Σπάνια εργαλεία 11.000 χρόνων ανακαλύφθηκαν στην Νορβηγία! Τα είχαν φέρει αρχαίοι Θράκες και Πόντιοι! - του Γ. Λεκάκη

Σπάνια εργαλεία 11.000 χρόνων
ανακαλύφθηκαν στην Νορβηγία!
Τα είχαν φέρει αρχαίοι Θράκες και Πόντιοι…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η αρχαιολόγος Silje Elisabeth Fretheim και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν μικρά εργαλεία από πυριτόλιθο, στην Vinjeora, στον 63ο παράλληλο [63.2064°N 08.9847°E] της Trondelag[1], σε τοποθεσία κοντά στην ακτή, της κεντρικής Νορβηγίας, κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφών, έρευνας, που διεξήχθη πριν από την κατασκευή δρόμου.

«Αρκετά είχαν αιχμηρές άκρες που ήταν τόσο ίσιες και παράλληλες που θα μπορούσαν να είχαν κατασκευασθεί χρησιμοποιώντας έναν… χάρακα», είπε η κ. Fretheim.

Η νορβηγική ακτή απελευθερώθηκε από τον πάγο μόλις πριν από 12.500 χρόνια. Οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στην έκταση που σήμερα γνωρίζουμε ως Νορβηγία και Σουηδία πριν από περίπου 11.500 χρόνια, και ήρθαν από την σημερινή Ιβηρική (Ισπανία και Πορτογαλία). Στην συνέχεια, περίπου χίλια χρόνια αργότερα, άνθρωποι από περιοχές γύρω από την σημερινή Μαύρη Θάλασσα και την έκταση της νυν Ουκρανίας – σ.σ.: δηλ. αρχαίοι Θράκες(*) και Πόντιοι - εταξείδεψαν βόρεια στην Σκανδιναβία.

Αυτά τα εργαλεία κατασκευάσθηκαν από αυτή την ομάδα μεταναστών, οι οποίοι καλούνται γενικώς και αορίστως… The people from the East.

«Αυτό γίνεται σαφές από ένα είδος πέτρινου σφυριού, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την διαμόρφωση εργαλείων (δεξιά στην παραπάνω φωτογραφία). Κατασκευαζόταν με μια τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι «ανατολικοί μετανάστες» και ήταν αρκετά δύσκολη. Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εκπαιδευτείς, δεν είναι κάτι που μπορείς να αντιγράψεις κοιτάζοντας απλώς ένα εργαλείο», είπε η κ Fretheim.

Αλλά οι δύο ομάδες τελικά αναμίχθηκαν, εξήγησε η κ. Fretheim. «Οι άνθρωποι από την ανατολή έφεραν νέα τεχνολογία, ενώ οι άνθρωποι από τον νότο εγνώριζαν το τοπίο και τον τρόπο ζωής κατά μήκος της ακτής, που πρέπει να ήταν άγνωστο στους ανθρώπους που έφτασαν από τις εσωτερικές περιοχές στα ανατολικά». Ελάχιστα στοιχεία για τους ανθρώπους από τα ανατολικά έχουν βρεθεί, πιθανότατα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της αλλαγής της ακτογραμμής.

ΠΗΓΗ: Rare Stone Age discovery in mid-Norwa - When archaeologists recently carried out an excavation at Vinjeøra in southern Trøndelag County, they made a surprising discovery that they had only dreamed of finding», Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, 22.8.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.8.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Στην πρώιμη Εποχή του Σιδήρου το Trondelag διαχωρίσθηκε σε πολλά μικρά βασίλεια, που ονομάζονταν φίλκι. Οι διαφορετικές φυλές είχαν κοινό νόμο, και πρώιμο κοινοβούλιο. Ονομαζόταν Frostating και ήταν στην χερσόνησο Φρόστα. Από ορισμένους, αυτό θεωρείται ως μια από τις πρώτες δημοκρατίες στον κόσμο - πολτικό ίδιον γνώρισμα των Ελλήνων, ήδη από την 5η χιλιετία π.Χ. - βλ. Πολιόχνη Λήμνου, νήσου των Θρακικών(*) Σποράδων, κ.α.! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης: "Μινωίτες Κρήτες ανακάλυψαν την Γερμανία, και εξόρυσσαν ασήμι στην Νορβηγία πριν από 4.000 χρόνια".


Σπανια παλαιολιθικα εργαλεια 11.000 χρονια πριν Νορβηγια αρχαιοι Θρακες Ποντιοι αρχαιολογια μικρα εργαλειο πυριτολιθος, βινιεορα Vinjeora, 63ος παραλληλος τροντελαγκ Trondelag ακτη, Νορβηγιας, σωστικες ανασκαφες παλαιολιθικη εποχη αιχμηρη ακρη χαρακας νορβηγικη παγος παγων παγετωνων παγετωνες 12.500 ανθρωποι Σουηδια 11.500 Ιβηρικη Ισπανια Πορτογαλια Μαυρη Θαλασσα ποντος Ουκρανια αρχαια Θρακες Ποντιοι ταξειδι Σκανδιναβια ομαδα μεταναστες The people from the East πετρινο σφυρι τεχνικη ανατολικοι εκπαιδευση αντιγραφη ανατολη τεχνολογια, αγνωστο ανατολικα ανοδος της σταθμης της θαλασσας ακτογραμμη πρωιμη Εποχη του Σιδηρου βασιλειο φιλκι / φυλκι fylki φυλη κοινος νομος, πρωιμο κοινοβουλιο βουλη φροστατινγκ Frostating χερσονησος Frosta / Φροστα πρωτη δημοκρατια πολιτικο γνωρισμα πολιοχνη λημνου λημνος νησος Θρακικες Σποραδες νησι Μινωιτες Κρητες Γερμανια, εξορυξη ασημι 4.000 αρχαιοι ελληνες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ