«ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟΤΗΤΑ - Πρώιμη ανθρωπότητα, ελληνικό κοσμοσύστημα, μυστήρια της Ελευσίνας», της Αλ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

«ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟΤΗΤΑ
Η πρώιμη ανθρωπότητα,
το ελληνικό κοσμοσύστημα
και τα μυστήρια της Ελευσίνας»,
της Αλ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στην σειρά «δια-ΛΟΓΟΣ / Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη – Μελέτες», των εκδόσεων Παπαζήση, εκυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αλεξάνδρας Θεοδωροπούλου, με τον παραπάνω τίτλο.

Ποια είναι η «φυσική κατάσταση» του ανθρώπου; Ποια η σχέση της με την ιερότητα; Γιατί οι πρώτοι άνθρωποι έκρυβαν τα οστά των νεκρών τους στα βάθη των σπηλαίων; Είναι τα σπήλαια, τόποι ιεροί που αργότερα κόσμησαν με τους ναούς τους οι Έλληνες.

Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε μέσα από μια διαίσθηση: ότι ο χαμένος κρίκος ανάμεσα στον σύγχρονο άνθρωπο και τη φύση βρίσκεται κάπου στην πρώιμη ανθρωπότητα. Οι πρώτοι άνθρωποι που ζούσαν κυνηγώντας και συλλέγοντας καρπούς, είδαν στη φύση την ιερότητα. Όταν ο άνθρωπος άρχισε να ξαναδιαβάζει τον κόσμο μέσα από το λόγο στην Αρχαία Ελλάδα, την πρώτη ρίζα του δυτικού πολιτισμού, τούτη η θέαση του κόσμου δεν χάθηκε. Μετουσιώθηκε, έγινε μέρος της εποχής του ανθρώπου που εδώ καλούμε το ελληνικό κοσμοσύστημα.

Ο Οιδίποδας είναι ήρωας τραγικός, άνθρωπος ιερός: σηκώνει στους ώμους του την αμαρτία της αιμομιξίας, την πλέον αρχέγονη ιερή απαγόρευση. Ο Διόνυσος είναι πολύμορφος και πολυμήχανος σαν ένας πρωτόγονος θεός, ο μασκοφόρος δαίμονας της πόλης. Οδηγεί την πομπή των μυστών στο ναό της Μητέρας – Γης, Δήμητρας, εκεί όπου θα αναδυθεί μέσα από το σπήλαιο του Άδη, η Κόρη, Περσεφόνη. Ο Διόνυσος είναι το παιδί που στέκεται ανάμεσα στη Μητέρα και στην Κόρη, σαν μια εικόνα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η ανθρωπότητα που επιστρέφει στην παιδική της ηλικία: η δημήτρια άποψη του κόσμου. - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΔΩ.

H συγγραφέας

H Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έλκοντας την καταγωγή από το Αγρίνιο και τα Χανιά. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου ενώ ενδιάμεσα φοίτησε και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας στο Παρίσι (École des hautes études en sciences sociales) και στις Βρυξέλλες (Université Libre de Bruxelles). Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως ελληνίδα διπλωμάτις, έχει υπηρετήσει στη Γενεύη (Ηνωμένα Έθνη), στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Ένωση), στο Χιούστον (Πρόξενος στο Τέξας), στην Πρετόρια (πρεσβεία την Νότιο Αφρική). Στο Υπουργείο Εξωτερικών έχει κατά καιρούς ασχοληθεί με όλες τις πτυχές της διπλωματίας (πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά) και έχει θητεύσει ως Διπλωματικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Προτού ενταχθεί στην Διπλωματική Υπηρεσία, μεταξύ άλλων, δίδαξε Δίκαιο στο Γαλλόφωνο Κέντρο Ανωτέρων Σπουδών της Αθήνας, ήταν συντάκτρια στην εφημερίδα «το Βήμα» και επιστημονική συνεργάτιδα του τμήματος Φιλοσοφίας της έδρας της UNESCO στο Παρίσι.

Έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες για διάφορα θέματα (εξωτερική πολιτική, οικονομία, τέχνη, φιλοσοφία, εκπαίδευση) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε φιλοσοφικά συνέδρια της UNESCO, του Διεθνούς Κολλεγίου Φιλοσοφίας, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, της Διεθνούς Εταιρείας Προσωκρατικών Σπουδών.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για θέματα σύγχρονης και αρχαίας φιλοσοφίας και γενικότερα, θέματα γύρω από τον Ελληνικό Πολιτισμό. Τελευταία της δημοσίευση: Eleusis, the Seeds of Life στο συλλογικό έργο Greece: A Modern Odyssey, εκδόσεις Paperwall Media and Publishing, 2019. Έχει εκδώσει δυο ποιητικά έργα, ως Αλεξάνδρα Κανδάνου: Χίλιες σε Μία Νύχτες (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014), Τα φτερωτά χαλινάρια του έρωτα (Γαβριηλίδης, 2017).

ISBN 978-960-02-4063-4, Σχήμα 14x21, Σελίδες 456, έκδοση Αθήνα 2023.

ΠΗΓΗ: εκδ. Παπαζήση, τηλ. 210-38.22.496. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.7.2023.

ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟΤΗΤΑ πρωιμη ανθρωποτητα, ελληνικο κοσμοσυστημα ελευσινια μυστηρια Ελευσινα Ελευσινας Ελευσινος Ελευσις ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ φυσικη κατασταση ανθρωπος ανθρωποι οστα νεκρων σπηλαιο σπηλαια, τοπος ιερος ναοος Ελληνες συγχρονος πρωτοι κυνηγι συλλεκτες κυνηγοι τροφοσυλλεκτες καρπος, ιερο λογος αρχαια Ελλαδα, δυτικος πολιτισμος Οιδιποδας Οιδιπους ηρωας τραγικος, ιερος αμαρτια αιμομιξια αρχεγονη ιερη απαγορευση Διονυσος πολυμορφος πολυμήηανος πρωτογονος θεος, μασκα μασκοφορος δαιμονας δαιμων πολη πομπη μυστης θεα Μητερα – Γη, Δημητρα αναδυση Αδη, Κορη, Περσεφονη παιδι εικονα παιδικη ηλικια δημητρια αποψη κοσμος Αγρινιο Χανια ποιηση Κανδανου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ