-Σκύλαξ, Γ. Λεκάκης "Λακώνων Γη".

        -  στην Ιορδανία: Αμαθούς, Αμμαθούς, (τα) Αμαθά / Αμμαθά – βλ. Ευσέβιος. Οχυρωμένη πόλη ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, στην σημερινή Ιορδανία. Ακόμη και σήμερα καλείται παραφασμένα Τελ Αμμάτα, στον 32ο παράλληλο [32,1856°Ν 35,6867°Ε].


Υποβρυχια αρχαιο Λιμανι Αμαθουντος Κυπρου καταδυτικες διαδρομες αναδειξη καταδυτικο παρκο Αρχαια Κυπρος υποβρυχιο Αμαθους καταδυση 2022 Αμαθουντας αρχαιολογικη φυσικη κληρονομια θαλασσια προστατευομενη περιοχη Ελλαδα λιμην θαλασσα αρχαιοτητα βυθος πολη κατοικηση 11ος αιωνας πΧ 34ος πυλος παραλληλος Λακωνια Ψαμαθους, Ψαμαθος, Ψαμαθοπολις, Ψαμαθοπολη Αντιπυλος λιμανι Αχιλλειος Αχιλλειο Αχιλλεας Αχιλλευς ακρωτηριο Ταιναρο Ασινη, Taenarum Asine, Τευθρωνη / Teuthrone ακρωτηρι Ματαπαν ματαπας θεος παν πανας Matapan ναος σχημα σπηλιας αγαλμα Ποσειδωνας Ποσειδων σπηλαιοσχημος σπηλαιοναος Πορτο Καγιο 36ος Στραβων, Παυσανιας, ΨευδοΣκυλαξ Ιορδανια Αμμαθους, Αμαθα Αμμαθα Ευσεβιος οχυρωμενη πολις οχυρο Ιορδανης ποταμος τελλ Τελ Αμματα / Tell Ammata, 32ος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ