Μνημείο το Ποσειδώνιο - ο Ναυτικός Στρατώνας, στην Λέρο

Μνημείο το Ποσειδώνιο
- ο Ναυτικός Στρατώνας, στην Λέρο

​Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κήρυξε ως μνημεία:

            - τα κτήρια του Ναυτικού Στρατώνα (Caserma Marinai), γνωστού σήμερα ως Ποσειδώνιο, της Μεγάλης Αποθήκης του Λιμανιού (Il Grande Magazino) στην Γωνιά, στο Λακκί

και

            - το  Αερόφωνο και το περιβάλλοντα χώρο του, στην Πατέλλα, δεχόμενη τη θετική γνωμοδότηση του  Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΛΕΡΟ, ΕΔΩ.

Ναυτικός Στρατώνας (Caserma Marinai)

Η μελέτη του Ναυτικού Στρατώνα ξεκίνησε το 1928, ενώ η κατασκευή του δυο χρόνια αργότερα. Αρχιτέκτονας ήταν ο Rodolfo Petracco. Το κτήριο διέθετε ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, καλύπτοντας μόνο το κεντρικό τμήμα του κτηρίου. Η χρήση του, κατά την ιταλική περίοδο (1912-1943), ως Ναυτικού Στρατώνα επέβαλε τη λειτουργική του οργάνωση με κοιτώνες, γραφεία, χώρους υγιεινής και συγκέντρωσης και αποθήκες. Κατά τους βομβαρδισμούς του 1943 ανατινάχθηκε μέρος της ταράτσας και της οροφής του δευτέρου ορόφου. Επισκευάστηκε  στα χρόνια που ακολούθησαν. 

Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως Γυμνάσιο και Λύκειο. Έκτοτε εντάχθηκαν διάφορες λειτουργίες στο κτήριο και ιδιαίτερα στο ισόγειο. Στα επόμενα χρόνια, το κτήριο, για λειτουργικούς λόγους, υπέστη αρκετές επεμβάσεις στο εσωτερικό του, αλλοιώνοντας την αρχική του δομή. Σήμερα, στεγάζονται  υπηρεσίες του Δήμου και τοπικών φορέων.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 9.8.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.8.2023.

μνημειο Ποσειδωνιο Ναυτικος Στρατωνας, Λερος Μενδωνη, μνημεια κτηριο Ναυτικο Στρατωνα καζαρμα καζερμα Caserma Marinai, Γωνια Λακκι λερου 1928, κατασκευη αρχιτεκτονας πετρασκο Petracco ιταλικη περιοδος κατοχη 1912 1943 κοιτωνες, γραφεια, αποθηκη βομβαρδισμος 1943 ανατιναξη ενσωματωση Δωδεκανησος Ελλαδα Δωδεκανησα Γυμνασιο Λυκειο Δημος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ