«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, μυστικά… και αλήθειες!» - του Μ. Ελευθερίου

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ,
μυστικά… και αλήθειες!»
- του Μ. Ελευθερίου

Ένα νέο βιβλίο εκδόθηκε, μόλις, για να ενημερώσει αλλά και να ταράξει τα στάσιμα νερά.

Μετά από πολλά χρόνια έρευνας και μελέτης, ο συγγραφέας Μάνος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ παρουσιάζει το βιβλίο – λεύκωμά του

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, μυστικά …και αλήθειες!»

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.

ΑΚΟΥΣΤΕ την σχετική ραδιοφωνική εκπομπή

του Γ. Λεκάκη με τον Μ. Ελευθερίου, ΕΔΩ.

ΔΕΙΤΕ το βίντεο της συνέντευξης, ΕΔΩ.

Είναι ένα βιβλίο – λεύκωμα σε μέγεθος Α4, σκληρόδετο, με 608 σελίδες και 2.065 (!) μοναδικά και πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, γραφιστικής, αγιογραφίας και φωτογραφίας. Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν, ειδικά, γι αυτήν την έκδοση (310 έργα ζωγραφικής (!), 4 τεράστιες και σπάνιες αγιογραφίες, 1658 έργα γραφιστικής (!) και 93 φωτογραφίες).

ü Μέσα στις σελίδες του ξεδιπλώνονται πλείστα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, ιστορίας και γλώσσας.

ü Είναι κοσμημένο με πλούσιο εικαστικό, γραφιστικό και φωτογραφικό υλικό – με έργα οκτώ καλλιτεχνών.

ü Είναι ένα βιβλίο, ταξίδι στην ιστορία των σημαιών και ειδικά της γαλανόλευκης, από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα.

ü Παρουσιάζονται, αναλυτικά ανάμεσα στα άλλα, τα ορόσημα για το εθνικό μας σύμβολο. Οι μοναδικές σημαίες των Αλεξανδρινών – Μακεδονικών χρόνων, το όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η βυζαντινή ναυτική σημαία των ελλαδικών περιοχών και ο ιθύνων νους, του οποίου η υπογραφή βρίσκεται, άυλα, κάτω από τη γαλανόλευκη. Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος!

ü Δε θα μπορούσε να λείπει η αναλυτική παρουσίαση των χρωμάτων της κυανόλευκης - το θεϊκό λευκό και το προαιώνιο ελληνικό μπλε – αλλά και η υπόθεση για τις εννέα λωρίδες με τα κρυμμένα αρχικά (ΙΧ) του Ιησού Χριστού.

ü Τέλος, παρουσιάζεται, με απλό και κατανοητό τρόπο, η σχεδίαση και ο χρωματισμός της κυανόλευκης, βασισμένα στους κανονισμούς που τη διέπουν.

Εκδόσεις «Γραία Θεά» τηλ. +30 6976857477, graiathea@gmail.com

Συγγραφέας Μάνος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, τηλ. +30 6932421510, elel.manos@gmail.com

Μπορείτε να το παραγγείλετε στις Εκδόσεις «Γραία Θεά» ή από τον ίδιο τον συγγραφέα.

Παράδοση στον χώρο σας με courier.

Θα το παραλάβετε συσκευασμένο στο κουτί του - δεμένο με τις κυανόλευκες κορδέλες του, με την απόδειξή του, τον σελιδοδείκτη του και την κάρτα του.

Η τιμή του είναι 70 ευρώ. (Με την ACS Courier φτάνει στη διεύθυνσή σας με πολύ χαμηλό κόστος)

Πρόκειται για μία υψηλού κόστους, πολύχρωμη και πολυτελής έκδοση.


Εισαγωγή

Η αποτύπωση συμβόλων ή εμβλημάτων ήταν ανάγκη του ανθρώπου, σε όλους τους αρχέγονους και αρχαίους πολιτισμούς. Τα σχέδια - σύμβολα φυλών, ομάδων, ατόμων και, κυρίως, τα διακριτικά των πολεμικών συρράξεων χάνονται στα βάθη του χρόνου. Θρησκευτικά κειμήλια, εμβλήματα θεοτήτων, κατά κύριο λόγο ζωόμορφων, επάνω σε κοντό (κοντάρι) ή και σε άρμα αποτελούσαν τους προάγγελους των σημαιών τις οποίες γνωρίζουμε, σήμερα. Ήλιοι, ημισέληνοι, γράμματα, δράκοντες, σφίγγες, λέοντες, ταύροι, ιπποπόταμοι, κροκόδειλοι, φίδια, ψάρια, ιππόκαμποι, πτηνά (ίβις, αετός, κόκκορας, περιστέρι, κουκουβάγια κ.ά.) είναι μερικά από αυτά. Στα δόρατα των πολεμιστών αλλά και στα πλοία, από τα προϊστορικά χρόνια, τοποθετήθηκαν σημαίες αλλά και υφασμάτινες ταινίες. Στις ασπίδες των οπλιτών, από τα πρωτοελληνικά χρόνια, τοποθετήθηκαν σχέδια και σχήματα που έπαιζαν τον ρόλο της σημαίας. Τα ατομικά, ομαδι-κά ή πολεμικά σύμβολα σχεδιάστηκαν σε κάθε είδους υλικό, τα σύμβολα των πόλεων εντειχίστηκαν σε ανάκτορα και αρκετά αργότερα στα υπέροχα αρχαία ελληνικά νομίσματα. Λεπτεπίλεπτα υφάσματα ράφτηκαν, βάφτηκαν, πλύθηκαν, σχεδιάστηκαν και έγιναν πανέμορφες σημαίες, δειλά δειλά από τα αρχαϊκά χρόνια. Εμπλουτίστηκαν στα ελληνιστικά χρόνια, στα ρωμα-ϊκά και στα βυζαντινά κι έφτασαν σ΄ εμάς με την ίδια ακριβώς μορφή.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος με το όραμά του, άλλαξε τον κόσμο και «τοποθέτησε» στη σημαία μας το πιο σημαντικό σύμβολό της, τον σταυρό με τον γαλανό ουρανό του.

O αυτοκράτορας Ηράκλειος, ο οποίος όρισε ως επίσημη γλώσσα του κράτους την ελλη-νική, δημιούργησε τα Βυζαντινά Θέματα (μεγάλες μονάδες του βυζαντινού στρατού και ευρύτερες γεωγραφικές και διοικητικές περιφέρειες). Από αυτά τα Θέματα, το Θέμα Ελλάδος μάς έδωσε τις εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και γαλανές παράλληλες λωρίδες της ναυτικής σημαίας του. Αργότερα τα Θέματα πολλαπλασιάστηκαν (Ελλάδος, Πελοποννήσου, Κρήτης, Αιγαίου, Θεσσαλονίκης και Στρυμόνος) και οι κάτοικοί τους ονομάζονταν από τους βυζαντινούς «κάτοικοι των Ελλαδικών» ή «οικούντες τα Ελλαδικά». Στα παράλιά τους, στο Αιγαίο, στο Κρητικό και στο Λιβυκό πέλαγος ο ρωμαϊκός – βυζαντινός στόλος έπλεε με κυανόλευκες παντιέρες κι αυτές οι παντιέρες επηρέασαν, με τη σειρά τους, τα περισσότερα οικόσημα των αρχοντικών οίκων του ελλαδικού χώρου.

Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πολυμαθέστατος και εξαιρετικός γνώστης της ιστορίας, αναδημιουργεί, προωθεί και «επιβάλλει» στις τρεις σημαίες του (1822), τον σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου (λευκός σταυρός σε γαλανό πεδίο), τη ναυτική σημαία των Ελλαδικών περιοχών (εννέα ισοπαχείς λωρίδες, πέντε λευκές και τέσσερεις γαλανές) και τη βασική προεπαναστατική σημαία (γαλανός σταυρός σε λευκό πεδίο).

Η γαλανόλευκη, η κυανόλευκη, αυτή η πανέμορφη σημαία με τα χρώματα του Θεού και της Ελλάδας, τα σύμβολα του Χριστιανισμού και του ίδιου του Ιησού Χριστού, σχεδιάστηκε ως ύφασμα στα αρχαία χρόνια, κοσμήθηκε με τον σταυρό και τις γαλανόλευκες λωρίδες της στα βυζαντινά χρόνια και πιστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Περιλαμβάνει, λοιπόν, συμπυκνωμένα όλη την ιστορία των Ελλήνων!


Πρόλογος του συγγραφέα

«Μέσα μας βαθιά για σένα μια λαχτάρα πάντα ζει,

την πατρίδα συμβολίζεις και τη λευτεριά μαζί…»

(Αγαπημένο χορωδιακό άσμα κι εμβατήριο

στις μαθητικές παρελάσεις των παιδικών μας χρόνων,

Στέλιος Σπεράντζας)

Δύσκολο το εγχείρημα. Και επίπονο, και κοπιαστικό. Δεκάδες χρόνια έρευνας, διάβασμα χιλιάδων βιβλίων και εντύπων κι άλλων τόσων σελίδων του διαδικτύου, ξεσκόνισμα εκατοντάδων χειρόγραφων και χαρτών στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες του κόσμου, συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις, ταξίδια και επισκέψεις σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ψάχνοντας τι κρύβει πίσω από την ομορφιά της αυτή η κυματίζουσα ιδέα, η Γαλανόλευκη!

Αναμνήσεις παιδικές, μακρινά – γλυκά ακούσματα, σεβασμός, χρώματα με φόντο το μπλε της σχολικής ποδιάς με τον άσπρο γιακά, ανάταση, γλυκός κυματισμός…

Κανένα ύφασμα ή πανί, κανένα φόρεμα ή ρούχο δε συγκεντρώνει τόσα πολλά, τόσους συμβολισμούς μαζί.

Κανένα έργο τέχνης δε φτάνει κι ούτε θα φτάσει, ποτέ, σε δύναμη και ψυχή τη σημαία και μάλιστα την ελληνική.

Πατρίδα και ελευθερία - ειρήνη, ορθοδοξία - σταυρός, μπλε και λευκό - θάλασσα και αφρισμένα κύματα, καθάριος καταγάλανος ουρανός, μπλε με θαλασσί και ουρανί και γαλάζιο μαζί, άσπρο με λευκό και διάφανο…

Ένα παράθυρο ανοιχτό είναι η σημαία μας, μπροστά στα κύματα του Αιγαίου και του Ιονίου, κάπου εκεί στον βράχο των Αντικυθήρων.

Κι αν δεν είναι κλασσικός - ρεαλιστικός πίνακας, τότε είναι ένας ανεκτίμητα μοντέρνος, σουρεαλιστικός ή υπερρεαλιστικός που από μέσα του αναδύονται οσμές και ήχοι, αισθήματα και συναισθήματα, εικόνες και οπτασίες· ελευθερία και αγάπη, τόλμη και θάνατος, σιωπή και πίστη, ελπίδα και συνείδηση, τιμή και φιλοπατρία, ομόνοια και ψυχισμός, δόξα και μεγαλείο, πείσμα και αγώνες, μάχες και ιαχές, ναυμαχίες και ζητωκραυγές, νίκες και αγκαλιές.

Είναι η συμπυκνωμένη ιστορία και γλώσσα χιλιάδων χρόνων, είναι μια ιδέα που κυματίζει, ένα σύμβολο νίκης αλλά και αυθυποβολής, σε μια χώρα βουτηγμένη στα μπλε!

Το γαλανό, το γαλάζιο, το θαλασσί, το μπλε χρώμα, με το λευκό μαζί, χαρακτήριζαν, πάντα, αυτόν τον τόπο. (αρχ. ελλ. τύπος του γαληνής και γαληνός, δωρ. γαλανός, που σημαίνει, κυρίως για τη θάλασσα αλλά και για τον άνεμο, ήσυχος, γαλήνιος. Γαλήνη, δωρ. γαλάνα, ονομαζόταν και η αργυρόχρους μολυβδούχος γη, το ασημόχωμα).

Ο καθάριος ουρανός της Ελλάδας είναι ολογάλανος το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η διαύγεια και η καθαρότητά του καθορίζονται και από το σπάνιο, ξηρό κλίμα αυτής της πανέμορφης χώρας. Καθόλου τυχαία δεν είναι η πρωτιά της Ελλάδας, παγκοσμίως, στη λίστα των χωρών με το καλύτερο κλίμα, μαζί με την Κόστα Ρίκα (InterNations, Expat Insider survey, 2016).

Το ιδιαίτερο φως αυτής της χώρας έχει απασχολήσει, ειδικούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες, σε όλον τον κόσμο. Διάφανο, άσπρο και διαυγές, βοηθά στην καθαρότητα της ατμόσφαιρας, βοηθά στην ανάδειξη των χρωμάτων και φωτίζει κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου. Ο Αμερικανός συγγραφέας Henry Miller είχε πει: «το φως της Ελλάδας μού άνοιξε τα μάτια, διεύρυνε ολόκληρη την ύπαρξή μου».

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ο ουρανός σμίγει με τη θάλασσα, η οποία και αγκαλιά-ζει αυτόν τον τόπο απ΄ άκρη σ΄ άκρη. Έξι χιλιάδες νησιά και νησίδες βουτηγμένα στο βαθυγάλανο μπλε, χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής με καταγάλανα νερά (η Ελλάδα κατέχει την 9η θέση, παγκοσμίως, στις χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή), πάμπολλες βουνοκορφές πασπαλισμένες με χιόνι που ακουμπούν το μπλε του ουρανού και αγναντεύουν όλες το μπλε της θάλασσας.

Τα κυκλαδικά ειδώλια, τα μινωικά ανάκτορα της Κνωσού, τα ανάκτορα των Μυκηνών, οι Δελφοί, ο Παρθενώνας κι η Αγιά Σοφιά γεννήθηκαν μέσα και δίπλα σ΄ αυτά τα μπλε, του ουρανού και της θάλασσας. Το φόντο τους ήταν το γαλανό του ουρανού, το γαλάζιο της θάλασσας και το λευκό του Θεού αλλά και το λευκό απ΄ τ΄ αφρισμένα κύματα του Αιγαίου Πελάγους, της Άσπρης Θάλασσας όπως την αποκαλούσαν οι παλιοί ναυτικοί αλλά και πολλοί λαοί, ανάμεσά τους και οι Οθωμανοί.

Η ελληνική γλώσσα, το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα όλων των εποχών, μυρίζει γαλάζια αλμύρα από τα αιγαιοπελαγίτικα κύματα και γαλανό αέρα των ασπρισμένων κορφών του Ολύμπου. Από εκεί οι θεοί της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και θρησκείας, αγνάντευαν ή πετούσαν άλλοτε μέσα στο μπλε τ΄ ουρανού κι άλλοτε πάλι μέσα στο μπλε της κρυστάλλινης ελληνικής θάλασσας.

Αυτή η παλέτα του λευκού και του μπλε ζωγράφισε και το σύμβολο της πατρίδας μας, τη γαλανόλευκη, την κυανόλευκη, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


A΄ ΜΕΡΟΣ

Σήματα, Επίσημα, Σημαίες, Εμβλήματα και Διακριτικά στον ελλαδικό χώρο, από τα βάθη του χρόνου.

1. ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, περ. 6.500 χρόνια πριν

α. Στρόφιλας Άνδρου

β. Βαθύ Αστυπάλαιας

2. ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, περ. 5500 χρόνια πριν…

3. ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, περ. 5000 χρόνια πριν…

α. Το δακτυλίδι του Μίνωα.

β. Τα μινωικά, πολύχρωμα σύμβολα των πλοίων της Θήρας

γ. Οι πρώτες έγχρωμες ασπίδες με τα σήματά τους στην τοιχογραφία της Θήρας

δ. Οι οκτώσχημες ασπίδες των μινωικών ανακτόρων.

ε. Τα ιερά κέρατα.

στ. Ο ιερός κόμβος

ζ. Ο διπλός πέλεκυς

4. ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, περ. 3500 χρόνια πριν…

α. Το χρυσό δακτυλίδι των Μυκηνών

β. Χρυσά διακριτικά, σκήπτρα με ιερά σύμβολα και εμβλήματα πόλεων

γ. Τα κωπήλατα μυκηναϊκά πλοία με τα διακριτικά τους

δ. Οι μυκηναϊκές ασπίδες με τα σχέδια, τα χρώματα και τα επίσημά τους

5. ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, περ. 3000 χρόνια πριν… (1050-700 π.Χ.)

ΑΡΧΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, περ. 2700 χρόνια πριν… (700 - 480 π.Χ.).

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, περ. 2500 χρόνια πριν… (480 - 323 π.Χ.)

α. Σήμα, σημείον, σημαία

β. Φοινικίς, η κόκκινη υφασμάτινη σημαία των αρχαίων Ελλήνων

γ. Αιγίδες, σάκοι, ασπίδες και τα σήματά τους

δ. Οι ασπίδες της Γεωμετρικής Περιόδου. Μερικά παραδείγματα

ε. Οι ασπίδες της Αρχαϊκής Περιόδου. Μερικά παραδείγματα

στ. Οι ασπίδες και τα σήματά τους της Κλασικής Περιόδου. Μερικά παραδείγματα

ζ. Η αρχαία ελληνική ασπίδα στην αγγειογραφία· μερικά παραδείγματα.

η. Τα λαλούντα σήματα των πόλεων στα νομίσματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου

θ. Τα σύμβολα - παράσημα των πόλεων

ι.     Χρώματα, σύμβολα και ανεμίζουσες σημαίες (ιερός κόμβος) στα πλοία της αρχαίας Ελλάδας

ια. Οι ιλλάδες

ιβ. Σκήπτρα & θύρσοι, αντί σημαιών

ιγ. Σύμβολα σε ευρεία χρήση· ένα παράδειγμα. Η μέδουσα Γοργώ και το γοργόνειο

ιδ. Σύμβολα σε ευρεία χρήση· ένα παράδειγμα. Ο αετός, ως σύμβολο, από την αρχαία Ελλάδα έως τις μέρες μας

 

6. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ & ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, περ. 2400 χρόνια πριν (359 - 30 π.Χ.)

α. Τα σύμβολα - σήματα στις μακεδονικές – ελληνιστικές ασπίδες. Μερικά παραδείγματα.

β. Ασπίδες με τα σήματά τους, στα μακεδονικά - ελληνιστικά νομίσματα.

γ. Ο αετός του Διός με τον φτερωτό κεραυνό του, στα μακεδονικά - ελληνιστικά νομίσματα

δ. Ο ήλιος λάμπει στον γαλανό ουρανό, όπως και το μακεδονικό – ελληνιστικό αστέρι!

1. Οι μακεδονικές - ελληνιστικές ασπίδες με τα επίσημά τους στο ψηφιδωτό του Νείλου, (2ος αι. π.Χ.), National Archeological Museum, Palestrina, Italy

2. Οι μακεδονικές - ελληνιστικές ασπίδες με τα επισήματά τους στον μονοθάλαμο μακεδονικό τάφο ΙΙΙ., στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, 4ος αι. π.Χ.

3. Οι μακεδονικές - ελληνιστικές ασπίδες με τα επισήματά τους στο ταφικό μνημείο του Λύσωνος και του Καλλικλέους στη Μίεζα (Νάουσα), 3ος αι. π.Χ.

4. Σημαίες και ασπίδες με το οκτάκτινο μακεδονικό αστέρι – πάντα σε γαλάζιο φόντο, στο χειρόγραφο του 1330 – 1340 μ.Χ. «Histoire ancienne jusqu’à César»

ε. Οι αρχαίες ελληνικές σημαίες «ζωντανές» στην Κάτω Ιταλία!

7. ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, περ. 2000 χρόνια πριν (30 π.Χ. - 330 μ.Χ.)

α. Τα ελληνικά σήματα στα ρωμαϊκά νομίσματα.

β. Τα ελληνικά σήματα στις ρωμαϊκές ασπίδες

γ. Τα ρωμαϊκά σύμβολα στο βιβλίο του 1882, Costumes of All Nations (Στεφάνια, άκανθοι, κεραυνοί και αετοί του Δία, Μέδουσες, φοινικίδες, Νίκες, σκήπτρα)

δ. Η σημαία στα ρωμαϊκά χρόνια

ε. Ρωμαϊκά σήματα, ασπίδες, σημαίες και λάβαρα στη Στήλη του Τραϊανού

στ. Ρωμαϊκά vexilla στη Στήλη του Μάρκου Αυρηλίου

ζ.    Ο αετός του Δία με τους κεραυνούς ή μόνοι οι κεραυνοί του, ο αετός των Αλεξανδρινών χρόνων, γίνεται το κύριο σύμβολο στις ασπίδες, στα signa και στα vexilla των Ρωμαίων

η. Η κόκκινη αρχαιοελληνική και Αλεξανδρινή φοινικίς, δίνει το χρώμα της στα vexilla των Ρωμαίων

θ. Το μη κατεστραμμένο, σπάνιο και μοναδικό κόκκινο ρωμαϊκό vexillum του 3ου αι. μ.Χ.

ι. Τα αρχαιοελληνικά σύμβολα, οι αρχαιοελληνικές κόκκινες φοινικίδες και οι πρωτοϊστορικοί, αρχαιοελληνικοί ιεροί κόμβοι στα πλοία των ρωμαϊκών χρόνων

ια. Σύμβολα και σημαίες σε ρωμαϊκά νομίσματα. Μερικά παραδείγματα

ιβ. Η αρχαία ελληνική γλώσσα προσέφερε, απλόχερα, το αλφάβητο και τις λέξεις της στη λατινική γλώσσα, άρα και στις λέξεις για τις ρωμαϊκές σημαίες!

ιγ. Μια σημαία του 6ου αι. μ.Χ. από το Άργος

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Η ελληνική σημαία, με τη σημερινή της μορφή, αρχίζει να «διαμορφώνεται» από το 312 μ.Χ.

1.  Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, το όραμα και το όνειρο, το ΧΡ, η εδραίωση του Χριστιανισμού και του συμβόλου του σταυρού αλλά και η εύρεση του Τιμίου Σταυρού

α. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ένας λευκός σταυρός στον γαλανό ουρανό με την επιγραφή ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ (HOC SIGNO VICTOR ERIS).

β. Το όνειρο και το όραμα του Μ. Κωνσταντίνου (ζωγραφική από χειρόγραφο)

γ. Το όνειρο με το ΧΡ (χριστόγραμμα) γίνεται σήμα των ασπίδων της νικηφόρας μάχης της Μιλβίας Γέφυρας, ενάντια στον Μαξέντιο

δ. Κατασκευή σταυρικής σημαίας

ε. Περιγραφή της σταυροειδούς σημαίας, την οποία οι Ρωμαίοι καλούν λάβαρο

στ. Περί εικόνος αυτού (Μέγας Κωνσταντίνος) πάνω στην οποία βρισκόταν ο σταυρός και κάτω χτυπιόταν ο δράκος

ζ. Η μάχη στη Μιλβία Γέφυρα

η. Όπου παρευρισκόταν η σταυροειδής σημαία, εκεί γινόταν και νίκη.

θ. Για τη μεταφορά του σταυρού είχαν επιλεγεί πενήντα στρατιώτες

ι. Ο Κολοσσός του Μ. Κωνσταντίνου στη Ρώμη, με το δόρυ σε σχήμα σταυρού

ια. Η εδραίωση του Χριστιανισμού

ιβ. Η εύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη

2. Ο χριστιανισμός εδραιώνεται και μαζί του το σύμβολο του ΣΤΑΥΡΟΥ

α. Η αρχαία ελληνική λέξη ΣΤΑΥΡΟΣ

β. Νομίσματα με σχήματα σταυρών από όλον τον αρχαιοελληνικό κόσμο

γ. Μερικά παραδείγματα βυζαντινών ΣΤΑΥΡΩΝ

δ. Βυζαντινές ασπίδες με σχήματα σταυρών.

ε. Βυζαντινά νομίσματα με διάφορα σχέδια σταυρών

στ. Ο ισοσκελής βυζαντινός ΣΤΑΥΡΟΣ, ο ελληνικός ΣΤΑΥΡΟΣ

3.  Τα βυζαντινά λάβαρα, τα σύμβολα και οι σημαίες, παγκόσμιος σταθμός και προπομπός για την εραλδική (heraldry) και τη βεξιλολογία (Vexillology), διεθνώς

4.  Σίγνα, βάνδα, φλάμουλα και παντιέρες, οικόσημα και τοπόσημα προάγγελοι της γαλανόλευκης!

α. Σημαίες με σταυρό και λωρίδες - γλώσσες· μερικά παραδείγματα.

β.  Tα οικόσημα και τοπόσημα με το μπλε πεδίο και τους λευκούς σταυρούς, οι γαλανές παντιέρες, τα κυανόλευκα βάνδα και φλάμουλα του «γαλανού πλώιμου» («γαλανού» στόλου) της βυζαντινής αυτοκρατορίας, προάγγελοι της γαλανόλευκης!

γ.   Οι ναυτικές σημαίες (βάνδα, φλάμουλα θαλάσσης, παντιέρες) των πλώιμων (στόλων) της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τα κατάλοιπα των λωρίδων τους σε χάρτες, χειρόγραφα, αγιογραφίες, έργα τέχνης με τα χαρακτηριστικά χρώματά τους (πορφυρό, μαύρο, κόκκινο, χρυσό, χρυσό – κόκκινο και γαλανό) 

1.Πορφυρές παντιέρες

2.Μαύρες σημαίες, παντιέρες, τοπόσημα και οικόσημα.

3. Κόκκινες (σκαρλάτες) σημαίες και παντιέρες.

4. Χρυσά τοπόσημα, σημαίες και παντιέρες

5. Ερυθρόχρυσες σημαίες και παντιέρες.

6. Γαλανές σημαίες και παντιέρες

δ.  Περιήγηση στον Εύξεινο Πόντο, επτακόσια χρόνια πριν, με τις ενδιαφέρουσες σημαίες του με τις λωρίδες και τους σταυρούς

ε. Σημαίες και τοπόσημα, εξακόσια πενήντα χρόνια πριν, κι ανάμεσά τους η γαλανόλευκη σημαία και το τοπόσημο της Φιλαδέλφειας!

στ. Tαξίδι με γαλέρα στους Αγίους Τόπους, πεντακόσια πενήντα χρόνια πριν, με σταθμούς την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κύπρο. Οι σημαίες του σκάφους και τα τοπόσημα των νησιών μας

ζ. Οικόσημα βασιλέων και αυτοκρατόρων, πεντακόσια χρόνια πριν, με τα χρώματα,

τα σχέδια και τις λωρίδες των βυζαντινών σημαιών.

η.  Το μπλε πεδίο στα βυζαντινά οικόσημα ελληνικών οίκων· μερικά παραδείγματα.

θ.  Οι μπλε-γαλάζιες λωρίδες στα βυζαντινά οικόσημα των ελλαδικών

περιοχών· μερικά παραδείγματα.

ι. Τα οικόσημα με σταυρό σε μπλε φόντο

1. To οικόσημο με τoν σταυρό και τo μπλε πεδίο (φόντο) του αυτοκράτορ Κωνσταντίνου Γ΄, 300 χρόνια μετά το όραμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου!

2. Το οικόσημο των Ραγκαβέ (Ραγκαβήδων), η συνέχεια του οράματος του

Μ. Κωνσταντίνου, 500 χρόνια μετά!

3. Το οικόσημο των ΔΟΥΚΩΝ, ο προάγγελος της ελληνικής σημαίας!

4. Το οικόσημο των Σεβαστοκρατόρων (Σεβαστών), συνέχεια του οικόσημου των Δουκών με την προσθήκη φράγκικων κρίνων!

5.  Η κυανόλευκη σημαία του Δεσποτάτου της Ηπείρου, συνέχεια του οράματος του Μ. Κωνσταντίνου 1000 χρόνια μετά!

6. Οικόσημα με τον δικέφαλο αετό. Μερικά παραδείγματα

7. Το οικόσημο των Παλαιολόγων (1261 – 1453).

8. Το μπλε χρώμα και οι μπλε λωρίδες του γαλανού πλώιμου στις βυζαντινές σημαίες του βασιλείου της ΚΥΠΡΟΥ

9.  Το πολυσυζητημένο οικόσημο της οικογένειας των Καλλεργών (Καλιεργών, Καλλέργηδων) της Κρήτης και τα γαλανόλευκα οικόσημα στην Ιταλία (Βενετία) το 1600-1700.

10. Τοπόσημα του 1701 κι ανάμεσά τους αυτό της Ελλάδας με τις εννέα λωρίδες του – πέντε γαλανές και τέσσερεις χρυσές!

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

Σημαίες από την Άλωση έως την καθιέρωση των Εθνικών Σημαιών

1.  Οι βυζαντινές ναυτικές σημαίες και, κυρίως, των Ελλαδικών (περιοχών) στις απεικονίσεις των ζωγράφων της περίφημης Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (Battle of Lepanto) – μιας από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών, η οποία έγινε στον Πατραϊκό Κόλπο στις 7.10.1571.

2.  Σημαίες του κόσμου, πριν την καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας το 1822.

α. Σημαίες του κόσμου τον 15ο, 16ο και 17ο αι.

3.  Σημαίες της θάλασσας (παντιέρες) οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν, πριν την καθιέρωση των Εθνικών Σημαιών το 1822, κυρίως στα εμπορικά πλοία
α.  Η χρήση του μπλε (κυανού) και του λευκού χρώματος στην αναγνώριση των «ελληνικών» εμπορικών πλοίων, κατάλοιπο των χρωμάτων της βυζαντινής ναυτικής σημαίας των Ελλαδικών (περιοχών)

β. Η ραγιάδικη παντιέρα (γραικοτουρκική)

γ. Ρούσικες (ρωσικές) παντιέρες

δ. Η μαύρη παντιέρα

ε. Οι κυανόλευκες παντιέρες

4.  Σημαίες των Ελλήνων Αγωνιστών από την Άλωση, μέχρι την καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας το 1822. Μερικά παραδείγματα.

α.  Η λευκή σημαία με τον γαλανό σταυρό, εξαιρετικά δημοφιλής και βασική σημαία πολλών επαναστατημένων περιοχών τής καταπιεσμένης Πελοποννήσου και όχι μόνο

β. Η σημαία της Φιλικής Εταιρείας, βασική σημαία πολλών επαναστατημένων περιοχών της καταπιεσμένης Ελλάδας.

γ. Η σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, βασική σημαία πολλών επαναστατημένων περιοχών της καταπιεσμένης Ελλάδας

δ.  Οι κυανόλευκες σημαίες του Παπαφλέσσα, του αρματολού Γιάννη Σταθά και των κλεφταρματολών Μήτρου και Λάμπρου Τσεκούρα.

ε. Σημαίες της Ύδρας.

στ. Σημαίες των Σπετσών

ζ. Σημαίες των Ψαρών

η. Ναυτικές επαναστατικές σημαίες. Μερικά παραδείγματα.

θ. Διάφορες επαναστατικές σημαίες. Μερικά παραδείγματα.

ι. Επαναστατικές σημαίες περιοχών από όλη την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Μερικά παραδείγματα

ια. Επαναστατικές - προσωπικές σημαίες οπλαρχηγών και κλεφταρματολών από όλη την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Μερικά παραδείγματα

Δ΄ ΜΕΡΟΣ

Η καθιέρωση της ελληνικής σημαίας το 1822 και η εξέλιξή της μέχρι σήμερα

1. Η υπογραφή κάτω από τη σημερινή σημαία μας!

2. Το αίνιγμα και τα χρώματα της φουστανέλας και της βράκας.

3. Ο Μαυροκορδάτος ονομάζει, για πρώτη φορά, τη σημαία κυανόλευκη (γαλανόλευκη).

4. Η εξέλιξη της ελληνικής σημαίας, από το 1822.

α. Οι σημαντικές αλλαγές στην κυανόλευκη, μέχρι την τελική καθιέρωσή της, ως εθνική σημαία.

1. 1822 Οι τρεις σημαίες του Μαυροκορδάτου.

2.  1822 – 1833 Η ασαφής περιγραφή τοποθέτησης του σταυρού στην πολεμική - ναυτική σημαία, δημιουργούν λάθη, παραλλαγές και νέα σχέδια της γαλανόλευκης .

3. 1828 Η κυανόλευκη ναυτική (πολεμική) γίνεται σημαία και των εμπορικών πλοίων.

4.  1833 Αντιστρέφονται οι ταινίες (λωρίδες) στην πολεμική – ναυτική σημαία & ορίζεται η ακριβής θέση του σταυρού – το γαλανό σκουραίνει και ταιριάζει με τα χρώματα της βαυαρικής σημαίας

5. 1858 Ορίζεται η κλίμακα των σημαιών να είναι 2:3 (πλάτος 2, μήκος 3).

6. 1914 Ορίζεται ως εθνική σημαία, η σημαία του εμπορικού ναυτικού.

7. 1969 Καθιερώνεται μία σημαία, ως επίσημη σημαία του κράτους.

Η ναυτική – το χρώμα γίνεται πιο σκούρο και το μέγεθος 7:12 .

8. 1978 Καθορίζεται η τελική μορφή της γαλανόλευκης .

Ε΄ ΜΕΡΟΣ

Τα χρώματα και οι λωρίδες της γαλανόλευκης.

1. Tα χρώματα της ελληνικής σημαίας.

α. Το λευκό χρώμα.

β. Το κυανό χρώμα, το λατρεμένο ελληνικό χρώμα από την προϊστορική εποχή!

1. Ο κυανός, το αιγυπτιακό μπλε, το λατρεμένο μπλε!

2. Το γλαυκοφανές μπλε, άλλος ένας κυανός, άλλο ένα αγαπημένο μπλε!

3. Ο μπλε ριεμπεκίτης άλλος ένας κυανός, άλλη μια απόχρωση του μπλε!

4. Το αντιμόνιο, άλλος ένας κυανός κι άλλη μια απόχρωση του μπλε!

5. Φουστανέλα και βράκα, λευκό και μπλε.

2. Οι εννέα (9) λωρίδες της κυανόλευκης.

ΣΤ΄ ΜΕΡΟΣ

Σχεδιάζουμε τη σημαία μας με απλό και κατανοητό τρόπο.

Βιβλιογραφια.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.8.2023.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, μυστικο Ελευθεριου ελληνικη μυθολογια ιστορια γλωσσα βιβλιο, σημαιες γαλανολευκη προιστορικα χρονια προιστορια εθνικο συμβολο αλεξανδρινοι μακεδονικοι χρονοι οραμα Μεγαλος Κωνσταντινος, βυζαντινη ναυτικη Μαυροκορδατος χρωμα κυανολευκη θεικο λευκο ελληνικο μπλε 9 εννεα λωριδες κρυμμενα αρχικα ΙΧ Ιησους Χριστος χρωματισμος κυανο κανονισμος κυανουν βυζαντιο λαχταρα πατριδα συμβολο λευτερια χορωδιακο ασμα εμβατηριο μαθητικη παρελαση Σπεραντζας βιβλια Γαλανολευκη υφασμα πανι, φορεμα ρουχο συμβολισμος εργο τεχνης δυναμη ψυχη ειρηνη, ορθοδοξια μπλε λευκο θαλασσα ουρανος, θαλασσι ουρανι γαλαζιο ασπρο κυματα Αιγαιο Ιονιο πελαγος βραχος Αντικυθηρα ιωνιο πινακας, γαληνη γαληνος, δωρικα γαλανος, ανεμος, ησυχος, γαληνιος. Γαληνη, δωριστι γαλανα, αργυροχρους μολυβδουχος γη, ασημοχωμα ολογαλανος διαυγεια καθαροτητα σπανιο, ξηρο κλιμα Κοστα Ρικα φως χωρα χρωμα αμερικανος συγγραφεας μιλερ μιλλερ Henry Miller Ελλαδας ακτογραμμη κυκλαδικα ειδωλια, μινωικα ανακτορα Κνωσος Μυκηνες Δελφοι, Παρθενωνας Αγια Σοφια ασπρηη ναυτικοι οθωμανοι γλωσσα, ανθρωπινο επιτευγμα αιγαιοπελαγιτικα Ολυμπος θεοι αρχαια ελληνικη μυθολογια θρησκεια σημα, Επισημο, Σημαιες, Εμβλημα Διακριτικα ελλαδικος χωρος, ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟ, 6.500 χρονια πριν Στροφιλας ανδρου ανδρος κυκλαδων κυκλαδες Βαθυ Αστυπαλαιας Αστυπαλαια δωδεκανησων δωδεκανησα ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, 5.500 ΜΙΝΩΙΚΟΣ 5.000 δακτυλιδι του Μινωα Μινωος Μινωας Μινως μινωικο, πολυχρωμο πλοιο Θηρα σαντορινη εγχρωμη ασπιδα τοιχογραφια 8σχημη οκτωσχημη μινωικο ανακτορο ιερα κερατα ιερος κομβος διπλος πελεκυς διπλους ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ 3.500 χρυσο δαχτυλιδι Μυκηναι χρυσα διακριτικα σκηπτρο ιερον εμβληματα κωπηλατο μυκηναι πλοια μυκηναικη ασπις σχεδια, χρωματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, 3.000 1050 700 ΑΡΧΑΙΚΗ 2.700 700 - 480 ΚΛΑΣΣΙΚΗ 2.500 480 - 323 σημειον, φοινικις, κοκκινη υφασματινη αρχαιοι Ελληνες αιγιδα σακος, αγγειογραφια λαλουν νομισμα αρχαιος ελληνικος κοσμος παρασημα ιλλαδες ιλλαδα ιλλας σκηπτρο θυρσος μεδουσα Γοργω γοργονειο αετος, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ 2.400 359 - 30 μακεδονια νομισματα Διος διας ζευς φτερωτος κεραυνος ηλιος αστερι ψηφιδωτο Νειλος 2ος παλεστρινα ιταλια Palestrina, Italy μονοθαλαμος μακεδονικος ταφος ΙΙΙ., αγιος Αθανασιος Θεσσαλονικης, Θεσσαλονικη 4ος ταφικο μνημειο Λυσωνος Καλλικλεους Μιεζα Ναουσα 3ος ναουσας ημαθιας ημαθια Λυσωνας Καλλικλης λυσων οκτακτινο μακεδονικο αστρο γαλαζιο φοντο, χειρογραφο 1330 – 1340 μΧ 14ος Histoire ancienne jusqu’à César 8ακτινο Κατω Ιταλια ΡΩΜΑΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, 330 ρωμαικα ρωμαικη ρωμαικο 1882, κοστουμι Costumes of All Nations Στεφανι, ακανθος, κεραυνος αετοι Μεδουσα, φοινικιδα, Νικη λαβαρο Στηλη του Τραιανου Τραιανο βεξιλα vexilla Μαρκου Αυρηλιου Μαρκος Αυρηλιος αλεξανδρινα χρονια signa σινια κοκκινο αρχαιοελληνικη Αλεξανδρινη σπανιο μοναδικο vexillum αρχαιοελληνικα πρωτοιστορια αλφαβητο λατινικη 6ος αργος 312 ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, οραμα ονειρο, ΧΡ, χριστιανισμος ευρεση Τιμιος επιγραφη εν ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ HOC SIGNO VICTOR ERIS ζωγραφικη χριστογραμμα μαχη της Μιλβιας Γεφυρας, Μαξεντιος σταυρικη σταυροειδης εικονα δρακος Μιλβια Γεφυρα νικη μεταφορα πενηντα 50 στρατιωτες Κολοσσος Ρωμη, δορυ σχημα σταυροσχημο αγια Ελενη βυζαντινο Βυζαντιο σχηματα βυζαντινα σχεδιο ισοσκελης ελληνικος λαβαρα, εραλδικη heraldry βεξιλολογια Vexillology σιγνο, βανδο, φλαμουλο παντιερα, οικοσημο τοποσημο λωριδες - οικοσημα κυανολευκο πλωιμος στολος βυζαντινη αυτοκρατορια ναυτικη λωριδα χαρτης, χειρογραφα, αγιογραφια εργο τεχνης πορφυρο, μαυρο, χρυσο χρυσοκοκκινο πορφυρη σκαρλατη ερυθροχρυση Ευξεινος Ποντος, Φιλαδελφεια γαλερα αγιοι Τοποι Κρητη, Ροδος Κυπρος βασιλευς αυτοκρατορας οικος αυτοκρατωρ Κωνσταντινος Γ Ραγκαβε Ραγκαβες Ραγκαβηδες ΔΟΥΚΕΣ δουκας Σεβαστοκρατορας Σεβαστος φραγκικος κρινος Δεσποτατο της Ηπειρου, ηπειρος δικεφαλος Παλαιολογος 1261 – 1453 βασιλειο ΚΥΠΡΟΣ Καλλεργοι Καλιεργης Καλλεργηδες γαλανολευκα Βενετια 1600 1700 1701 αλωση Εθνικη Ναυμαχια Ναυπακτος Πατραικος Κολπος 7 οκτωβρίου 1571 16ος 1822 15ος, 17ος εμπορικα πλοια κυανουν αναγνωριση ραγιαδικη γραικοτουρκικη ραγιας ρουσικη ρωσικη ρωσια μαυρη Αγωνιστης επανασταση 1821 Πελοποννησος Φιλικη Εταιρεια Υψηλαντης, Παπαφλεσσας, αρματολος Σταθας κλεφταρματολος Τσεκουρας υδρα Σπετσες Ψαρα τουρκοκρατια επαναστατικη προσωπικη οπλαρχηγος υπογραφη αινιγμα φουστανελα βρακα Μαυροκορδατος 1822 – 1833 πολεμικη παραλλαγη 1828 1833 ταινια βαυαρικη βαυαρια γερμανια 1858 1914 1969 1978 προιστορια κυανος, αιγυπτιακο γλαυκοφανες ριεμπεκιτης αντιμονιο, αποχρωση φουστανελλα εννεα 9 αποτυπωση αναγκη ανθρωπος φυλη, ομαδα ατομο πολεμος Θρησκευτικο κειμηλιο θεοτητα ζωομορφο κοντος κονταρι αρμα ηλιος, ημισεληνος, γραμματα, δρακοντες, σφιγγα, λεων, ταυρος, ιπποποταμος, κροκοδειλος, φιδι, ψαρι, ιπποκαμπος, πτηνο ιβις, κοκκορας, περιστερι, κουκουβαγια δορυ υφασματινη πρωτοελληνικα χρονια, Ηρακλειος, Βυζαντινο Θεμα Στρυμονος ποταμος Στρυμονας Στρυμων βυζαντινοι κατοικοι των Ελλαδικων οικουντες τα Ελλαδικα Ελλαδικο παραλια Κρητικο Λιβυκο αρχοντικος Ιησος Χριστος ιστορια Αλεξανδρεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ