Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, του πολυπληθέστερου αρχαίου δήμου της Αττικής

Το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών

Η ύπαρξη θεάτρου στις Αχαρνές ήταν γνωστή από δύο επιγραφές που είχαν βρεθεί παλαιότερα στην περιοχή και σήμερα φυλάσσονται στο Επιγραφικό Μουσείο και την Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών. 

Το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών εντοπίστηκε το 2007 κατά την εκσκαφή για την ανέγερση οικοδομής σε ιδιωτικό οικόπεδο στην οδό Σαλαμίνος 21, στο κέντρο του σύγχρονου Δήμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ, ΕΔΩ.

Η ανεύρεση του θεάτρου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων, με μεγάλη προβολή από τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καταδεικνύει δε τη θέση του κέντρου του πολυπληθέστερου δήμου της Αττικής κατά την κλασσική περίοδο.

Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε τμήμα του κοίλου (πλήρης η μεσαία κερκίδα με 10 σειρές εδωλίων από ασβεστόλιθο και τμήμα άλλων δύο που την πλαισιώνουν) και μικρό τμήμα της ορχήστρας. Το μεγαλύτερο τμήμα του κοίλου βρίσκεται κάτω από τις όμορες προς τα βόρεια ιδιοκτησίες, ενώ η ορχήστρα και η σκηνή, εφόσον το θέατρο διέθετε, βρίσκονται κάτω από την οδό Σαλαμίνος (που μετονομάσθηκε σε οδό Αρχαίου Θεάτρου). Η κατασκευή του θεάτρου τοποθετείται από την ανασκαφέα στον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ ο χώρος ήταν σε χρήση έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας το θέατρο καλύφθηκε για λόγους προστασίας.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.7.2021.

Αρχαιο Θεατρο Αχαρνων, Δημος Αχαρναι Αχαρνες επιγραφη Επιγραφικο Μουσειο Αρχαιολογικη Συλλογη 2007 εκσκαφη οικοδομη ιδιωτικο οικοπεδο οδος Σαλαμινος 21, ανακαλυψη πολυπληθεστερος αρχαιος δημος κλασσικη περιοδος εποχη μενιδι ανασκαφη κοιλο κερκιδα εδωλιο ασβεστολιθος ορχηστρα σκηνη Σαλαμινας Αρχαιου Θεατρου κατασκευη 4ος αιωνας πΧ ρωμαικα χρονια ανασκαφες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ