«Η ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ του ΧΡΙΣΤΟΥ» του Χιοναδίτη ζωγράφου Παγώνη, στην Αγία Τριάδα Ανήλιου Πηλίου

«Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ»
του Χιοναδίτη ζωγράφου Παγώνη,
στην Αγία Τριάδα
Ανήλιου Πηλίου

Ο μικρός μονόχωρος ναός της Αγίας Τριάδος στο Ανήλιο Πηλίου, διασώζει σχεδόν ακέραιο τον ζωγραφικό του διάκοσμο, τον οποίο φιλοτέχνησε το 1804 ο Χιοναδίτης στην καταγωγή ζωγράφος Παγώνης, σύμφωνα με αφιερωματική επιγραφή στο υπέρθυρο της νότιας εισόδου. Το εικονογραφικό του πρόγραμμα απλώνεται σε τρεις ζώνες στους τοίχους του κυρίως ναού και περιλαμβάνει στην ανώτερη ζώνη σκηνές του βίου του Χριστού με έμφαση στα Πάθη. Στο ανατολικό άκρο της ανώτερης ζώνης του βόρειου τοίχου, σε επαφή με το τέμπλο, έχει εικονογραφηθεί η Ανάσταση του Χριστού με εμφανή ίχνη υγρασίας άνω και δεξιά. Η παράσταση επιγράφεται στο άνω δεξί τμήμα με κεφαλαιογράμματη γραφή ως: «ἡ ἀγία Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ».

Εικονίζεται ο αναστημένος Χριστός, στο κέντρο περίπου της παράστασης, ολόσωμος θριαμβευτής πάνω από σφραγισμένη ορθογώνια σαρκοφάγο να περιβάλλεται από κίτρινη αμυγδαλόσχημη δόξα από την οποία εξέρχονται ακτίνες, ενώ περικλείεται από σχηματοποιημένη ζώνη νεφών. Πίσω από την σφραγισμένη σαρκοφάγο διακρίνονται αποσπασματικά οι μορφές επτά γονατιστών στρατιωτών της κουστωδίας με κλειστούς οφθαλμούς, τυφλωμένοι από την εκτυφλωτική δόξα του Χριστού και χαρακτηριστική κίνηση να καλύψουν τα αυτιά τους, υποδηλώνοντας την ένταση του θορύβου που προκλήθηκε κατά την στιγμή της ανάστασης, σύμφωνα με το απόκρυφο ευαγγέλιο του Νικοδήμου. Στα δύο άκρα της παράστασης εικονίζονται ολόσωμοι δύο ακόμη στρατιώτες της κουστωδίας, εκ των οποίων ο δεξιός κραδαίνει απειλητικά εγχειρίδιο, ενώ ο εικονιζόμενος αριστερά, με χαρακτηριστική δυσμορφία, τείνει τεντωμένο τόξο προς τον αναστάντα Χριστό.

Η παράσταση ανήκει στον δυτικό τύπο Ανάστασης, σύμφωνα με τον οποίο, εικονίζεται η θριαμβευτική έγερση και έξοδος του Χριστού από τον τάφο και όχι η βυζαντινή εικονογραφική παράδοση της Καθόδου του Χριστού στον Άδη, κατά την οποία ο Χριστός εικονίζεται ως νικητής του θανάτου, να απελευθερώνει από τα δεσμά τους τον Αδάμ και την Εύα, στα πρόσωπα των οποίων συμβολίζεται το σύνολο της ανθρωπότητας. 

Η υιοθέτηση του δυτικού τύπου Ανάστασης φαίνεται ότι διαδόθηκε μεταξύ των ορθοδόξων ζωγράφων φορητών εικόνων ιδιαίτερα τον 16ο αιώνα, κυρίως μέσω δυτικών έργων χαλκογραφίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την φλαμανδική χαλκογραφία του Cornelis Cort «Ανάσταση του Χριστού» του έτους 1569, που αποτέλεσε το πρότυπο για την ομώνυμη εικόνα του Ηλία Μόσκου του 1657, ο οποίος διακρίθηκε στην χρήση του συγκεκριμένου τύπου για την εικονογράφηση της Ανάστασης. Ο δυτικός τύπος Ανάστασης αποτέλεσε έκτοτε αγαπητό θέμα μεταξύ των κρητικών ζωγράφων του 17ου αιώνα και των ζωγράφων των Επτανήσων τον 17ο-18ο αιώνα, ενώ ακόμη και στις τουρκοκρατούμενες περιοχές ο συγκεκριμένος τύπος χρησιμοποιείτο ευρέως παράλληλα με την βυζαντινή ομόλογή του κατά τον προχωρημένο 18ο αιώνα. Στη σύνθεση του Παγώνη διατηρούνται τα βασικά εικονογραφικά στοιχεία της δυτικού τύπου Ανάστασης, όπως η μορφή του θριαμβευτή Χριστού, η ζώνη των νεφών και ένας αριθμός από τους στρατιώτες της κουστωδίας, αν και η στάση των στρατιωτών διαφέρει από τις γνωστές αποδόσεις του θέματος. Η σχηματοποίηση με τα έντονα χρώματα και τα περιγράμματα των μορφών, η απλοϊκότητα και οι θεατρικές κινήσεις ιδίως των δύο ολόσωμων στρατιωτών στα άκρα, προσδίδουν λαϊκότροπο χαρακτήρα στην παράσταση, η οποία διατηρεί ωστόσο μεστό το θεολογικό της νόημα που είναι η νίκη επί του θανάτου και η σωτηρία των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.4.2022.

Βιβλιογραφια:

        - Κωνστάντιος Δ., Προσέγγιση στο έργο των ζωγράφων από το Καπέσοβο της Ηπείρου, Αθήνα 2001.

        - Μακρής Κ., Δύο Λαϊκοί Ζωγράφοι – Γιάννης και Θανάσης Παγώνης, Βόλος 1952.

        - Μακρής Κ., Η λαϊκή τέχνη του Πηλίου, Αθήνα 1976.

        - Ξυγγόπουλος Α., Σχεδίασμα ιστορίας της θρησκευτικής ζωγραφικής μετά την Άλωση, Αθήνα 1957.

        - Παλιούρας Α., «Η δυτικού τύπου Ανάσταση του Χριστού και ο χρόνος εισαγωγής της στην ορθόδοξη τέχνη», Δωδώνη, τ.7 (1978), 385-407.

        - Ρηγόπουλος Γ., Τα πάθη του Χριστού στη μεταβυζαντινή ζωγραφική και τα δυτικά τους πρότυπα, Αθήνα 2017.

        - Χατζηδάκης Μ. Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830), τ.1, Αθήνα 1987

        - Χατζηδάκης Μ., Δρακοπούλου Ε., Έλληνες ζωγράφοι μετά την Άλωση (1450-1830), τ.2, Αθήνα 1997.

        - Tischendorf C., Evangelia Apocrypha, Λειψία 1876, (2η εκδ.).

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Χιοναδιτης ζωγραφος Παγωνης, ιν Αγια Τριαδα Ανηλιου Πηλιου μονοχωρος ιερος ναος Αγια Τριαδα τριαδα τριας Ανηλιο Πηλιο μαγνησιας μαγνησια ζωγραφικος διακοσμος, 1804 χιοναδιτες ζωγραφοι αφιερωματικη επιγραφη υπερθυρο εικονογραφικο ζωνη τοιχος σκηνες βιου Χριστος Παθη τεμπλο, εικονογραφια Αναστασις Χριστου κεφαλαιογραμματη γραφη αναστασις Χριστος αναστημενος παρασταση ολοσωμος θριαμβευτης σφραγισμενη ορθογωνια σαρκοφαγος κιτρινη αμυγδαλοσχημη δοξα ακτινες, ακτιν νεφος επτα εφτα 7 γονατιστος στρατιωτης κουστωδια κλειστοι οφθαλμοι τυφλος εκτυφλωτικη αυτια αυτι θορυβος αποκρυφο ευαγγελιο Νικοδημου Νικοδημος ακρα στρατιωτες εγχειριδιο, δυσμορφια τοξο δυτικος τυπος Αναστασης, θριαμβος εγερση εξοδος ταφος βυζαντινη εικονογραφικη παραδοση Καθοδος αδη, αδης νικητης θανατος απελευθερωση δεσμα Αδαμ Ευα, ανθρωποτητα ορθοδοξος φορητη εικονα 16ος 19ος αιωνας μΧ δυτικο Εργο χαλκογραφια φλαμανδικη χαλκογραφια κορτ Cort 1569, προτυπο Μοσκος 17ος 1657, κρητη κρητικοι κρητικη σχολη κρητες κρητικος Επτανησα Επτανησιοι Επτανησιακη 18ος τουρκοκρατουμενη βυζαντιο αποδοση χρωμα περιγραμμα μορφες απλοικοτητα θεατρικη κινηση λαικοτροπος χαρακτηρας θεολογικο νοημα θανατου σωτηρια ανθρωπων ανθρωπου ανθρωπος Καπεσοβο Ηπειρου, ηπειρος Μακρης Λαικοι Ζωγραφοι Βολος λαικη τεχνη Ξυγγοπουλος θρησκευτικη Παλιουρας ορθοδοξη τεχνη Ρηγοπουλος μεταβυζαντινη Χατζηδακης Ελληνες Δρακοπουλου αποκρυφα ευαγγελια Λειψια 1876
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ