Μπροστά από τα μνημειώδη αρχαία τείχη του Πειραιά, θα γίνει...μεταλλικός διάδρομος!!! Θα βιδωθεί στα βράχια της Πειραϊκής! - του Γ. Λεκάκη

Μπροστά από τα μνημειώδη
αρχαία τείχη του Πειραιά,
θα γίνει μεταλλικός διάδρομος!!!
Η κατασκευή βάρους 155 τόνων,
θα βιδωθεί στα βράχια της Πειραϊκής!

Αντιδρούν κάτοικοι του Πειραιώς, με την ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», που ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ της είναι ο «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΥΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» και ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η Βιοκλιματική ανάπλαση περιλαμβάνει την κατασκευή ποδηλατόδρομου, πεζοδρομίων, δημιουργία νέων πλατωμάτων και παραλιακής περιπατητικής διαδρομής.

Συγκεκριμένως, μέσω της πληρεξουσίου δικηγόρου τους, κ. Α. Γιαννούλου, ζητούν ΑΙΤΗΣΗ παράστασης στην συνεδρίαση του ΚΑΣ, για την έγκριση ή μη της Προμελέτης Ανάπλασης της «Πειραϊκής» (Ακτή Θεμιστοκλέους) στον Πειραιά, η οποία θα γίνει την Τρίτη 29.8.2023, λέγοντας ότι:

«Οι βασικές μας ενστάσεις / παρατηρήσεις / διαφωνίες αφορούν:

1) Στην τοποθέτηση βιομηχανικού διαδρόμου - γραδελάδας πάνω στον αρχαιολογικό χώρο της Πειραϊκής και κατά μήκος των Κονώνειων τειχών που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την μορφολογία και την αισθητική του χώρου και του ευρύτερου τοπίου, κατά παράβαση της νομολογίας του ΣτΕ που έχει κρίνει πώς ο «…… σεβασμός της γεωμορφολογίας και του φυσικού ανάγλυφου των ακτών και η μέριμνα για την μικρότερη δυνατή διατάραξη των οικείων οικοσυστημάτων και της υδροδυναμικής των ακτών, συμπεριλαμβανομένου και του σεβασμού του αισθητικού κάλλους της ακτής, που αποτελεί πολύτιμο οπτικό πόρο….» είναι πρωταρχικοί παράγοντες που καθορίζουν την νομιμότητα των όποιων έργων στις ακτές.

....................................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. ΛΕΚΑΚΗ:

Άρα γε υπάρχει αρχαιολογική εκτίμηση γι' αυτό, που πάει να γίνει;..

......................................................

2) Το μέγεθος και την ένταση της επέμβασης στην Πειραϊκή Ακτή χωρίς να υφίστανται ανάλογες μελέτες που να την δικαιολογούν, αν και η Πειραϊκή Ακτή έχει συμπεριληφθεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (Παράρτημα ΧΙ) στα «Τοπία Προτεραιότητας» του άρθρου 22 αυτού, που χρήζουν αυξημένης προστασίας και «…για τα οποία εκπονούνται ειδικές μελέτες, με τις οποίες προωθούνται ολοκληρωμένες δράσεις διαχείρισης….».

3) Στην κοπή δεκάδων αιωνόβιων δέντρων και κηπαρίων εντός της συγκεκριμένης περιοχής, τα οποία θα αντικατασταθούν μόνο εν μέρει και σε μεγάλο βαθμό από χαμηλή βλάστηση, παρά το γεγονός ότι από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πειραιά η προτεινόμενη ζώνη επέμβασης είναι Ζώνη χαρακτηρισμένη ως «Αστικό Πράσινο – Ελεύθεροι Χώροι». Σημειωτέον ότι στην 1η Δημοτική Κοινότητα όπου προτείνεται η επέμβαση σύμφωνα με μελέτες του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ υπάρχουν συνολικά μόλις 24 στρέμματα αστικού πρασίνου, με αναλογία πρασίνου/κάτοικο στα 0,45 τ.μ. που είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη και από τις χαμηλότερες στον κόσμο, καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα πυκνοδομημένη και το 61,3% των κτιρίων έχει τρεις ή περισσότερους ορόφους.

4) Στην αντικατάσταση των χαρακτηριστικών φανοστατών και κιγκλιδωμάτων εξαιρετικής αισθητικής και παραδοσιακού ύφους κατά μήκος του πεζοδρομίου της Πειραϊκής από κοινότυπο φωτισμό βιομηχανικού τύπου, που οδηγεί στην πλήρη αλλοίωση του χαρακτήρα και του ύφους της Ακτής.

5) Στην καταστροφή των δύο κύριων χώρων άθλησης των παιδιών μας που έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι έδρα δύο ιστορικών σωματείων του Πειραιά

6) Στον περιορισμό των λωρίδων κυκλοφορίας σε ΜΙΑ ΜΟΝΟ και ΜΟΝΗΣ κατεύθυνσης για τη διέλευση των τροχοφόρων χωρίς δυνατότητα για προσπέραση, στάθμευση κατά μήκος του δρόμου, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη οδός μήκους περίπου 2 χλμ. αποτελεί την ΜΟΝΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ οδό ΕΞΟΔΟΥ όλου του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος προς στο κέντρο του Πειραιά και την Αθήνα και τα λοιπά προάστια και ενώ από την περιοχή διέρχεται ΚΑΙ η κύρια λεωφορειακή γραμμή 904 που συνδέει την περιοχή μας με το κέντρο του Πειραιά.

7) Στην δημιουργία διπλού ποδηλατόδρομου κατά μήκος της Πειραϊκής Ακτής, που προϋποθέτει την δραματική απομείωση των θέσεων στάθμευσης, την ακύρωση κάθε αναγκαίας δραστηριότητας μικροεμπορίας (μίνι μάρκετ, περίπτερα κλπ), την οικονομική καταστροφή των πολλών επαγγελματιών της εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και γενικότερα την ακύρωση κάθε άλλης λειτουργίας της κοινότητάς μας.

Επί των παραπάνω – λένε - και με επιφύλαξη να παρουσιάσουμε επιπλέον στοιχεία και να προσθέσουμε και άλλους λόγους, θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνεδρίαση.

Επίσης ζητούμε – λένε - να μας γνωρίσετε εγκαίρως την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας προς το ΚΑΣ προκειμένου να έχουμε πλήρη γνώση και πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα»…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.8.2023.

μνημειωδη αρχαια τειχη Πειραια, μεταλλικος διαδρομος κατασκευη βραχια της Πειραικης Πειραιως, ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ ποδηλατοδρομος πεζοδρομιο πλατωμα παραλιακη περιπατητικη διαδρομη ΚΑΣ, Πειραικη Θεμιστοκλη Θεμιστοκλης βιομηχανικος γραδελαδα αρχαιολογικος χωρος Κονωνειο τειχος κονων κονωνας μορφολογια αισθητικη νομολογια ΣτΕ σεβασμος γεωμορφολογια φυσικο αναγλυφο οικειο οικοσυστημα υδροδυναμικη ακτες αισθητικο καλλος πολυτιμος οπτικος πορος νομιμοτητα αρχαιολογια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ