Η Ατλαντίς και οι Έλληνες - του Στ. Παπαμαρινόπουλου

Η Ατλαντίς

και οι Έλληνες

Του καθηγητή Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, προέδρου της ΕΜΑΕΜ 

Η θέση της Ατλαντίδος είναι στον Ατλαντικό Ωκεανό και την ορίζει το πλατωνικό κείμενο με ακρίβεια. Η γεωμορφολογική φύση της, ορίζεται από την έννοια της λέξης νήσος, όχι με την έννοια του 4ο αιώνος π.Χ., στον οποίο έζησε ο Πλάτων, αλλά με την έννοια μιας πολύ μακρινής εποχής της Ατλαντίδος. Τότε υπήρχαν πέντε διαφορετικές ερμηνείες ως προς την έννοια νήσος όπως αναφέρει ο Όμηρος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΑΤΛΑΝΤΙΔΟΣ, ΕΔΩ.

Η Ατλαντίς είναι - κατ’ αρχήν - ένα σύστημα δακτυλιοσχήμων ομοκέντρων κρατήρων, με κοινό κέντρο, όπου το χέρσο των κρατήρων εναλλάσσεται από θαλάσσιες κυκλικές ζώνες. Ωστόσο, ως Ατλαντίς νοείται κατά τον Πλάτωνα, και η πεταλοειδής κοιλάδα με τα όρη που την περικλείουν στον Βορρά ενώ στο Νότο δεν έχει όρη και βρέχεται από τον Ατλαντικό. Η φύση των ομοκέντρων κρατήρων, με τις θερμές πηγές αντιστοιχεί σε λασποηφαίστειο. Οι ερυθροί, λευκοί και μέλανες οικοδομικοί λίθοι προέρχονται από την τοπική γεωλογία της θέσης της Ατλαντίδος δυτικότερα των Στηλών του Ηρακλέους. Η θαλάσσια περιοχή της νότιας Ισπανίας βρίθει από τέτοιους κρατήρες. Στην περιοχή αυτή στο νησί Γκαντίζ σε βάθος μόλις 4 μ. βρέθηκε από την Ισπανική Αρχαιολογική Υπηρεσία ο μεγαλειώδης ναός του Ηρακλέους - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαίο «τσουνάμι» κτύπησε τα Γάδειρα Ισπανίας και έφτασε έως την Σεβίλλη, καταστρέφοντας πόλεις του Ηρακλή!" - του Γ. ΛεκάκηΟι αρχαίοι συγγραφείς Στράβων και Ποσειδώνιος αναφέρονται στην ηλικία του ναού περί το 1100 π.Χ.

Η πεταλοειδής κοιλάδα της Ανδαλουσίας έχει εξαιρετική ομοιότητα με την πλατωνική περιγραφή της Ατλαντίδος. Η καταστροφή της Ατλαντίδος έγινε από αλλεπάλληλους διαδοχικούς σεισμούς και κυματοσυρμούς. 

Οι Άτλαντες αποτελούν ένα σύνολο λαών οι οποίοι επιτέθηκαν εναντίον των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο οι Άτλαντες συναντήθηκαν σε άγνωστη περιοχή με τους κραταιούς Αχαιούς οι οποίοι τους προκάλεσαν κόπωση. Οι Άτλαντες ως Λαοί της Θάλασσας, μετά την "συνάντηση" με τους Αχαιούς υπέστησαν συντριβή από τους Αιγυπτίους. 

Ο Πλάτων αναφέρεται σε μερικούς εκ των βασιλέων των Αθηνών. Ο πλήρης κατάλογος αυτών είναι ως εξής: Κέκροψ, Ερυσίχθων, Κραναός, Εριχθόνιος, Πανδίων, Ερεχθεύς, Κέκροψ, Πανδίων, Αιγεύς, Θησεύς, Μενεσθεύς. Η Αθήνα δεν ανήκει προφανώς στην 10η χιλιετηρίδα π.Χ. Επομένως ούτε και η Ατλαντίς. Η Ατλαντίς ήταν η προϊστορική Ταρτεσσός η οποία καταστράφηκε βιαίως και όχι όπως η επόμενη που έσβησε σταδιακώς από τα ποτάμια ιζήματα του Γκουανταλκιβίρ. Τόσο η προϊστορική Αθήνα όσο και η προϊστορική Ταρτεσσός υπέστησαν σεισμικές καταστροφές από διαφορετικές αιτίες στα τέλη του 13ου με αρχές 12ου αιώνος π.Χ.

ΠΗΓΗ: Περίληψη ομιλίας του με τίτλο «Η Ατλαντίς και οι Έλληνες», που δόθηκε την Δευτέρα 25.9.2023, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Αίθουσα «Παλαμάς») εν Αθήναις. Φρυκτωρίες. ΟΔΕΓ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.9.2023.

Ατλαντις αρχαιοι Ελληνες Παπαμαρινοπουλος αρχαια Ατλαντιδα Ατλαντικος Ωκεανος πλατων γεωμορφολογια νησος 4ος αιωνας πΧ Πλατωνας, ομηρος συστημα δακτυλιοσχημος ομοκεντροι κρατηρες κοινο κεντρο, κρατγρας θαλασσια κυκλικη ζωνη πεταλοειδης πεταλο κοιλαδα ορη ομοκοντρος κυκλοι θερμες πηγες λασποηφαιστειο, ηφαιστειο ερυθρος, λευκος μελας οικοδομικος λιθος γεωλογια στηλες του Ηρακλεους Ηρακλη Ηρακλης νοτια Ισπανια νησι Γκαντιζ Ισπανικη Αρχαιολογικη Υπηρεσια μεγαλειωδης ναος αρχαιοι συγγραφεις Στραβων Ποσειδωνιος 12ος 1100 3.100 χρόνια πριν 2η χιλιετία Ανδαλουσια πλατωνικη καταστροφη της Ατλαντιδος Ατλαντιδας σεισμος κυματοσυρμος τσουναμι ατλαντες λαος Ανατολικη Μεσογειος Μαρινατος ατλας Αχαιοι κοπωση Λαοι της Θαλασσας, Αιγυπτιοι αιγυπτος βασιλεις βασιλιας Αθηνων Κεκροψ, Ερυσιχθων, Κραναος, Εριχθονιος, Πανδιων, Ερεχθευς, Κεκρωψ, Αιγευς, αιγαιας Θησευς, θησεας Μενεσθευς Αθηνα προιστορικη Ταρτεσσος προιστορια ποταμι ιζημα Γκουανταλκιβιρ Αθηνα Ταρτησσος σεισμικη καταστροφη 13ος 12ος καντιζ καντιθ γαδειρα γιβραλταρ Γουαδαλκιβιρ τσουναμι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ